Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneğinin ortaklaşa düzenlediği “Tarımın Geleceği” adlı çalıştay, Üniversitenin Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde  Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’mızın okunması ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. 

Tarım Bakanı Katılmadı

Törene Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkan Vekili Ahmet Taciroğlu, Cihannüma Genel Başkanı Rıza Yorulmaz, il protokolü, Üniversite  akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı. Çalıştayın paylaşılan  programında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'da vardı ancak bakan Yumaklı katılmadı. 

İki gün sürecek çalıştayda tarım alanındaki bilim insanları ve sektör temsilcileri tarafından ülkemizin tarıma ilişkin sorunları tespit edilerek Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında geleceği ele alacak.

Cihannüma Derneği Niğde İl Temsilcisi Hacı Emin Bozbuğa ve Cihannüma Derneği Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz'ın konuşmaları ardından Niğde Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hasan Uslu konuşma yaptı. 

"NÖHÜ Tarım Alanında Türkiye'de Birinci"


Ömer Halisdemir Üniversitesinin  TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Analizi Raporu’na göre tarım alanındaki çalışmalarda 208 Türk üniversitesi içerisinde özellikle Bitki Koruma alanında birinci sırada yer aldığını belirten Rektör Uslu, konuşmasında “Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemizde ve Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'mizde alana ilişkin yürüttüğümüz eğitim öğretim, bilim ve araştırma geliştirme çalışmalarının meyvelerini ulusal düzeyde elde ettiğimiz başarılarımızla toplamaya başladık. Üniversitemizin bünyesindeki tarım uygulama alanlarımızda titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda son iki yılda 940 dönüm araziyi Üniversitemizin tarım üretimine kazandırarak bilimsel araştırmalarımızı çok daha geniş bir sahada uyguluyoruz. Böylece Merkezimiz aracılığıyla bilimsel çalışmalarımızı tarımsal üretim ve teknoloji uygulamalarıyla katma değerli ürün çıktılarına dönüştürebiliyoruz. Bu ürünleri ise Üniversitemize ait tescilli NOHUTT (Niğde Ömer Halisdemir Tarım ve Teknoloji Ürünleri) markası altında Satış Ofisimizde tüketicilerle buluşturuyoruz.” ifadelerine yer verdi.WhatsApp Image 2023-10-13 at 19.50.17

"Tarıma Bilimin Öngördüğü ve Modern Teknolojinin Gerektirdiği Şekilde Çözümler Sunmaya Çabalıyoruz"
Üniversitemizin vizyonunun "Bölgesel kalkınma odaklı, öncelikli alanlarda ihtisaslaşmış, topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite olmak.” olduğunu vurgulayan Rektör  Uslu, konuşmasında şunları söyledi: ‘‘Bu vizyon doğrultusunda Üniversitemizde, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültemiz ve özellikle Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz aracılığıyla Hayvansal ve Bitkisel Tarımın yanında Bölgesel Kalkınma faaliyetleri de yürütülmektedir. Bu bağlamda bölgemizin tarım alanındaki sorunlarına bilimin öngördüğü ve modern teknolojinin gerektirdiği şekilde çözümler sunmaya çabalıyoruz. Üniversite-Şehir iş birliği anlayışından hareketle Üniversitemiz öncülüğünde kurulan Niğde Tarım Konseyi (NİTAK) ve bu çatı kuruluşun himayesinde düzenlenen etkinlikler bunlara en somut örneklerdendir. Şehrimizdeki tarım alanında yer alan tüm kuruluşları ve oluşumları tek bir çatı altında birleştirerek sektörün sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri için çalışmalar yapma amacını taşıyan bu platform, ilk olarak geçtiğimiz yıl içerisinde Niğde Tarım Çalıştayı düzenlemiştir. Yine bugün bizleri bir araya getiren “Tarımın Geleceği Çalıştayı” da Üniversitemizin sivil toplumla iş birliği anlayışı temelinde bölgesel ve ulusal sorunlara çözüm getirme ve gelecek vizyonuna katkı sunma çalışmalarına bir örnek niteliği taşımaktadır. Umuyorum ki bu anlamlı etkinlik, genelde ülkemizin özelde ise şehrimizin ve bölgemizin tarım alanında karşı karşıya olduğu sorunlara uzman görüşleri ve bilimsel veriler temelinde çözümler getirir ve ülkemizin Türkiye Yüzyılı vizyonu içerisinde stratejik önemi haiz olan tarım alanındaki politikalarına katkı sunar.’’ dedi.

Rektörümüz Uslu son olarak ‘‘Böylesine önemli bir etkinlikte sizlerle bir araya gelmiş olmaktan, 30 yılı aşkın tarihiyle Anadolu’nun yükseköğretim ve bilimde parlayan Üniversitemizde sizleri ağırlamaktan mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu çalıştayda emeği ve katkısı olan Cihannüma Derneği yönetimi ile Üniversitemiz akademik ve idari personeline tekrar teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Niğde’nin araç sayısı 138 bine dayandı! Niğde’nin araç sayısı 138 bine dayandı!

Niğde Valisi  Cahit Çelik ise  şunları söyledi;

“Tarım; insanlık tarihi boyunca var olmuş ve her geçen yıl, sınırlı kaynaklara mukabil artan dünya nüfusuyla daha da önemli ve stratejik bir sektör haline gelmiştir. Bunun önemini salgın gibi, savaş gibi dönemlerde dünyadaki tüm ülkeler somut olarak bir kez daha görmüşlerdir. Şüphesiz nüfusunun besin ihtiyacını kendi iç dinamikleri ile karşılayabilen ve bunu garanti altına alabilen Devletler ise geleceğine daha güvenle bakmışlardır. Bu bağlamda; gerek Rusya-Ukrayna savaşı ve gerekse salgın döneminde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemiz tarımsal anlamda bu krizleri sorunsuz bir biçimde geride bırakmıştır.2-26

Niğde özelinde tarım sektörüne baktığımızda bizleri memnun eden verileri görüyoruz. Bu verilerin oluşumunda Devletimizin üretimden pazarlamaya kadar her noktada verdiği destek ve gösterdiği rehberlik son derece önemli rol oynamıştır.

Niğde doğal özellikleri, iklim yapısı ve üretim alanları, nitelikli insan gücü ve güçlü özel teşebbüs ruhu ile ülkemizin önemli tarım kentleri arasındadır. İlimizin tarım ve hayvancılık sektörünü analiz ettiğimizde;

275 bin 783 hektar tarımsal arazi varlığının, 126 bin 638 hektarında yani %46’sında sulu tarım yapılmakta olup, bu oran Türkiye ortalamasının iki katıdır.

İlimizde 237 bin 711 hektar mera arazisi bulunmakta olup, hayvancılık için de uygun şartlar mevcuttur.

İl nüfusumuzun %42’si kırsal alanda yaşamakta olup, iş gücümüzün %48’i tarım alanında istihdam edilmektedir. İlimizde 38 bin kayıtlı çiftçimiz bulunmakla beraber nüfusumuzun yaklaşık %80’i tarım ve hayvancılıkla iştigal etmektedir.

Tarımsal üretimde ilimiz Türkiye sıralamasında;

Patateste 679 bin 653 ton ile, Kuru fasulyede 57 bin 505 ton ile, Çavdarda 42 bin 747 ton ile birinci sırada,

Elmada 543 bin 326 ton ile, Beyaz lahana üretiminde 135.495 ton ile ikinci sıradadır.

Bunun yanında salçalık domates, nektarin ve kiraz üretiminde de yine ülke sıralamasında ilk on il içinde yer almaktadır. Ayrıca, son yıllarda kavun, karpuz ve salçalık biber üretiminde de önemli bir üretim merkezi haline gelen ilimizde yapılan tüm bu üretimle beraber Kırsal Kalkınma Hibe destekleri ile kurulan tarımsal sanayi işletmeleri neticesinde üretilen ürünler otuz farklı ülkeye ihraç edilmek suretiyle, ülkemizin tarımsal hasılasına katkı verilmektedir. 

Niğde’nin toplam ‘Tarımsal Üretim Değeri’ son 5 yılda %100 artarak 7,6 Milyar liraya yükselmiştir. Tarım alanı olarak Türkiye’nin tarımsal alanının %1 ine sahip olan ilimiz, Türkiye’nin toplam tarımsal üretim değerinin %1,41 ini karşılamaktadır. Bu da birim alandan elde gelir açısından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğumuzun bir göstergesidir. Kişi başı ‘Tarımsal Üretim Değerimiz ise 21 bin 413 lira olup, Türkiye’de 4. sırada yer almaktayız.

            İlimiz son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığımızın hibe destekleri ile kurulan tesisler ile de tarımsal sanayide iyi bir duruma gelerek tarım ürünlerinin katma değerinin arttırılması ve sanayi sektörüne entegrasyonunda önemli bir yol kat etti. İlimiz Son beş yılda Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında en çok hibe alan il olmuştur. Bu kapsamda İlimizde toplam 797 proje hayata geçirilmiş olup, 165 Milyon lirası hibe olmak üzere 354 Milyon TL tutarında yatırım kazandırılmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın öncülüğünde, Tarım ve Orman Bakanlığınca "Su Verimliliği Seferberliği" başlatıldığı hepinizin malumlarıdır. Bu bağlamda ilimizde özellikle tarımda vahşi sulamanın önüne geçmek amacıyla Bireysel Basınçlı Sulama sistemlerine dönüşüm hamlesi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu başlıkta yaptığı hibe desteklerinden en büyük payı alan ilimiz, bu destekler ile 2007 yılından günümüze basınçlı sulama sistemi kullanımını %58’den %82’ye yükseltmiştir.

Hayvancılık sektöründe Tarım ve Orman Bakanlığımızın ahır, ağıl hibe destekleri ile büyükbaş hayvan varlığımız 180 bin başa, küçükbaş hayvan varlığımız ise 610 bin başa yükselmiştir. Burada ilimiz için son derece önemli bir başka hayvancılık projesinin de altını çizmek isterim.

            Niğde’nin tarımsal hasılasına ve istihdamına önemli katkı verecek olan Niğde Bor Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi. Tarım ve Orman Bakanlığı’mız tarafından 2021 yılında onaylanarak tüzel kişilik kazanan OSB’miz 400 hektar alana sahip olup, bölge dahilinde toplam 18 bin 800 büyükbaş besi hayvanı kapasiteli 115 adet hayvancılık işletmesi kurulacaktır. Altyapı projelerinin hazırlanmasının devam ettiği bölgemize bugün itibari ile 279 adet ön başvuru bulunmaktadır.

             Bölgenin ‘Hastalıktan Ari Bölge’ olarak tam doluluk oranına ulaşmasıyla birlikte yılda 9 bin ton kırmızı et üretimi gerçekleşecek ve 600 vatandaşımıza doğrudan 900 vatandaşımıza dolaylı olarak aş kapısı sağlanacaktır.

Sektör temsilcileri ile yaptığınız bu buluşma, doğrudan ve ilk ağızdan sektördeki sorunların ifade edilmesine, çözüm yolları aranmasına vesile olacaktır. İlimiz tarımına yeni bir soluk getirecek, yeni yatırım ve üretim fırsatları doğuracaktır.

Çalıştayın ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederken, çalıştay vesilesiyle ilimize gelen kıymetli katılımcılara bir kez daha hoş geldiniz diyor, ilimiz ve ülkemiz tarım sektörüne yapacağınız katkılardan dolayı teşekkür ediyor,  Hepinizi sevgiyle selamlıyorum.” dedi.

Tören, açılış paneli konuşmacılarına yapılan plaket takdimiyle son buldu. Açılış töreninin ardından çalıştay açılış paneliyle devam etti.

Editör: Selim GÖKEL