Ne Oldu Petrol ?

Abone Ol
Bir kurumu önemli bir açıklama yaparsa ona inanırız.
Ondan olacak MTA Niğde Bor’da petrol bulduğunu açıklandığında heyecanlandık.
Aradan beş koca yıl geçti.
Bulunan petrolden geriye aklımızda ne kaldı.?
 O soruyu sormanın zamanıdır diye düşünüyorum.
Maden Tetkik ve Arama(MTA) “Orta Anadolu Endüstriyel Hammaddeler Arama Projesi”  Niğde’nin Bor İlçesine bağlı Badak köyü yakınlarında petrol bulgusuna rastladığını açıklayıp numuneler aldığında duyurmuştu,
Çalışmaların başlangıç tarihi 2005 yılı idi.
MTA Genel Müdürlüğü Maden Etüt ve Arama Dairesi Başkanlığı’nın 2005 yılından itibaren Konya-Karaman-Niğde- Aksaray ve Kayseri illeri ile çevresindeki Neojen havza etütleri içinde Orta Anadolu Endüstriyel hammadde arama projesi uygulamaya koymuştu.
2006 yılında Ereğli-Bor havzasını da içine alacak şekilde çalışmalar genişletilmişti.
2007 yılı Şubat ayı içerisinde Bor’un Badak köyü yakınlarında başlattıkları bin 250 metre derinliğindeki sondaj çalışmalarında 900 metre seviyesinde tuz kesitlerine ve bin 35 metreden itibaren ise karotların kırıntı, çatlak ve gözeneklerinde sıvı halde petrol emarelerine rastladığı açıklandı.
MTA açıklaması yer alan bilgiler şöyle idi.“Badak-Petrol Sahası, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden Etüt ve Arama Dairesi tarafından 2005 yılından beri süründürülmekte olan “Orta Anadolu Endüstriyel Hammaddeler Arama Projesi”  2007-32.13.05 Özel Kod no’lu kapsamında, “Konya-Niğde Neojen Havzası”nda yapılan “Stratigrafik Amaçlı” sondajlı jeolojik araştırmalar sırasında  24 Mayıs 2007 tarihinde keşfedilmiştir.
Yapılan araştırmalar “Havza Etütleri” kapsamında olup, “PETROL”ün varlığının ortaya çıkarıldığı sondaj çalışmaları, Genel Müdürlüğümüzün son yıllarda ağırlık verdiği, örtülü havzalarda jeolojik modellerin ortaya konulmasına ve bu tür havzaların ekonomik potansiyellerinin belirlenmesine yönelik “Stratigrafik Amaçlı” olarak yürütülen çalışmalar kapsamındadır.
Proje alanı, Tuz Gölü’nün güneyinde ve Bolkar Dağlarının kuzeyinde yer alır. Güneyde Orta Toros dağlarına ait birimler ve kuzeyde ise Karaman- Karadağ’dan Kayseri-Erciyes Dağı’na (Yeşilhisar) kadar uzanan Neojen yaşlı volkanik birimlerle sınırlandırılmış bir havza niteliğindedir. 
Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve  proje kapsamında “Stratigrafik Amaçlı” olarak Niğde-Bor Badak köyü yakın civarında açılan “NBK-2007/2” kuyusunda,  893 - 992  metreler  arasında  tuz  (Halit-NaCl)  tabakaları  içeren ve genellikle “anhidrit - dololomit - kil”  ardalaşmasından  oluşan  tuzlu  bir  zon kesilmiştir. 
Petrol için “örtü kaya” görevi gördüğü düşünülen bu zon içerisinde yaklaşık 2 m kalınlığa sahip saf tuz  (Halit - NaCl)  tabakaları  mevcuttur. 
 Bu  seviyeleri  takiben  24  Mayıs  2007 tarihinde, 1035 m’de petrollü zona girilmiş ve 1166 metreye kadar toplam “ 131 m ” boyunca petrollü “dolomit-kumtaşı-silttaşı-marn”,  1168 metreye  kadar  2 m  bitümlü   şeyl   kesilerek   kuyu   tamamlanmıştır. 
 Kuyudan   alınan   ve   petrol  içeren  karot örnekleri yüzeye çıkarıldığında, kısa bir süre sonra gözenek ve çatlakları dolduran petrolün derhal kayaç bünyesini terk ettiği ve dışarıya aktığı görülmektedir.
Gözenek ve çatlaklarında petrol bulunduran dolomitten oluşan karot örneği
(kayaç kuyudan alındıktan kısa bir süre sonra gözenekleri içinde bulunan petrolü dışa akıtmaktadır).
Sondaj operasyonu, Genel Müdürlüğümüz Sondaj Dairesi Başkanlığı tarafından 1976 model, 1000 m kapasiteli, Wireline çalışan karotlu sondaj makinası (Longyear L-44) ile yürütülmekte olup, makina kapasitesi olan 1000 m’lik derinlik, personelin yoğun gayretleri ile 1100 m’ye kadar ilerletilmiş, 30 Mayıs 2007 tarihi itibarıyla, her türlü güçlüğe rağmen ilerlemeye devam edilmektedir.
Havzanın jeolojik değerlendirmeleri ve petrol açısından da potansiyeline yönelik araştırmalar, Genel Müdürlüğümüz Maden Etüt ve Arama Dairesi Proje elemanları olan uzman Jeoloji Mühendisleri tarafından yürütülmektedir.
Ülkemiz için yeni bir petrol havzası niteliği kazanması muhtemel olan bu alanda ve bölgede Genel Müdürlüğümüz tarafından detaylı araştırmalara devam edilecek, “Stratigrafik Amaçlı” sondaj çalışmaları hızla sürdürülecektir.”
Bu açıklama MTA tarafından yapılan açıklamadır ve aradan 5 yıl geçmesine karşın bu hızlı çalışmadan günümüze yansıyan yalnız bölgede petrol bulunduğu akılda kalandır.
En azından erken seçim olma ihtimali düşünülerek yine petrolle ilgili “oldu olacak” “çıktı çıkacak” diye siyasilerimizin demeç verme vakitleri de mi gelmedi acaba?