Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB), çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla enerji ihtiyacını karşılamak için GES Projesi'ni hayata geçirdi. Murat Zeren hizmet binası çatısına kurduğu güneş panelleri ile kendi enerjisini kendi karşılayacak.
KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETİYOR
Niğde Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Alim Yeşil, hizmet binasında düzenlenen programda basın mensuplarıyla buluştu. Programda açıklamalarda bulunan NESOB Başkanı Yeşil, NESOB olarak hizmet binasının çatısına 400 metrekare alan üzerine 136 adet güneş paneli kurduklarını belirterek, “Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği hizmet binamızın çatısına 400 metrekare alan üzerine 136 adet güneş paneli ile 62 kW kurulu güce sahip güneş enerji santralimizi ekim ayı itibariyle devreye aldık. Kurduğumuz santral hizmet binamızın elektrik tüketiminin yüzde 100’ünü karşılayacak kapasitedir. Ayrıca enerji ihtiyacının fazlası EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) ile yapılan anlaşma ile enerji iletim hattına verilecektir. Hizmet binamızın enerji ihtiyacını çevre dosta ve yenilebilir enerji kaynaklarıyla karşılayarak hem geleceğimizi kazanıyor hem de maddi fayda sağlanmaktadır” dedi.
50 TON KARBON TASARRUFU SAĞLANACAK
NESOB Başkanı Alim Yeşil Hizmet Binası kurulan sistemin yıllık 100 megavat enerji üretimi sağlayarak 70 hanenin yıllık enerji tüketimine eşdeğer 50 ton karbon tasarrufu sağlayacağını belirterek, bu sayede her yıl bin 500 adet ağaca karşılık gelen karbon tasarrufunun sağlanmış olacağını söyledi.
Yeşil, açıklamasının devamında, “Bu sebeple, doğrudan sağlanan faydaları rahatlıkla aktararak, üye işletmelerini, sanayi kuruluşlarını, paydaşları ve kamu kurumlarının da temiz ve verimli enerji sağlayan sistemler kullanmaya davet ediyor. Hep birlikte önce yaşadığımız ilimizi, Niğde’mizi sonra ülkemizi ve dünyamızı korumalı ve kalkındırmalıyız.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanan Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) raporuna göre Türkiye’nin güneşlenme süresi yıllık ortalama 2 bin 700 saatin üzerinde, bu da günlük 7 saati geçiyor. Bu oranla Ülkemiz Avrupa’da ilk sıralarda yer alıyor. Gerekli yatırım ve teşviklerle bu potansiyelin değerlendirilmesi, enerji üretiminde dünyamızı ısıtan karbondioksit salınımı oluşturan fosil yakıtlar yerine temiz, sınırsız ve ekonomik bir kaynak olan güneşten enerji elde etmeye odaklanmak gerekiyor” şeklinde konuştu.
GÜNEŞ MASRAFSIZ VE SINIRSIZ BİR KAYNAK
Güneşin masrafsız ve sınırsız bir kaynak olduğunu ve bun nedenle güneş enerjisine yatırım yapılması gerektiğini belirten NESOB Başkanı Alim Yeşil, “Ülke olarak şanslı coğrafi konumumuzu değerlendirmeli, üretimimize, faaliyetlerimize ve sanayimize artan bir ivme kazandırarak global ölçekte bir güç olmak için güneşe yatırım yapmalıyız. Bu hem ekonomimize hem de doğamıza, gelecek nesillere ve dünyamızın geleceğine bir yatırım olacaktır.
Arazilere ve çatılara kurulan GES’lerin hem ekonomik anlamda hem de insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlamasından yola çıkarak, tüm firmaları ve sanayicileri doğa ile ilişkilerimizi güçlendirmeye ve yaşanabilir bir dünya kurmaya davet ediyoruz.
GES’in çevresel olumlu etkilerinin yanında ekonomik kalkınmaya sağladığı faydanın da öne çıkarılması gerekmektedir. Güneş, masrafsız ve sınırsız bir kaynak. Kanunlarla belirlenecek yeni kurallar ve yoğun teşviklerle birlikte bu kaynaktan fayda sağlamaya ve sistemi yaygınlaştırmaya odaklanmalıyız. Güneşten enerji elde etme sisteminin kurulumu başta maliyetli olabiliyor. Bu sebeple teşvik ve destek konuları üzerinde duruyoruz. Ancak enerjide dışa bağımlılık ve farklı enerji kaynaklarına yapılan harcama konuları düşünüldüğünde GES’in en büyük avantajı kısa sürede amortisman imkânı sağlıyor olması. Özellikle bizim gibi güneşli gün sayısı fazla olan bir Ülkede sistem kendini çok kısa sürede döndürebilir” dedi.
Programda NESOB hizmet binasına güneş enerji santrali projesini gerçekleştiren Aten Enerji Sorumlusu Cemal Poyraz ise yaptığı açıklamasında sisteme ait teknik bilgileri paylaştı.