Bugün ulusal bir yayın kuruluşunun haberinde; Ankara-Niğde Otoyolu’na açıldığı günden bu yana araç geçiş garantisi kapsamında 150 milyon TL’lik ödemede bulunduğu, Kuzey Marmara Otoyolu'nu işleten ortaklığa ise araç geçişleri sözleşmede öngörülen sınırların altında kalması nedeniyle 2020 yılı için 2 milyar 150 milyon TL garanti ödemesi yapıldığı ile ilgili bir haber paylaşıldı. Üstelik bu ödeme 17 günlük zorunlu kısıtlamanın hemen arifesinde gerçekleşmiş.


HANİ DEVLETİN PARASI YERİNDE KALACAKTI?
Hani devletin cebinden tek delikli kuruş çıkılmayacaktı? Hani kar edecektik. Hani Avrupa’dan Asya’ya yeni bir köprü oluşturacaktık. Hayaldi ve öylede kaldı.


Yine habere göre; Şirketlere yakın kaynaklar, ödemenin geçen hafta yapıldığını aktarırken, Karayolu bakım-onarım ve yapımını üstlenen diğer yüklenicilere de bayram öncesinde biriken alacaklarına karşılık bir miktar ödeme yapılması beklendiği gelen bilgiler arasında yer alırken bu tutarın ise oldukça yüksek olduğu yönde bilgilerde yer alıyor.


MİLLETİN PARASI YANDAŞA GİDİYOR

Milletin parasını betona, asfalta, yandaşa, feda edip, kısıtlama sürecinde vatandaşını ve esnafını unutan, umursamayan bu zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Memlekete hizmet elbette gerekli ama bu şekilde değil! Vatandaşın cebine koyman gereken parayı, vatandaşın cebinden alıp yandaşın cebine koyan bu sistemi kabul etmemiz mümkün değil.


AKILLI YOK İLE AKLA ZARAR İŞLER

Türkiye’nin en akıllı yolu olarak adlandırılan yolun Geçiş Garantisi üzerinden Aralık 2020’den bu yana yaklaşık 4,5 ayda 150 milyon lira borçlanması ise akla mantığa sığan bir durum değildir. Tabi ki bu ödenen para miktarı toplam geçiş garanti borcunun ne olduğunu henüz bilmiyoruz, belki de 2-3 katıdır.


4,5 AYLIK SÜREÇTE 150 MİLYON TL!!!
Birinci ve üçüncü kesimleri 2020 yılı 4 Eylül törenle açılan Ankara-Niğde Otoyolu'nun, 113 kilometrelik otoyol ve 39 kilometrelik bağlantı yollarından oluşan ikinci kısmının açılmasıyla projenin tamamı 2020 yılı Aralık ayı ortalarında hizmet vermeye başlamış, sayın Bakan ilk gün bu otoyolda 10 binden fazla aracın geçtiğini de söylemişti. O zaman bunu da sormakta fayda var madem bir günde 10 bi araç geçiyor, 150 milyon lira ne için ödendi? Ankara-Niğde Otoyolu’nun bu geçiş rakamları ile para basması gerekirken bu para neden ödendi?

Bu otoyolun bugün şatları ile günlük gerçek geçiş rakamı nedir?

Bu araçların kaçı hangi sınıftandır?

Birinci sınıf araçların 144,5 TL, ikinci sınıf araçların 217 TL, üçüncü sınıf araçların 260 TL, dördüncü sınıf araçların 332 TL, beşinci sınıf araçların 404,5 TL ve son olarak altıncı sınıf araçların 36,5 TL gibi oldukça yüksek geçiş ücretleri neye göre belirlendi?

Madem bu kadar yüksek rakamlarda geçiş ücretleri var, peki bu 150 milyon TL neden ödendi?

Yaklaşık 4,5 aylık süreçte firmanın hak ettiği fakat Niğde halkına reva görülmeyen 150 milyon TL il hangi yatırımlar, destekler, teşvikler sağlanabilirdi. Varın gerisini siz düşünün.

Editör: TE Bilişim