Türkiye'de Elma üretiminde büyük pay sahibi olan Niğde'de Elma Hasadı başlamış olup hasadı yapılan Gala çeşidi elmalar, Libya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Rusya, Irak, Suriye, Türkmenistan ve Hindistan’a ihraç edilmeye başlandı.

Niğde Elma Üreticileri Birlik Başkanı Atilla Kaplan, Niğde olarak erkenci elma olarak bilinen Gala çeşidinin hasadına başladık. Ağustos ayı içerisinde başlayan elma hasadımız Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. Niğde bölgesinde ürettiğimiz elma çeşitlerimiz daha çok Gala, Golden, Skarlet gibi elma çeşitlerimiz bulunmakta. Türkiye, dünyada elma üretiminde 4 milyon 817 bin 500 ton üretimle 3’ncü sırada yer alıyor. Niğde ise elma fidanı bakımından Türkiye’de birinci, üretimde Türkiye’de Isparta ilinden sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti.

TÜRKİYE ELMA ÜRETİMDE 3’NCÜ SIRADA

Türkiye olarak elma üretiminde Dünya’da üçüncü sırada yer aldığını belirten Kaplan, “ Ülke olarak yaklaşık 4 milyon 500 bin ton elma üretimi yapıyoruz. Ülke olarak ürettiğimiz 4 milyon 817 bin 500 ton elma üretiminin içerisinde ihracatımız çok fazla değil. Niğde’de Elma üretimimiz yeni bahçelerin kurulmasıyla üretimde artıyor, geçen yıl 500 bin ile 600 bin ton arasında elma rekoltesi elde ederken bu yıl kırmızı elma rekoltesinde yüzde 40 civarında bir düşüş olması bekleniyor. Bu rekoltenin düşmesi de güz ayında yağışların fazla olmaması, yazın ise sıcakların fazla olmasından dolayı rekoltede bir düşüş bekleniyor. Devletimizin bahçe kurulumu tesislerine verdiği destekler var ama üretilen ürünlerin ihraç edilmesi için ihracatın ve ihracatçının desteklenmesi gerekmektedir” dedi.

NİĞDE ELMA AĞACI BAKIMINDA BİRİNCİ, ÜRETİMDE İKİNCİ SIRADA

Niğde Elma üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldığını belirten Kaplan; “ Ülkemizde elma üretiminde Niğde ağaç sayısına baktığımız da ilk sırada yer alırken, üretimde ise Isparta ilinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Son zamanlarda yeni yapılan bahçelerde bulunan ağaçlarımızda verime geçtiği zaman Türkiye’de Niğde olarak elma üretiminde ilk sırada yer alacağını belirtti.

Kuru Bamya Fiyatları Gram Altınla Yarışıyor Kuru Bamya Fiyatları Gram Altınla Yarışıyor

DIŞ PAZARIN İSTEDİĞİ KALİTEDE ELMA ÜRETİLİYOR

Dış pazarın istediği elmaları biz Niğde’de kaliteli bir şekilde üretmeye devam ediyoruz. Bunun tanıtımını iyi yapıp bunun desteğini iyi yapılırsa hem devletimizin kazanması açısından hem de biz üreticilerin kazanması açısından son derece önemli bizim için.

NİĞDE ELMASI YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR

İlimizde üretilen elma çeşitlerimiz Arap ülkelerinin yanı sıra Ortadoğu ülkelerine, Uzakdoğu ülkelerine ve Rusya’ya ihraç ediliyor. Elma üretiminde rekolte, kalite ve aroma anlamında iddialı bir iliz Türkiye genelinde. İlimizde üretilen elmalar yurt dışına gönderiliyor. Yüksek kaliteli elma üretimi yapmamızdan dolayı ilimizde üretilen elmaların çoğunluğu Yurt dışına farklı noktalara ilimizdeki elmaları pazarlıyoruz” dedi.

NİĞDE ELMASI HİNDİSTANA GİDİYOR

2023 yılının elma üreticileri için iyi bir yıl olduğunu belirten Kaplan; “Geçtiğimiz yıl biz elma üreticileri için iyi bir sezon oldu. 2023 yılında ülke olarak rekoltemiz 4 milyon 817 bin 500 elma rekoltesi elde edilirken, ilimizde ise 600 bin ton yaklaşık bir elma üretimiz oldu. İlimizde üretilen elmalar çoğunlukla Hindistan’a ihraç ediliyordu. Geçtiğimiz yıl Hindistan ihracatımıza güzel bir ivme kazandırdı. Kızıldeniz’deki problemler ve lojistik fiyatlarının artması ihracatçıyı zor durumda bıraktı. Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatçıların desteklenmesi gerekmektedir.

KIRMIZI ELMA REKOLTESİNDE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ BEKLENİLİYOR

Bu yıl elma rekoltesinde beklentilerimiz iyiydi ama Isparta, Karaman ve Niğde’de bulunan elma bahçelerinde kırmızı elma rekoltesinde ciddi bir dalgalanma var. Bunun sebebi ise geçen yıl sıcakların fazla olması, sıcak havalarda rüzgârların esmesi, güz ayında yağışların olmaması nedeniyle kırmızı elma rekoltesinde ciddi anlamda bir düşüş olması bekleniliyor. Isparta ilinden gelen arkadaşlar Isparta’da kırmızı elma rekoltesinde yüzde 60 oranında bir azalma olduğunu söylediler. İlimizde ise kırmızı elma rekoltesinde yüzde 30 ile 40 oranında bir azalma var. Bu azalma üreticiye ciddi anlamda bir sıkıntı yaratıyor. Bir yıllık emek yok olmuş oluyor. Üreticilerimiz bu yıl ürünün azlığından yaşadığı sıkıntının yanı sıra bir de ihracat kısmında da bir sıkıntı yaşanılacak gibi gözüküyor.

ELMANIN KİLOSU 14 İLE 19 TL ARASINDA

Üreticilerimiz bu yıl rekolteden yüzü gülmese de fiyat konusunda gülmesi bekleniliyor. Şuanda ilimizde elma kilo fiyatı 14 TL ile 19 TL arasında satılmaktadır. Elma üretiminin başlangıcı iyi başladı, sonu da iyi biter inşallah. Elma diğer ürünlere bakıldığında üreticisini tatmin edecek durumda. Geçen yıl yaklaşık 600 bin ton civarında gerçekleşen bir rekolte olmuştu ama bu yıl özellikle kırmızı elmada rekoltede yüzde 30-40 civarında bir azalma bekliyoruz. Yani bu yıl yaklaşık 370 bin ton civarında bir elma rekoltesi bekleniyor. Üretim planlaması şuanda Tarım ve Orman Bakanlığının gündeminde ama üretim planlaması tam yapılırsa üreticilerimizde ona göre ekim ve dikim yapabilir.  Girdi maliyetleri yüzde 40-50 dense de biz üreticiler için girdi maliyetleri yüzde 70 civarındadır.

Editör: Batuhan YILMAZ