Nihayet Niğde Halı Müzesi açıldı.Niğdemize hayırlı olsun umarın ve dilerim ki gereği gibi ilgi bulup korunup yaşatılması sağlanır.Niğde Halı Müzesi açılması ile ilgili çok sayıda yazımız oldu. Bu sütunlarda da geçen yıl konu gündeme geldi. Sonunda Niğde Halı Müzesi Niğde’de açıldı.
Tarihi Cullaz Sokak’ta açılan otantik Niğde halı desenlerinin yer aldığı müze Niğde halıcılık tarihi adına da önemlidir. Özellikle doğal boya ile orijinal desenlerinin korunarak yapılmış el dokuma halılar dünde kalan güzellik ve özellikleri geleceğe taşıma adına doğru bir girişimdir. Vali Refik Arslan Öztürk döneminde el dokuma halılar için özel bir çalışma yapılmıştı. Niğde'ye ait halı desenlerinin kaybolmaması ve arşivlenmesi amacıyla "Otantik Desenli Niğde Halıları Projesi'nin" gündeme alınmıştı. Vali Refik Arslan Öztürk bu bağlam da bana yazdığı mektupta Halı Müzesi için yazılarımdan övgü ile söz etmeden öte bunun Niğde için ne kadar önemli ve gerekli olduğuna vurgu yapıyordu. Ayrıca Koyunlu Halı Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu’ya da gönderdiği bir mektupta otantik Niğde halılarının yaşamasının önemine değinmişti.
Görevden ayrılmasından sonra Halı Müzesi işi yavaşladı. Niğde Valiliği Halıcılık, El Sanatlarını Geliştirme ve Yayma Birliği Bilgehan Harmanşah’ında bu bağlamda çabası büyük oldu ve nihayet açıldı. Niğde Halıcılık Birliği 1972 yılında kurulmuştu. 1992 yılına kadar kişilere üretim yapan kuruluş, Bu tarihten sonra sadece firmalara fason üretim yapmaya başladı.
Son 20 yılda yaklaşık olarak 130.000 m2 el halısı dokunarak Niğde ekonomisine yaklaşık olarak 8 milyon Amerikan Doları karşılığı katkı sağladı. Birliğin 83 üyesi var. Burada yaşatılmaya çalışılan el dokuma halıların modelleri ve örnekleri ile bir müze şarttı. Sonunda yıllarca olması istediğimiz müzeye Niğde kavuştu. Niğde’ye yeni atanan valisi Necmeddin Kılıç açılışı gerçekleştirdi.
Cullaz Sokak'ta restorasyonu yapılan tarihi Niğde evlerinden birinde düzenlenen müze bir yıldır sürdürülen çalışmalar sonunda açılabildi. 'Geleneksel Desenler Sergi Evi'nde' dokunan 75 adet halıdan 50 adedi müzede yer aldı. El halıcılığında kullanılan malzeme örnekleri de müzede. Vali Necmeddin Kılıç, “yeni kuşaklara ve yeni nesillere, kültürel değerlerimizi aktarma ve anlatma noktasında 70 civarında sadece Niğde yöresine özgü motifleri 1970'li yıllarda kurulan Kooperatif tarafından belirlenerek günümüze kadar aktarılması sağlanmış, yeni kuşaklarımızın hizmetine sunulmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Niğde'de İçme Suyu İhtiyacınızı Nasıl Gideriyorsunuz?
Ankete Katıl
Trend Haberler
Siber dolandırıcı Niğde’de yakayı ele verdi
Niğde'de duyulan patlamaların nedeni belli oldu
Niğde Ulusalda Gündemde - Engelli Çocuğa İşkence ve Ölüm
Bor’da trafik kazası araç sürücüsü hayatını kaybetti