CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe teklifi görüşmelerinde Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a, Kapadokya bölgesinde olmasına rağmen Niğde’nin neden turizmde gereken desteği alamadığını sordu.

Gürer: “Sayın Bakan, Niğde ili, on bin yıllık bilinen tarihiyle Kapadokya bölgesinde yer almasına rağmen turizmden hak ettiği değeri alamamaktadır. Sektörel yoğunlaşma, Kapadokya'nın Nevşehir içerisinde kalan bölgesini güçlü kılarken Niğde, pay alma noktasında sahipsiz bırakılmaktadır.

Nevşehir, ülkemizin görülmeye değer göz bebeğidir. Bunun yanında Niğde'de bulunan Gümüşler Manastırı, Tyana Antik Kenti, kadın yüzünün oluştuğu gölgelerle Alaaddin Camisi, Niğde Kalesi, 30'dan fazla sağlam kilisesi, Aladağlar, Bolkar Dağı, Cullaz Sokak, konaklar, kaleler, kral mezarları ve farklı uygarlıkların kalıntılarına rağmen çekirdek Kapadokya içinde Niğde'nin bağıtlanmaması nedendir?”

YABANCI TURİST BİR YILDA 9.367

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'yi 2023 yılında ziyaret eden yabancı turist sayısının yalnızca 9.367 kişi olduğunu belirterek:“Niğde, Mezopotamya'ya açılan, Toroslar'daki Anadolu'nun kapısıdır. Her köyde tarihî kalıntı vardır.” dedi.

Gürer: “Niğde ili, kampçılık, dağcılık, trekking ve bisiklet gibi etkinlikler için de yararlanılabilecek bir bölgedir.” diye konuştu.

NİĞDE MÜZESİZ KALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, deprem sonrası kapanan Niğde Müzesi’nin bir an önce yapılarak ziyarete açılmasını istedi.

Gürer:“Niğde ilinde bir tane müzemiz vardı. Müzemiz, 21 bin eserin teşhir edildiği önemli bir yapıydı. 6 Şubat 2023 depreminde müzemiz zarar gördü, kapatıldı, yıkılma kararı verildi. Şu anda müze hâlâ kapalı. Bir müzemiz vardı, ondan da mahrum kaldık. Ne zaman ne olacağı da belli değil. Bir an önce müzemizin yeniden Niğde’mize kazandırılması yönünde sizin girişimlerinizi ve desteğinizi bekliyoruz” dedi.

HER ADIMDA TARİHİN İZLERİ VAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’deki tarihî dokudan örnekler verdi.

Gürer:“Ziyaret edilebilen Andaval veya Gümüşler Manastırı dışında ören yerlerinin tanıtımı henüz yapılmamıştır. Tyana Antik Kenti’nde yapılan yedi bilimsel kazıya rağmen bu kazıların önemi ortadayken gerekli ilgi sağlanamamaktadır. Tyana Antik Kenti, Efes’e eş değer bir kentin bulunduğu bölgedir. Ancak burada kazıların yaygınlaştırılması ve alan genişletilmesi ihtiyaçtır. Niğde'de define avcıları, bilimsel çalışma yapanlardan daha hızlı çalışmakta; Niğde önemli ölçüde yağmalanmaktadır.

Tarihin her izinin bulunduğu bu bölgeye neden gerekli değer verilmemektedir? Niğde’nin kültür turizmi potansiyeli ve bölgenin kültürel, tarihî, coğrafi dokusu Bakanlığınızın dokunuşuna ihtiyaç duymaktadır. Bunu daha önce de size birkaç kez ifade ettim ama Niğde bu konuda yeterli desteği bulamadı.” diye konuştu.

ONARIM BEKLEYEN ESERLER VAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çok sayıda tarihî yapının onarım beklediğini söyledi.

Gürer:“Hasaköy Kilisesi ve Rum Okulu gibi Küçükköy, Hamamlı, Aktaş, Fertek ve Konaklı kiliseleri başta olmak üzere çok sayıda kilise onarım bekliyor. Bu yapıların değer bulması gerekiyor.” dedi.

SUNGURBEY CAMİ RESTORASYONU

Ömer Fethi Gürer, yıllardır kapalı olan Sungurbey Camii’nin restorasyon durumunu da Bakan’a sordu.

Gürer: “Sungurbey Camii’miz, İlhanlılardan kalma muhteşem bir cami. Ancak restorasyonu bir türlü bitmedi. Yakınındaki iki kilisenin restorasyonu bitti ama caminin restorasyonu tamamlanmadı. Bor’da bir Yeni Hamam var. Osmanlı’da yapılışı beş yıl süren hamamın restorasyonu, sekiz yıldır bitirilemedi. Ayrıca Bor’daki Cığızoğlu Konağı da onarıldı, camı çerçevesi takıldı ama iki-üç yıldır hiçbir şey yapılmadı; yeniden harap duruma gidiyor. Bu tür yapılar da değerlendirilmiyor.” dedi.

 

NİĞDE TURİZİMDEN PAY ALMIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer:

“Niğde'nin yeterli ölçüde turizmden pay almadığı bir gerçek. Gölleri, yaylaları, spor merkezleri ve tarihin tüm izlerini taşıyan Kapadokya içindeki Niğde, farklı dönemlerde başkent olmuş bir bölgedir. Niğde, keşfedilmeyi beklemektedir.” dedi.

Gürer: “Bor’da bulunan Cığızoğlu Konağı’nın da bir an önce değerli ve verimli kılınması gerekmektedir.” diye ekledi.

 

BAKANLIĞIN NİĞDE’Yİ GÖRMESİ LAZIM

Ömer Fethi Gürer:“Niğde, folkloruyla, tarihiyle ve kültürel özellikleriyle görülmeye değer bir yer olmasına rağmen istenen desteği alamamaktadır. Kapadokya bölgesinde benzersiz tarihî, kültürel ve doğal değerleri koruyacak, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır. Bakanlığın Niğde’yi Kapadokya içinde görmemesi nedendir, Sayın Bakan?” dedi.

Niğde’de Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi Niğde’de Hüsn-i Hat ve Tezhip Sergisi

Gürer, soru bölümünde Bakan’a, Niğde Kalesi çevresindeki durumu, Niğde’de sıkça Kültür Müdürü değişim nedenini ve önceki İçişleri Bakanı talimatıyla yıkılan tarihî yapıların Bakanlık bilgisi dâhilinde olup olmadığını da sordu. Bakan, sorulara yedi gün içinde yazılı yanıt verecek.

Editör: Selim GÖKEL