Üzülerek ifade ediyorum ki 1983- 1989 yıllarında bir orta okul-lise öğrencisi iken arkadaşlarımızla gezdiğimiz bağların, bahçelerin şimdi esamesi bile yok.
Üniversite eğitimi için gittiğimiz şehir ve ardından mesleki olarak gezdiğimiz yurdun dört bir yanında Niğde’nin bağlarından, bahçelerinden, sularından bahsederekgeçti.
Kaderin tecellisi diyebileceğimiz bir uzun sürecin ardından son 8-9 yıldır yine Niğde’de vazife yapıyoruz. Ama Niğde’nin 25 yıl önceki bir kasaba görünümündeki şirinliğini sözde yatırım ve teşviklere rağmen güzel bir Anadolu şehri niteliğine kavuşturulamadığına şahit oluyoruz.
Peki bu durumun sebebi gereği gibi masaya yatırılabiliyor mu? Birkaç eli kalem tutan ve yaşadığı topraklara karşılıksız sevdalı olan insandan başka pek de mevzua sahip çıkılmadığı aşikardır.
Özelliklebazılarının, bütün yatırımlarını seçim endeksli söylem ve göz boyamaya dönük bir kaç adımın ötesine gitmeyen yaklaşımlarını bu şehir ve bu şehirde yaşayanlar hak etmemektedirler.
Artık şunun farkına varılmalıdır ki Niğde de Niğdeli de hak ettiği yeri, konumu, imkanları görmek istemektedir. Hala “ne diyorsak o” siyaseti ile insanımızı yönetmek isteyenler bu yaklaşımlarından bir an önce vazgeçmeli ve ortak aklı harekete geçirecek girişimler içinde bulunmalıdırlar.
Bunun yolu da bellidir.
Gerçekten Niğde’ye nefes aldırmak istiyorsak, defalarca belirttiğimiz projeler ve bu minvalde girişilmeleri olanlarla birlikte bu memleketin dertlisi kurum, kuruluş, stk, kişi kim varsa onlarla birlikte bir yapılanma içine gidilmeli ve bu adımlar siyasi kaygılara kurban edilmeden uygulanılırlığı bulunan projelerin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.
Mesela bir kent meydanı olmadan Niğde’nin şehir merkezi rahatlayamaz.
Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi, Esnaf Kefalet başta olmak üzere üyelere selam verip bir sonraki seçimi düşünerek Niğde’nin ekonomisi ayağa kalkmaz.
Doğru dürüst güncellenebilen Swot analizi bile olmayan bir kent 2023 İdeali diye bir İdeali kucaklayamaz.
Hala sendikal kaygılar, siyasal beklentiler, bireysel çıkarlar üzerine inşa edilen kurumsal tutumlarla hizmet heyecanı yakalanamaz.
Tarım, hayvancılık ve turizm, eğitim vb. üzerine kalıcı, gelişime açık projeler ortaya koymadan Niğde rahat nefes alamaz.
Aslında daha somut veriler de kullanılarak imar, sanayi, tarım, eğitim, turizm, çevre gibi temel alanlarda yapılacak projelerin bir havuzda toplanması sağlanırsa yukarda saydığımız eksiklere yönelik çözüm önerileri de ortaya konmuş olur.
Gayemiz eleştirmek değil, eksikleri ve çözüm yollarını ortaya koyarak Niğde’nin nefes almasını sağlamaktır. Niyetimizi böylece ifade ettikten sonra da şunu söylemeye hakkımız olduğunu düşünüyorum.
Sen hakikatleri söyle de kim nasıl anlarsa anlasın.
Ne der büyüklerimizi:
Sen iyilik yap, denize at. Balık bilmezse Halık bilir.