ARAŞTIRMA

Niğde OSB Akkaya’nın Günah Keçisi Değil!

Abone Ol
 Niğde Organize Sanayi Yönetim Kurulu adına Mustafa Altunbaş Akkaya Barajı Çevre kirliği konusunda bir basın açıklaması yaptı.

 

Açıklama aynen şöyle;

 

16 Kasım 2013 Cumartesi günü bazı yerel gazetelerde yer alan asılsız olan ve iyi niyetli olmadığını düşündüğümüz “Akkaya Barajı” konulu yazılar gerçeği yansıtmadığı için kamu kurumlarını ve kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duyulmuştur.

 

Bünyesinde barındırdığı sanayi tesislerinin sektörleri ve üretim biçimleri gereği Niğde OSB’nin kesinlikle kimyasal atığı yoktur. Kimyasal atığı olmayan Niğde OSB’nin kimyasal arıtma yapması da mümkün değildir. Bölge içerisinde yer alan süt ürünleri fabrikalarının ön arıtma tesisleri mevcuttur. Bu fabrikalar Niğde OSB Atıksu Arıtma Tesisi giriş kriterlerini sağladıktan sonra atık sularını OSB kanalizasyonuna deşarj edebilmektedir.

 

Niğde OSB İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 8.000 ton/gün kapasiteli projelendirilmiş olup, 2.000 ton/gün kapasiteli ilk ünite Aralık 2007’ de deneme kullanımına başlanmıştır. Aralık 2008’den bu yana tam kapasite ile aralıksız faaliyet göstermektedir. 27.05.2010 tarihli Deşarj İzin Belgesi mevcuttur.

 

Arıtma tesisi Türkiye’deki mevzuata göre zorunluluk olmamasına rağmen azot-fosfor giderimli olup Avrupa Birliği Standartları’na sahiptir. Koku ve çevreye zarar veren hiçbir etkisi yoktur.

 

Mevzuat gereği her ay akredite laboratuvarın yetkileri tarafından, 3 ay da bir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından numuneler alınmakta ve analizleri yaptırılmaktadır. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte alınan 24.10.2013 tarihli son numunenin analiz değerleri bu duyuru kapsamında ilan edilmektedir. Bu raporda görüleceği gibi yasal sınırların (Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’nin ekindeki Tablo 19 Standartları’nın) çok çok altında kalmaktadır.

 

2012 Yılı atıksu ortalaması 800 m³/gün olmasına rağmen; devam eden yatırımlar ve 3 yıllık projeksiyon esas alınarak yaklaşık 500.000 EURO bedelli 2. ünitenin yapımına karar verilmiş ve Ahiler Kalkınma Ajansı’ndan 550.000 TL destek sağlanmıştır.

 

Mevcut ve yapımı planlanan Niğde OSB Atıksu Arıtma Tesisi için Türkiye’nin önde gelen uzmanlarından olan Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN başkanlığındaki ekipten danışmanlık hizmeti alınmaktadır. Hazırlanan 137 sayfalık rapora göre mevcut arıtma tesisinin son derece verimli çalıştığı, amacına ve kapasitesine uygun arıtma yaptığı, tesisin daha yüksek KOİ konsantrasyonlarında bile çalıştırılabileceği netleşmiştir. Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN ve ekibi tarafından hazırlanan raporun Niğde OSB’nin mevcut Arıtma Tesisi ile ilgili bölümü de aşağıda sunulmuştur.

 

Tüm bunlar Niğde OSB Yönetimi ve Niğde OSB’de yer alan sanayicilerin hassasiyetini ve gayretlerini göstermektedir.

 

Bu şartlar altında Niğde OSB’nin kimyasal atıksuyu olduğunu ve Akkaya Barajı’nı kirlettiğini söylemek, hatta Basın’dan öğrendiğimize göre Niğde OSB atıklarının her iki deşarj noktası arasında kuş uçuşu yaklaşık 850 m mesafe olmasına rağmen Niğde Belediyesi’nin evsel atık borularına bağlı olduğunu söylemek bilgisizlik veya yanlı davranmaktır.

 

Bu gerekçelere dayanarak İl Müdürlüğü’nü göreve ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye davet ediyoruz.

 

Niğde OSB atık suyu ve arıtma tesisinde durum böyle iken maalesef yıllarca kirlilik kaynağı olarak görülmüştür.  Akkaya’ya verilen diğer atık suların miktarı ve karakteri her zaman göz ardı edilmiştir.

 

Deşarj edilen günlük ortalama 800 ton suya bir başka açıdan bakarsak; OSB’deki sanayiciler bu suyun bedelini ödeyerek ve arıtarak Akkaya Barajı’nı besleyen günlük 800 ton kaynak oluşturmaktadır. Barajın sulama amaçlı kullanıldığı dikkate alındığında özellikle yaz aylarında bu kaynağın önemi daha net görülmektedir."denildi.