EKONOMİ

Niğde OSB Kabına Sığmıyor... Yeni Alan Talebi Var

Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Katırcıoğlu, Organize Sanayi Bölge Müdürü Mahmut Peşin, OSB’nin son durumu ve gelecek planlaması hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

Abone Ol

Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi basın mensupları ile bir araya geldi.

Niğde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şevket Katırcıoğlu, Organize Sanayi Bölge Müdürü Mahmut Peşin, OSB’nin son durumu ve gelecek planlaması hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.

2. VE 3. TEVZİ ALANLARININ TAMAMINI ALT YAPISINI 6 AYDA ÖZ KAYNAKLARIMIZ İLE YAPTIK

Basın toplantısında ilk olarak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş kısa bir konuşma yaptı. Altunbaş; Malûm bir pandemi süreci geçirdik, maalesef bu dönemde sıfır yatırım çektik. Ama bölgemiz tekstilde kümeleştiği için, ağırlıklı iplik fabrikası olduğu için, istihdamın % 75 ‘ini, enerjinin % 92’sini tekstil fabrikaları kullandığı için tabiri caiz ise 5-6 yılda kazandıklarını 2 yılda kazandılar. Bundan dolayı pandemiden bölgemiz etkilenmedi hatta pandemi süreci tekstilcilere yaradı. Pandeminden çıktıktan sonra, tedarik zincirinin kırılması ile arz talep dengesinin bozulması ile, yine Uzakdoğu’daki siparişlerin ülkemize kayması ile çok yüksek değerde bir talep meydana çıktı. Bu talebi karşılamak için sanayicilerimiz hızlıca yatırım yapmaya çalıştılar. Bundan bölgemiz de nasibini aldı. Biz 2 yıl 32 hektar genişleme alanı hazırlamıştık. Ekibimizin de gayreti ile 6 ay gibi kısa sürede tamamen öz kaynaklarımız ile 6 içeresinde bütün alt yapımızı tamamladık. Altyapı derken, doğalgaz, yağmur ve kanalizasyon, elektrik, internet ve içme suyu da dahil alt yapımızı tamamladık.” Dedi.

AÇILAN PARSELLER DOLDU, YENİ ALANLARA İHTİYAÇ VAR, YENİ YATIRIMCILAR KAÇIRILMAMALI

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş açıklamasının devamında; “Tahsislerimiz 2021 yılı 10. Ayı ile 2022 yılı 4 ayında tamamen tamamlandı. Şuan 138 ve 136 parselimiz var, 2 si hariç hepsi tahsis edilmiş durumda. Geldiğimiz nokta ilave alanla beraber 1.105 hektardayız. Toplam sanayi parselimiz 133 adet, toplam sanayi parsel alanları 486 hektar, faaliyetteki parselimiz 98 parsel, istihdam sayımız 6.200 kişiye ulaştı. İnşaat halinde 19 parselimiz var. Proje aşamasında 14 parselimiz var, sadece 2 parselimiz boş bekliyor. Tabi sanayicilerimizin talepleri devam ediyor. Bu arada yine tekstil ağırlıklı olarak 3 yatırımcı geldi. Sayın Bakan temelini atmıştı, Gaziantep’in en büyük iplik yatırımcılarından Biska Tekstil, ikincisi Çin’in en büyük iplik üreticisi aynı arsa üzerine 4 ayrı fabrika yapacaklar, harfiyatı bitti sanırım Şubat ayı içeresinde inşaata başlayacaklar. Üçüncüsü ise çok önemsiyorum bunu Türkiye tekstilinde kullanılan likralı iplik ki bunun 450 milyon dolarlık ithalatı var. Bu konuda tek tabanca Günay Koreliler, ülkemizin bu iplikte 450 milyon dolarlık ithalatının hiç olmazsa yarısını karşılayacak bir tesis bölgemizde, harfiyatı bitmek üzere. Genelde bu tahsis edilen firmaların yatırım tutarı 16 – 17 milyar lira, yani 900 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında önümüzdeki 4 yıl için bir yatırım bekliyoruz. Tabi talepler devam ettiği için, yeni genişleme alanı müracaatımız oldu. Sanayi Bakanlığı verileri, zemin etütleri hazırlandı, şuanda Tarım Bakanlığından müsaade bekliyoruz. Genişlemek zorundayız, başka yerimiz yok. Bor OSB genişleyemedi, Niğde’de yeni OSB’miz var oraya en az iki yıl gidemeyeceğiz. Bu arada iki yıl içeresinde Niğde’ye gelen yatırımcıların kaçırılmaması lazım. Bunları da devlet büyüklerimize, siyasilerimize arz ettik. En azından 2 yıl süresince yeni OSB’miz hazır olana kadar Niğde’ye gelen yatırımcıları kaçırmamız lazım” dedi.

GENİŞLEMEK İÇİN TOP TARIM BAKANLIĞINDA, DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Türkiye’de bulunan 364 OSB’nin içinde borcu olmayan 3 OSB den birisinin Niğde OSB olduğunu söyleyen Mustafa Altunbaş; “Bu alt yapı yatırımlarını çok kısa sürede yapmamızın sebebi kendi öz kaynaklarımız ile yapmamızdır. Eğer kredi kullansaydık, devlet yapıyordu ihaleleri, projeleri çok uzun sürerdi. Biz OSB’nin kendi öz kaynaklarını kullandığımız için, yani nakit yaptığımız için belki 6 da 1 fiyatına ve 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlamış olduk. Tabi burada yöneticilik devreye giriyor, OSB kanuna göre, aksine bir durum olmadıkça hazine arazileri OSB’lere bedelsiz tahsis edilir. Tabi bu aksine durum olmadıkça, bu 3 kelimelik uygulama için 30 ayrı devlet kurumundan görüş ve izin alıyoruz. Genişleme için yani 4. Tevzi alanı için bu kurumlardan bütün izini aldık, sadece Tarım Bakanlığı kaldı. Bu konuda destekler bekliyoruz” diyerek daha ayrıntılı bilgiler vermek üzere söz Niğde Organize Sanayi Bölge Müdürü Mahmut Peşin’e verdi.

Bölge Müdürü Mahmut Peşin, OSB'nin mevcut durumu hakkında sunum yaptı.

1. ve 2. Tevzi alanlarının alt yapıları tamamlandı. 

Son iki yılda yapılan önemli yatırımlar,

Sıra bekleyen yatırımcılar,

Rakamlarla Niğde OSB. 

Niğde OSB Bölge Müdürü Mahmut Peşin’in sunumu için VİDEOYA  TIKLAYIN