Selim GÖKEL yazdı
Ülke gündemi o kadar hızlı geçiyor ve değişiyor ki, bir konuyu sindire sindire veya hak ettiği şekilde gündeme getiremeden bir diğeri gündeme giriyor. Niğde gündeminde ülke gündemindeki hızından farkı yok.
Ekim 2024 ayı sonunda Niğde Valiliği öncülüğünde İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı yapıldı. Haber burada tıklayın
Toplantı Niğde Valisi Cahit Çelik başkanlığında, İşkur, Milli Eğitim, Niğde OSB, Tarım, Belediye gibi resmi kurumların yanında, ilgili sivil toplum kuruluş temsilcileri de katıldı.
Burada irdelenmesi tartışılması gereken bir konu var.
Gerçekleştirilen toplantıda; “Niğde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 01 Ocak 30 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen kurumsal çalışmalara yönelik performans göstergeleri, Okullarda yapılacak Mesleki Bilgi, Rehberlik ve Danışmanlık (MBRD) hizmetlerini organize etmek üzere oluşturulan MBRD Hizmetleri Alt Çalışma Grubu Ekim ayı toplantı kararları, İlimizin gelişen sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elemanların yetiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek eğitim ile sanayi işbirliği çalışmaları ele alındı
IMEK Denetim Kurulu faaliyetleri, 75. Yıl Mehmet Göker Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi ile Hüdavend Hatun Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesinin birleştirmesi, öğrencilerin Hüdavend Hatun Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi nakledilmesi ve bu okulda bulunmayan Tekstil Teknolojisi Alanının açılması kararlarını değerlendirildi.”
Toplantı ana konusu istihdam, ara eleman yetiştirilmesi. Toplantıda Niğde’nin hatta bölgenin tek Tekstil Meslek Lisesi resmi ismiyle 75. Yıl Mehmet Göker Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi kapatılıp, Kız Meslek Lisesi bünyesine alınması kararı çıktı. İlerde Kız Meslek Lisesinin bir branş bölümü gibi olur.
Toplantı amacıyla alınan kararda bir terslik var.
Niğde OSB’de en çok işçi istihdam eden sektör tekstil sektörü. Niğde’ye katma değer katkısı da büyük. Niğde’de yüzlerce işçi barındıran tekstil fabrikaları var, bir çok da inşaat halinde, kuruluyor. Bazı yöneticileri ile tanış olduğum, tekstil fabrikaları eleman bulmada çok zorlanıyor. Bunu toplantıda bulunan OSB yöneticileri, Ticaret Odası yöneticileri de biliyor.
Peki tekstil ara elemanına ihtiyaç varken, Tekstil Meslek Lisesini kapatma girişimi neden?
OSB’nin yanı başındaki Koyunlu Yolu üzerinde bulunan 75. Yıl Mehmet Göker (Tekstil) Meslek Lisesi’nin mevcudunu daha da artırmak gerekirken, bu okul il merkezi ve bütün ilçelerden öğrenci alan statüde değil, komşu öğrenci alan okul statüsündeymiş. Yani okul çevresinden öğrenci alabilen statüdeymiş. Bir nevi okulu tercih etmek zorlaştırılmış. Oysa bırakın Niğde’yi bölgeden öğrenci alabilir. Ama komşu yani bulunduğu mahalleden öğrenci alabilen statüsünde. Bir başka seçenek, Niğde’de Anadolu Lisesi öğrenci kontenjanı da fazla, bu okulların öğrenci kapasiteleri azaltılıp Tekstil Meslek Lisesi gibi meslek okullarına yönlendirilebilir.
Niğde’nin işleri bir garip bu konu dikkatimizi çekti. Teşvik edilmesi gereken alanındaki bölgedeki tek bir mesleki lise sanki kapatılması için özel çalışma yapılıyor. Aksi açıklamaları yayınlarız.
Niğde kamu yönetimi tarihine bir not daha düşelim dedik.