Niğde Üniversitesi Niğde ili için önemi tartışılmaz. Niğde Üniversitesinin gelişmesi, başarısı Niğde ilinin de gelişmesi ve sorunlarının azalması demektir. Niğde Üniversitesi Niğde ilinde sanayi gelişmesi adına yürüttüğü çalışmalardan birinde daha olumlu sonuç aldı. Niğde Üniversitesi Teknopark’ın kuruluşu tamamlanarak 03.01.2013 tarih 28517 sayılı Resmi Gazetede Bakanlar Kurulu onay kararı yayınlandı.
Dünyada bu bağlamda ilk faaliyet 1951 yılında Silikon Vadisi-Stanford Araştırma Parkı ile başladığı biliniyor. Amerika ve Avrupa’da Silikon Vadisinin başarısı ve yükselişi teknopark faaliyetlerinin yayılmasına ve artmasına neden olmuştur.
Teknopark olgusu sanayi ağırlıklı üretimin azalması ve ekonomik dengelerin değişmesi ile 1970’li yıllarda başlayan AR-GE ile yeniden üretimi artırma ve sanayi sektörünü canlandırma adına yapılan çalışmalar ile gelişmiştir.
AR-GE ile oluşan araştırma sonuçlarının sanayiye aktarılmasında, işsizliğin giderilmesinden bölgesel kalkınmanın sağlanmasında, arazilerin değerlendirmesinden bilime dayalı üretime değin Teknoparklar önemlidir. 1980li yıllarda bu anlamda önemli sonuçlar alındığı da bilinmektedir.. Dünya da 900’e yakın teknopark ile inkübasyon merkezleriyle birlikte 4000’e ulaşılması konunun önemini gösteren bir yansımadır.
Ülkemizde ise 06.07.2001 tarihinde yürürlüğe giren 4691 sayılı “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası” ve 19.06.2002 tarihinde yürürlüğe giren “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği” ile bu anlamda gelişmeler hızlanmıştır.
Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB) ilan edilen 43 tane olup bunlardan 32 tanesi aktiftir. TGB’ler 10 yıldan önemli sonuçlar elde etmeye başlaması ilgiyi artırmıştır.
Niğde’de Üniversite ile bu sürece dahil olmuştur. Bu önemli gelişmenin gelecekte olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum.
Niğde Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu Heyeti'nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yaptığı müracaatla olumlu sonuçlanması üniversite için önemli bir atılımın önünü açtı. Niğde Teknoparkı ile amaç; üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması, ileri teknolojiye yönelik girişimciliğin teşvik edilmesi, teknolojik bilgi üretilmesi, bilimsel bilginin ticarileştirilmesi, Ar-Ge’ye dayalı ürün ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi olarak açıklandı.
Bu oluşum aynı zamanda firmalar ve girişimcilere üniversitenin altyapı imkânlarından akademisyen ve öğrenci/mezun potansiyelinden yararlanma imkânı sağlayacağı da belirtildi. Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, “Kent-Sanayi-Üniversite işbirliğine büyük önem veriyoruz. Üniversite’de üretilen bilginin toplumsal faydaya dönüşmesi için büyük gayret sarf ediyoruz. Niğde Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi önemli adımlardan biridir. Üniversite olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız” dedi. Üniversitenin oluşturduğu bilgi ve deneyimin ürüne dönüşmesi, akademik personelin sanayi finansmanını da kullanarak araştırmalarını sürdürmeleri, öğrenci ve mezunlara istihdam olanağı sağlanması gibi nedenler, Teknoparkları üniversiteler açısından da cazip kılıyor.
Niğdemiz için olumlu ve doğru girişimleri her zaman ilgi ile karşıladık umarız planlanan düşünceler olumlu sonuçlar verir.