Niğde'de Alternatif Ürünler

Abone Ol
   Nevşehir ile Niğde patates ekim alanlarının yaygınlığı ürün pazarlamada sürekli sorun oluşturdu.

Ülkemizde ilk sırada patates üreten bölge son otuz yılda kimi zaman getiri elde etti kimi zaman patates için değer bulmadığından gösterilere kadar sorun yaşadı.

Özünde patates yemek olarak kullanıldığı gibi farklı alanlarda da değer bulan bir üründü. Ama dış satım yanında iç pazarda istenen gelişme yakalanamadı. 

Değer bulduğu yıl sonrası daha çok ürün almak adına yapılan tarımsal yanlışlar, yanlış sulama vs ile de üründe toprakta yoruldu. Hatta Kanser gibi ürüne zarar veren hastalıklarda patates üreticisini zora soktu. Öyle olunca da yetkililer baktı ki patates sorun alternatif ürün arayışlarına başladılar.

Çözümü patates değer bulması, entegre bir üretim tesisi kurulması gibi arayışlar yerine Pazar payı olan ürün ekimlerine yöneldiler.

Geçmişte de denenen yöntemler bu kere daha geliştirildi.  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje Niğde Valiliği destekli  İl Özel İdaresi Kaynaklı olarak 500 bin  TL kullanılarak uygulanıyor. 12 bin  dekar Silajlık Mısır, 4 bin 200 dekar Yonca, 4 bin  dekar Nohut, 3 bin 500 dekar Kuru Fasulye, bin  dekar Çerezlik Kabak, 700 dekar Barbunya, 500 dekar Yağlık Ayçiçeği ve 100 dekar   Karpuz  olmak üzere toplam 26 bin  dekar alternatif ürün  ekimi yaptırılmış.

Ayrıca çilek gibi ürünlerde deneniyor. Geçmişte kalsa da pamuk ekimi dahi yapılan Niğde de alternatif ürünlerin toprağı dinlendiren ve  Pazar payı olan ürünler olduğu ifade ediliyor.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen; “. Ürünlerin  çimlenme, sapa kalkma, yapraklanma ve meyve vermesi konularında bu güne kadar yapılan kontrollerde çiftçilerimizin de  özel gayret göstermeleri ile her hangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını açıkladı. Alternatif ürünlerdeki büyüme ve gelişmeler normal seyrinde devam ediyor Proje kapsamında başlayacak hasat ile  Niğde tarımın üreticisine  yaklaşık olarak 15 – 16 Milyon liralık bir tarımsal hasıla oluşturması bekleniyor.

 Niğde’de geçmişte de  farklı ürün denemeleri oldu. Bu yöndeki çabaların bu kere sonuç vermesini diliyorum. Niğde ekilebilir alanları sınırlı ama son yıllarda topraktan daha çok yararlanma yoluna gidildi. Bunun sonucu ekilebilir alanlarda genişledi. Toprağın değerini bilmek egrekir. Yediğimizinde içtiğimizide besleyeni toprak. Toprağın değerini bilmek gerekir. Toprakların yok olması yaşamında daralmasını getirir. Toprağımıza da ürünlerimize de geleceğimize de sahip çıkmak yurttaşlık görevidir.


Niğde için alternatif ürün de, denemelerde bitmiyor  ve  bu süreç devam ediyor umarız Niğde çfitçisi kazanır toprağı korunur emekler boşa gitmez.