NİĞDE’DE BİRLİĞE KAYITLI 260 ARICI BULUNUYOR

Niğde’de arı yetiştiren ve bal üretimi yapan arıcılarımız kaliteli bal üretimi yapıyor. Ama iki yıldır çevresel atıklardan ve küresel ısınmalardan kaynaklı olarak ilimizde bal üretiminde bir artış yaşanmıyor. Bal rekoltesinde bir düşüş yaşanırken, bal kalitesi aynı seviyede. İlimizde geçen 2023 yılında yaklaşık 250 ton bal rekoltesi elde edilirken, bu yıl ise havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle bu yıl da bal rekoltemiz yine aynı seviyelerde olması bekleniliyor. Son iki yıldır havaların sıcak gitmesi ve bal rekoltesinde bir artış yaşanmaması bal üreticilerimizi tatmin etmiyor. İlimizde bal rekoltesinin artmaması sadece hava sıcaklıklarına bağlamamak lazım. Bunun yanı sıra mera ıslak alanlarında arıcılık için gerekli işlemlerin yapılmaması, ağaçlandırmanın arttırılmaması da bal rekoltesinin artmamasındaki en büyük nedenlerdendir. Niğde’de birliği kayıtlı 260 arıcının bulunduğunu ve hobi olarak arıcılık yapanları da sayarsak ilimiz genelinde 500’e yakın arıcı bulunmaktadır.  Bal her zaman ve mutlaka tüketilmesi gereken bir şifa kaynağı” dedi.

NİĞDE KEVEN BALI AROMA BAKIMINDAN TÜRKİYE’DE İLK SIRADA

Niğde keven balı kalitesinde Türkiye’de birinci sırada yer aldığını belirten Niğde Arıcılar Birlik Başkanı Mustafa Ünal; “ Bilindiği üzere ilimiz keven balında kalite anlamında Türkiye’de ilk sırada yer aldığını ifade eden Ünal; “ ilimiz keven balı üretiminde kaliteli bal üretmek için çabalıyorlar. 2017 ile 2019 yılları arasında Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Tarım ve Orman bakanlığının TAGEM arasında yapılan proje gereği 3 yıl boyunca ballarımız tahlile gönderildi.  Tahliller neticesinde 28 il içerisinde 8 il keven balı tahlilleri yapıldı ve ilimiz bu 8 il içerisinde gerek kalite gerekse aroma kapsamında Türkiye’de birinci sırada” dedi.

BAL FİYATI 500 İLE 700 TL ARASINDA

Vali Çelik, İl Özel İdaresi’nin 2024 Projelerini Değerlendirdi Vali Çelik, İl Özel İdaresi’nin 2024 Projelerini Değerlendirdi

Bal fiyatlarımız geçen yıla oranla aynı seviyelerde diyebiliriz diyen Ünal; “Marketlerde arıyı görmeden fabrikalarda üretilen ballar 80 ile 100 TL’ye satılıyor. Gerçek arıcılarımızın yetiştirdiği bal fiyatları süzme bal kilosu 500 TL, çıta balın kilosu 600 ve kara kovan balının peteğinin kilosu ise 700 TL’den satılmaktadır. Bu fiyatlarda kurtarmıyor çünkü bir yıl boyunca arıcılarımız arılarından bir yılda bir defa bal aldığından kurtarmıyor” diye konuştu.

TARIM BAKANLIĞINDAN ARICILARA DESTEKLEME

Arıcılara verilen desteklemeler konusunda da bilgi veren Ünal, "Bu yıl Tarım Bakanlığı tarafından üye arıcılara kovan başına 100 lira, üye olmayanlara ise 80 lira destek verilecek. Ayrıca 41 yaşını doldurmamış arıcılara ve kadın üreticilere ek 40 lira, gezginci arıcılara ise kovan başına artı 30 lira destek sağlanacak," dedi. Bakanlık tarafından belirlenen illerdeki birliklere üye arıcılara ek 20 lira daha destek verileceğini de ekleyen Ünal, mazot desteğinin de arıcıları sevindireceğini ifade etti.(Adnan Çelebi)