Vali Çelik, İl Özel İdaresi’nin 2024 Projelerini Değerlendirdi Vali Çelik, İl Özel İdaresi’nin 2024 Projelerini Değerlendirdi

BARAJLAR DOLDU
Son 20 yılın en iyi bahar yağışlarını alan Niğde’de barajlar doldu. Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşen yağışlarla birlikte Gümüşler Barajı’nın doluluk oranı yüzde 86 seviyesine çıktı. Gebere Barajında doluluk oranı yüzde 82 olurken, Akkaya Barajında ise doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. 
SON YİRMİ YILIN EN İYİSİ
Bahar yağışları Niğde’de Nisan ve Mayıs aylarında son 20 yılın en iyi yağışı olarak kayıtlara geçerken, ilkbaharın başından itibaren alınan yağışların Niğde’de zamanla olumlu sonuçlar vermeye başlayacağı belirtildi. Son aylarda meydana gelen yağışlar çiftçinin yüzünü güldürürken, barajlardaki doluluk oranı da üst seviyelere çıktı. 
SULAMAYA BÜYÜK YATIRIM YAPILDI
Niğde’de 2003-2023 yılları arasında son 20 yılda il genelinde toplam 1,6 milyar lira suluma yatırımı yapılarak, 83 sulama tesisi hizmete alındı. Niğde DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Bölge Müdürlüğümüz görev alanı 63.757 km2 olup, Türkiye yüzölçümünün %8’ini (Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman) kapsamakta ve Ülke nüfusunun %4’ü ( 3,36 milyon kişi) Bölgemiz sınırları içerinde yaşamaktadır. Bölgemiz kapsamında ortalama yağış yağış ortalaması 421 mm/yıl olup, bu Türkiye ortalamasının (574 mm/yıl) çok altındadır. Niğde İlinin ortalama yağışı 363 mm/yıl dır. 
Niğde İlinde 1,18 milyon dekar alan sulanacak olup, bugüne kadar YAS dahil 1,16 milyon dekar sulamaya açılmıştır. 2003-2023 yılları arasında Niğde ilinde toplam 1,6 milyar TL yatırım yapılarak 83 tesis hizmete alınmıştır. Bu tesislerin 2 adedi İçmesuyu Tesisi, 14 adedi Baraj, 5 adedi Gölet, 1 adedi Yerlatı Depolaması, 2 adedi HİS, 19 adedi Sulama Tesisi, 5 adedi Arazi Toplulaştırma ve TİGH, 35 adedi Taşkın Koruma Tesisidir.
Yıllık 3-79 milyon m3 içme ve kullanma suyu temin edilerek 207. 436 kişiye içme ve kullanma suyu sağlanmıştır. Baraj ve gölet depolama kapasitesi 29,91 milyon m3 hacmine ulaşmıştır. Toplam 59.560 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 19,7 milyar TL zirai gelir artışı sağlanmıştır” denildi. 
SUYU TASARRUFLU KULLANMALIYIZ
Niğde Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamanın devamında suyun tasarruflu kullanılması gerektiği belirtilerek “Sulamada, içmesuyunda ve enerji üretiminde en verimli şekilde halkımıza hizmet edeceğiz. Önümüzdeki yıllarda da sulamada problem yaşamamak için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Hem suyumuza hem toprağımıza sahip çıkıyoruz. Çiftçilerimizle beraber ülke tarımını daha yukarılara taşıyacağız. Su kullanımı konusunda daha bilinçli olmalıyız. Suyumuzu efektif ve tasarruflu kullanmalıyız. Daha az su ihtiyacı olan ürünleri tercih ederek aynı zamanda da ürün verimliliğini artırmalıyız. Sulamada modernizasyonu artırarak modern sulamayı yaygınlaştırarak sürdürülebilir su yönetimini sağlayacaktır” ifadeleri kullanıldı.