’Çevre genel anlamda insanın tüm sosyal, biyolojik, fiziksel ve kimyasal işlevlerini yaptığı-idame ettirdiği ortam olarak tanımlanmaktadır. Çevremizi oluşturan ve yeryüzünün en değerli varlıklarından olan su, hava ve toprak arasında hassas bir denge vardır. Bunlardan birisinin kirlenmesi diğerlerine de etki ederek tüm çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır. Atmosfere atılan gaz önce havayı kirletmekte bu kirlilik su tarafından emilmekte ve buradan toprağa geçmektedir. Böylece tüm çevreye etki eder duruma gelmektedir.
PLANLAMANIN AMACI:“Türkiye stratejileri ve hedefleri oluşturulması,, çerçevesinde, ilimizin çevre ve orman konusunda mevcut durumun tespiti ile, doğayı daha yaşanabilir bir hale getirmek uğruna daha neler yapmamız gerektiğini ortaya koymak,bunların çözüm yolarını araştırmak,sorunların nasıl ve ne zaman giderileceği hususlarını bir bütün olarak ele alıp, değerlendirmeden ibarettir.Ve rapora yansıyan bazı sorunlar.
Isınmadan kaynaklanan hava kirliliği: İlimizde hava kirliliği özellikle ısınma döneminin başlaması ile birlikte artış göstermektedir. Bunun sebebi ise kış aylarında ısınmada düşük kaliteli kömür kullanımı, yanlış yakma teknikleri ve kullanılan kazanların bakımlarının düzenli olarak yapılmamasıdır.
Eksoz emisyonlarından kaynaklanan hava kirliliği: Karbon ve Oksitleri: Motorlu taşıtların egzozlarından çıkan saf karbon ile CO2 ve CO gazları üzerinde durulması gereken hayati maddeleri oluşturmaktadır. Karbon zerreleri akciğer alviolleri ile katran ve kül zerreleri ile birlikte de kansorejen etki yapmaktadır.
Azot ve Oksitleri: Azot dioksit gazı nefes yollarına tesir eden az miktarda dahi kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltan bir gazdır benzer şekilde azot oksitlerin su buharı ile birleşmesiyle asit yağmuru oluşturması ayrı bir etkendir.
Tıbbi Atıklar: Tıbbi atıklar halk ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşımakta olup bu atıkların evsel atıklardan ayrı toplanması gerekmektedir.
Katı Atıklar: Katı atıklar çöp olarak toplanmaktadır. İlimizde çöplerin geri kazanılması için herhangi bir tesis bulunmamaktadır.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ: İlimizde gürültü kirliliği motorlu araçlar ve müzik yayını yapan işletmelerce oluşturulmaktadır.
İÇME SUYUNUN GÜVENİRLİLİĞİ: Özelikle yaz aylarında sıkça görülen bağırsak enfeksiyonları ilçede vatandaşlar arasında içme suyunda problem olduğu şüphesini uyandırmaktadır.
KALİTESİZ İTHAL KÖMÜR VE PETROKOK KULLANIMI: İlimizde aslında istenmemesine rağmen kalitesiz ithal kömür ve petrokok kullanılmaktadır.
OTOPARK SORUNU: Niğde İl Merkezi ve Bor İlçesi’nde halen önemli bir çevre sorunu yaratan şehrin estetiğini ve görünümünü olumsuz yönde etkileyen park problemini ortadan kaldırmak için her iki belediye tarafından gerekli tedbirlerin bir an evvel alınması ve yeterli sayıda otopark yeri hazırlanarak hizmete açılması sorunu ortadan kaldırılacaktır.
ALLERJİK PAMUK OLUŞUMU SAĞLAYAN KAVAK TÜRLERİ Özellikle mayıs ve haziran aylarında, vücudu alerjik vakalara karşı hassas olan insanları önemli derecede etkileyen pamukları üreten ve halk arasında selvi kavak olarak bilinen kavak türleri ilimizde oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir. Orman konusunu ayrıca raporda yazılanlarla yazarım ama burada andığım sorunlarda olsun on iki yıl sonra hangi sorunlar çözüldü. Hedefe ulaşılabildim? Ulaşılanlar hedeflende ki oranı nedir? Bir bakmakta yarar var ki yeni raporda gelecekte yarar sağlasın?
Niğde için…