GÜNCEL

Niğde’de fasülye hasadı başladı

Niğde’de sofraların baş tacı, lezzeti ile ‘sofraların altını’ olan fasulyenin hasadı yapılmaya başlanıldı.

Abone Ol

 Niğde’de sofraların baş tacı, lezzeti ile ‘sofraların altını’ olan fasulyenin hasadı yapılmaya başlanıldı.

Fasulye üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada yer alan Niğde'de, fasulye hasadına başlanıldı. Niğde’de hasadına başlanılan fasulyede bu yıl 123 bin 650 dekar tarım arazisinde ekimi yapılırken yaklaşık olarak 42 bin 352 ton rekolte elde edilmesi bekleniliyor.

Kuru fasulye üretiminde Niğde'nin Türkiye’de üçüncü sıralarda yer aldığını ve geçen yıla göre rekoltede artış beklediklerini ifade eden Kenar, üreticiler arasında tahıl ürünleri ekenler de olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıla oranla 2024 yılında ekim alanlarının azaldığını belirten Kenar; “ İlimizde 2023 yılında 150 bin 560 dekar alanda ekim yapılırken 33 bin 855 ton rekolte elde edilmişti. Bu yıl ise geçtiğimiz yıla oranla ekim alanımızda azalma olsa da rekoltede artış bekliyoruz. 2024 yılı üretim sezonunda 123 bin 650 dekar alanda ekimi yapılan fasulyede 42 bin 352 ton fasulye rekoltesi bekliyoruz. Her yıl olduğu gibi yine bu sene ürünlerimizin kalitesi çok güzel. Bin 300 rakımda yetiştiği için ürün tatlı ve lezzetli oluyor. O yüzden Niğde'de, Türkiye çapında tutulan bir fasulyemiz var” dedi.

 Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden ve özellikle tarımsal ürünleri ile bilinen Niğde’de elma ve patates gibi fasulyede de hasat dönemi başladı. Geçtiğimiz yıl dekar başına 225 kilogram fasulye hasat edilirken, bu yıl ise dekar başına 300 ile 350 kilogram arasında rekolte bekliyoruz. İlimizde bu yıl fasulye ekiminin azalmasındaki sebep çiftçilerimiz patates ekimine yönelmesinden dolayı geçtiğimiz yıla göre bu yıl fasulye ekim alanlarımız azaldı, ama rekoltemiz arttı” diye konuştu.