Niğde Muhtarlar Derneği tarafından düzenlenen 19 Ekim Muhtarlar Günü Kutlama töreni Atatürk Anıtına çelenk sunulması ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardandan Niğde Muhtarlar Derneği ve İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Bahtiyar Yamaner konuşma yaptı. 

Yeni Destek Modeli Çiftçilere Anlatılıyor Yeni Destek Modeli Çiftçilere Anlatılıyor

MUHTARLAR GÜÜN İNANCIN HİKAYESİDİR
Niğde Muhtarlar Derneği ve İç Anadolu Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Bahtiyar Yamaner konuşmasında, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nün kararlılığın, duruşun ve inancın hikayesi olduğunu belirterek, “Muhtarlar günü azmin, kararlılığın, duruşun ve inancın hikayesidir. Bu yıl 9’uncu yılını kutluyoruz. Bugün Muhtarlar Gününün muhtarlık müessesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi başbakanlığın, 19 Ekim 2015 tarih 11 sayılı genelgesi ile resmi gazetede yayınlanarak Muhtarlar Günü olarak kutlanmasına karar verilmişti. Bugünün muhtarlar günü olarak ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, gazi meclisimize ve içişleri bakanlığımıza ile Türkiye Muhtarlar Federasyonumuza şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

MUHTARLAR ÖNEMLİ BİR GÖREV İYERENE GETİRMEKTEDİR
Muhtarlığın Osmanlı'dan Cumhuriyete taşınan ender kanunlardan biri olduğunu belirten Yamaner, "Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. 
Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. 5393 Sayılı Belediye kanunun 9. Maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerin yerine daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. 5490 Sayılı Nüfus hizmetleri kanunuda değişiklik yapılarak muhtarlık tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisi verilmelidir. 
Muhtarın izin hakları kanunla düzenlenmelidir. Muhtarın sağlıklı örgütlü yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır
Bu saydığımız sorunlar, bugün muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi ve bu sorunların ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Muhtarlığın 194 yıllık Merkezi Yerel idareyi temsil eden kurumları arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü, Türkiye Cumhuriyeti Mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir” şeklinde konuştu.

MUHTAR DEMOKRASİNİN TEMEL TAŞIDIR
Muhtarların demokrasinin temel taşı olduğunu belirten Başkan Yamaner, "Bu nedendir ki, seçmen muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de, genel/yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi "Muhtar, demokrasinin temel taşıdır" 
Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede göre yapmış arkadaşlarımız sevgiyle anıyorum. Ayrıca bugün aramızda olmayan bu müesseseye hizmet etmiş ebediyete göç etmiş tüm muhtarlarımızı rahmetle anıyor, tüm muhtarlarımızın muhtarlar gününü kutluyorum” dedi. 

Editör: Selim GÖKEL