Niğde Belediyesi, restorasyon ve konservasyon çalışmalarını tamamladığı 'Kale 100. Yıl Halk Kütüphanesi' düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene Niğde Valisi Cahit Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Mustafa Süren, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik; “Hepimizin malumu üzere okuyan, düşünen ve üretebilen insanların yetiştirilebilmesi için bilgiye ulaşım her zaman çok değerli olmuştur. İnsanların kültürel ve sosyal gelişimine katkı sunan en önemli yapılar ise kütüphanelerimizdir. Öte yandan teknolojik gelişmelerin büyük hızına kütüphanelerin yenik düşeceğini düşünen insanların yanıldığı, kütüphanelere olan taleplerin artmasından anlaşılmaktadır. Halk Kütüphanelerinin sadece kitap ödünç alma yerleri değil, her yaştan ve eğitim düzeyinden vatandaşlara yönelik sosyalleşme alanları yani bir nevi kültür merkezleri olarak da kullanılmakta olduğu görülmektedir” dedi.
NİĞDE’DE KÜTÜPHANE SAYISI 15’E YÜKSELDİ
Niğde’de kütüphane sayısının 15’e yükseldiğini belirten Vali Çelik; “ Kütüphaneler artık bilindik kitap deposu mantığından uzaklaşarak bilişsel ve sanatsal atölyeleriyle, yapılan okuma saatleri, kitap kulüpleri, klasik müzik konserleri, drama çalışmaları, ev kadınlarına yönelik etkinlikleriyle her konuda varlığını ispat etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, halk kütüphanelerinin yanı sıra Bebek ve Çocuk Kütüphaneleri, İhtisas Kütüphaneleri, AVM, Gar ve Havalimanı Kütüphanelerini de kurarak kullanıcı hizmet ve çeşitliliğini daha üst noktaya çıkartmıştır. İlimizde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren 14 adet halk kütüphanemiz ve Gezici Kütüphanemiz bulunmaktadır. Bugün burada açılışını gerçekleştirdiğimiz Niğde Kale 100. Yıl Halk Kütüphanemizin hizmete girmesiyle kütüphane sayımız 15’e yükselecektir.
162 YILLIK KİLİSE KÜTÜPHANE OLARAK HİZMET VERECEK
Niğde Valisi Çelik; “ 162 yılı aşkın bir tarihi olan ve Rum Kilisesi olarak da bilinen bu yapının mülkiyeti Niğde Belediyesine ait olup kütüphane olarak kullanılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına 15 yıllığına tahsisi yapılmıştır. Kilise ile ilgili gerekli restorasyon çalışmaları ilk 2016-2017 tarihleri arasında Kayseri Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü kontrollüğünde Niğde Belediyesi tarafından yaptırılmış ve o dönem toplam 1.559.968,28 TL harcanmıştır. 2022-2023 tarihleri arasında restorasyonu devam etmiş ve yine Kayseri Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü kontrollüğünde Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan iş için toplam 15.248.208,85 TL harcama yapılmıştır. Ardından kütüphanenin tefrişatı için 7.308.000,00 TL ödenmiştir. Niğde İl Halk Kütüphanesine bağlı şube kütüphane olarak hizmet verecek Kale Kütüphanemizin yaklaşık 19.500 kitap kapasitesi ve 116 okuyucu kapasitesi bulunmaktadır. Koleksiyonunda çoğunlukla güncel eserlerin bulunduğu kütüphanemizde okuyucularımızın bilgisayarlarla da bilgiye erişimi sağlanacaktır. Âtıl durumda bulunan bu yapının kütüphane olarak işlev kazandırılması, Niğde’de yaşayan vatandaşlarımız için çok değerli bir hizmettir. Böylesi bir eserin Niğde’ye kazandırılmasında, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, Niğde Belediyesi ve emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.
KÜTÜPHANELER, TOPLUMLARIN HEM BELLEĞİ HEM DE MİRASI
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı; “Kütüphaneler, toplumların hem belleği hem de mirası olan kuruluşlar olması hasebiyle toplulukların kültürel toplumsal, entellektüel bir çok yönel anlayışları, yaşam tarzlarını oluşturuyor. Biz kütüphanelerin bilgi kaynaklarını sadece koruyan, belli şartlarda duran yapılar olarak görmüyoruz. Iki bin yirmi üç yılında bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı bin iki yüz seksen dokuza ulaştı. Son beş yılda iki yüz otuz altı halk kütüphanesi yeniden yapılandırılmış olup altmış sekiz halk kütüphanesini iyileştirme çalışmalarına devam etmektedir.
KÜTÜPHANECİLİK KENDİNİ GELİŞTİRİYOR
Kütüphanelerin çocukların ve gençlerin güvenli bilgi kaynaklarına ulaşabilecekleri yer olduğunu ifade eden Bakan Yardımcısı Yazgı; “ Kütüphanecilik kendini geliştiriyor. Kütüphaneler çocuklarımızın, gençlerimizin güvenli bilgi kaynaklarına ulaşabilecekleri Sağlıklı ortamlar. Bunu hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. Bizim için yeni bina yapımı veya restorasyonu gerçekleştirdiğimiz, şu andaki önünde durduğumuz Yahya Peygamber kilisesindeki gibi yapıların hem korunmasını hem de gençlerimizin burada rahat çalışma imkânlarını sağlayacak ortamları oluşturmak bizim ana görevimiz” diye konuştu.
NİĞDE’YE MUHTEŞEM ESERLER KAZANDIRMAYA DEVAM EDİYORUZ
Belediye olarak tarihi yapıları koruyor, yeniliyor ve ilimizde çok sayıda olan bu değerleri halkın ve turizmin hizmetine sunmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “ Niğde’de startını verdiğimiz ilimizin ve hatta Türkiye’mizin en büyük projelerinden biri olan Niğde Kalesi ve Çevresi Koruma ve Yenileme Projesi alanı içerisinde yer alan Eski Rum Kilisesini restore ettirip, kentimize kütüphane olarak kazandırmak için başlattığımız çalışmaları bugün tamamladık. Belediyemiz tarafından geçen yıl hazırladığımız proje Kayseri Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra Kayseri Rölöve Anıtlar Müdürlüğü “Restorasyon ve Konservasyon” ihalesini yaptı. Ardından bu yıl inşaat, tesisat ve konservasyon işlemlerini tamamladığımız bu tarihi yapıda daha sonra teşhir ve tanzim projesi kapsamındaki çalışmaları bitirdik. Son olarak peyzaj ve otopark düzenlemesini de sağlayarak bugün ilimize bu muhteşem eseri kazandırmış olduk.
NİĞDE’YE İLK ANNE VE BEBEK KÜTÜPHANESİ AÇILACAK
Niğde belediye olarak son 2 yılda açılan 3’üncü kütüphane olduğunu belirten Başkan Özdemir; “ Bugün burada açılışını yaptığımız Kale 100. Yıl Halk Kütüphanemiz, Niğde Belediyesi olarak son 2 yılda açtığımız 3. Kütüphane konumundadır. Daha önce Özbelde mevkiinde 1 çocuk kütüphanesi, Başkanlık ofisimizin bulunduğu binanın giriş katına da 1 modern kütüphane kazandırdık. 3.üncü kütüphanemizi bugün açtığımız Niğde’ye 4 yeni kütüphane daha kazandıracağız. Bunlardan 1 tanesi Belediye binamızın hemen karşısındaki yapımı tamamlanmak üzere olan yeni nesil kütüphanemizdir. Açılışını kısa süre içinde yapacağımız bu kütüphanemiz, 24 saat açık olacak ve aynı zamanda bir gençlik merkezi şeklinde gençlerimize ve öğrencilerimize hizmet verecektir. Yakın zamanda yine Niğde’mizin ilk anne ve bebek kütüphanesini, Hüdavent Hatun Parkının içindeki sosyal tesisimizde açacağız. Geçtiğimiz günlerde İlhanlı Mahallesinde temelini attığımız Kadın Yaşam Merkezi ve Kütüphane binamızı de en kısa süre içinde tamamlayıp hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Yine Akmedrese de sesli kütüphane projemizin detaylandırılmasıyla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Tarihi bir yapı olduğu için restorasyon, konservasyon, tesisat, teşhir ve tanzim çalışmalarının çok titiz bir şekilde çalışan uzmanlarımıza ve emeği geçen herkese, şahsım ve Niğdeli hemşerilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılında ilimize kazandırdığımız Kale 100. Yıl Halk Kütüphanemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Protokol konuşmalarından sonra 162 yıllık tarihi kilisenin 'Kale 100. Yıl Halk Kütüphanesi' olarak hizmete açılması kurdelesi kesildi. Vali Çelik, Bakan yardımcısı Yazgı ve katılımcılar kütüphaneyi gezerek kütüphanede bulunan öğrencilere çeşitli hediyelerde bulundular.