ENES CAN ÖZMEN 

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde yaşayan kiraz üreticileri, ürünlerine yeterli ücretin ödenmediğini belirterek tepki gösterdi. Kiraz üreticisi Metin Ergin, "Soğuk hava deposu olmadığı için arkadaşlar kirazlarını getiriyorlar 10 lira ise 10 liraya veriyorlar, 15 ise 15'e veriyor. Çok rezil bir durumdayız gerçekten içler acısı, buradaki vatandaşlarımız çocuğuna harçlık vermiyor kiraza yatırım yapıyor ama şu anda çok kötüyüz" dedi.

Ulukışla ilçesinde yaşayan kiraz üreticileri kirazlarının para etmediğini belirterek dün  E5 karayolunu trafiğe kapattı. Niğdeli kiraz üreticilerini ziyaret eden CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, "Üreticinin durumu gerçekten kötü bu yıl ettikleri masrafı karşılayamıyorlar. İşçinin masrafını karşılayamadıkları için kiraz hasat edilemiyor. İhracatçı gelmiyor, ihracat kapılarının kapalı olduğu için sıkıntı yaşanıyor. İhracatın önünün bir an önce açılıp teşvik verilmesi gerekiyor, bu teşvik verilirse ihracat olur. Buranın tek geçim kaynağı kiraz" diye konuştu.

"EN AZ MASRAF EDENİN BORCU 25-30 BİN LİRA"

Kiraz üreticisi Tural Ağır şunları söyledi:

"Ben burada köylü olarak tüccara yardımcı oluyorum. Burada şu an kirazın ortalama gideri 15 lira. Burada 35 liradan kantar attı firmalar ilk başta. Bir gün 30 lira ile 35 lira arasında mal aldılar ertesi gün 25-20 bandında mal almaya başladılar. Dönen kiraz 10 lira dönen kiraz 10 lira bu söylediklerim ihracat kirazı. Biz şu anda kirazı indirdik mi bir kilo kirazın maliyeti 10 lira. İhracata verdiğimiz kiraz bile toplama parasına gelmiyor çünkü adam ihracatlık mal için uğraşıyor tüccar olmadığı için 10 lira. Burada millet olarak hapı yuttuk en az masraf eden borcu 25- 30 bin lira biz millet olarak hapı yuttuk."

"VATANDAŞLARIMIZ ÇOCUĞUNA HARÇLIK VERMİYOR"

Kiraz üreticisi Metin Ergin şunları söyledi:

Vatandaşların borç krizi derinleşiyor Vatandaşların borç krizi derinleşiyor

"Esasında söylenecek çok şey var fakat şu anda arkadaşlarımız söyledi bu günlük bizim sorunlarımız bu yılki sorunlarımız. Bizim esas sorunlarımız burada bir soğuk hava deposunun olmaması. Bir soğuk hava depomuz olsa bu kirazı en azından 3-4 gün orada muhafaza edip değerini buldurup satabiliriz ama soğuk hava deposu olmadığı için arkadaşlar kirazlarını getiriyorlar 10 lira ise 10 liraya veriyorlar, 15 ise 15'e veriyor. Çok rezil bir durumdayız gerçekten içler acısı, buradaki vatandaşlarımız çocuğuna harçlık vermiyor kiraza yatırım yapıyor ama şu anda çok kötüyüz."

"BURANIN TEK GEÇİM KAYNAĞI KİRAZ"

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem ise, "Üreticinin durumu gerçekten kötü bu yıl ettikleri masrafı karşılayamıyorlar. İşçinin masrafını karşılayamadıkları için kiraz hasat edilemiyor. İhracatçı gelmiyor, ihracat kapılarının kapalı olduğu için sıkıntı yaşanıyor. İhracatın önünün bir an önce açılıp teşvik verilmesi gerekiyor, bu teşvik verilirse ihracat olur. Buranın tek geçim kaynağı kiraz, kiraz bölgesi burası maalesef sorunlar büyük bu konuya el atılmasını istiyor çiftçi arkadaşlarımız" dedi.

"ENFLASYON YÜZDE YÜZ ARTTI BİZDE FİYATLAR TAM TERSİNE DÜŞTÜ"

Bir diğer kiraz üreticisi Mustafa Ergin asıl sorunun ilaçların, gübrenin ve sulamanın pahalı olmasından kaynaklı tüccarların gelmediğini belirterek şunları söyledi:

"Şimdi 25-30 bandında kiraz üretiyoruz, bunu da köylüler protesto etti. Protesto etmelerinin amacı bu. Dün E5’te yol kestik burası şu anda boş burası ana baba günü yeri olması lazım iken bugün bomboş üreticinin malı başında kaldı. Büyüklerimizden yardım bekliyoruz yapabileceğimiz hiçbir şey yok. 50 liradan aşağıya sattığı zaman üretici bitik bir kiloyu 30 liraya alıp yiyorsa 1 kilo kiraz dalından kasaya girmesi sadece 12 lira. Masraf olarak sulaması, ilacı, gübresi adam çocuğa bakar gibi bakıyor burada. Geçen sene 50-60 liraya gidiyordu 70 liraya gitti en son ve şimdi 25-30 bandında üreticinin yapabileceği hiçbir şey yok bekliyoruz. Enflasyonda artış var ama bizde de düşüş var yüzde 40- 50, yüzde 100 düşüş var. Geçen sene 70 lira şimdi 25-30 lira bu kiraz. Tüccar 3 tane Azeri firma geldi bu sene onlar yapıyor. Büyük firmaların hiçbiri gelmedi ihracatın olmadığı söyleniyor. Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyoruz. Pazarımız yok diyorlar söyledikleri bu. Almanya, Fransa, Rusya ağırlıklı Rusya'ya gidiyordu onlara da gitmiyor şu an. İç piyasa İhracata giden kirazı almadığı zaman döndüğü zaman 10 liraya alıyorlar. Bu kirazı dün 10 liraya aldım."