Niğde’nin Ağacaşar Köyün’den olan Prof. Dr. Nurettin Şahiner, bugün kendi alanında sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen bilim insanlarından bir tanesi konumunda.

Amerika’da Güney Florida Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalarına devam eden ve şu anda Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde görev yapan Niğdeli bilim insanı Prof. Dr. Nurettin Şahiner, bugün alanında sadece Türkiye’nin değil dünyanın önde gelen bilim insanlarından bir tanesi. Kimya, Malzeme ve Kimya Mühendisliği ve Nano – Teknoloji ve Tıp alanlarında yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Prof. Dr. Şahiner, son çalışmaları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

YILMADAN ÇALIŞMAYA, ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR!

Prof. Dr. Şahiner gazetemize yaptığı özel açıklamada, “Niğde’nin Ağcaşar Köyünde doğdum. İlköğretimimi aynı köyde bitirdim. Derinkuyu Ortaokulu ve Lisesi’ni bitirdim. Daha sonra üniversite için Ankara Hacettepe’ye gittim. Lisans eğitimimi Kimya bölümünde tamamladım. Daha sonra yurtdışı sınavını kazanıp Amerika’da Tulane Üniversitesi’nde Kimya mühendisliği bölümünde doktora eğitimimi tamamladım. Doktora eğitimimin ardından Delaware Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinde ve yine Tulane Üniversitesi’nde Tıp fakültesinde yaklaşık 2 yıl doktora sonrası araştırmalar yaptım. Ardından yurda dönüp Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak göreve başladım.  2008 yılında Kimya alanında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) ödülünü ve 2011 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Bilim Teşvik Ödülü aldım. Ayrıca, 2021 yılında Turkishtime tarafından Kimya bilime yön veren 100 Türk Araştırmacı arasında 25. sırada gösterildim. Kimya bölümünde orada birçok bilimsel çalışmalar yaparak, TÜBİTAK, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi birçok kurumdan araştırma destekli projeler gerçekleştirdik. Bunlar önemli projelerdi ve bunların soncunda birkaç tane patent de aldık. Bir tanesi sodyum borhidrürden hidrojen enerjisi ve hidrojen üretimi ile ilgili. Gene yurtdışı ile ilişkilerimiz devam etti. Ara sıra gidip konferanslara katılmaya ve oradaki üniversitelerde bilimsel ortak çalışmalar yapmak üzere sürekli gidip geldim” dedi.

SAĞLIK ALANINDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Aktarlarda kış yoğunluğu Aktarlarda kış yoğunluğu

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde bilimsel çalışmaları sonucunda çok iyi bir laboratuvar geliştirdiğini belirten Prof. Dr. Şahiner, “Çanakkale’de çok güzel ve önemli bir laboratuvar geliştirdim. Özellikle Nano Teknoloji Araştırma Merkezi’ni kurup orada önemli çalışmalar yaptık. 300’ün üzerinde bilimsel makale yayınladık. 10 civarında uluslararası patentimiz var. Son olarak yaklaşık 5 yıl önce Amerika’da Güney Florida Üniversitesi’nde Tıp Fakültesinde Göz Hastalıkları Bölümünde Araştırma Profesörü olarak çalışmalar ve bilimsel araştırmaları yapıyoruz. Özellikle sağlık alanında göz hastalıklarının tedavisi üzerinde araştırmaları Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde ile birlikte yapıyoruz. Şu anda ABD de yaptığımız çalışmalardan bir tanesi suni kornea diyebilirim onun üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Yurdışında Üniversiteler ile ikili iş birliği anlaşma kapsamında ortak çalışmalar yapıyoruz. TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projemizde de kontak lenslerine ilaç taşıyıcı sistemler olarak kullanarak bunların göz enfeksiyonlarının tedavisine kullanılabilen bir malzeme olarak kullanılabilmesine olanak sağladık. Yine burada Sağlık Bakanlığı’mız tarafından desteklenen bir projemiz var ve devam ediyor. O da kanser ile ilgili ve hem teşhis hem tedavi yapmak üzere. Bu konularda bayağı ilerleme sağlandı” şeklinde konuştu.

COVİD SPREYİ İÇİN AMERİKA’DA PATENT BAŞVURUSU YAPILDI

Maske sıkıntısı yaşanması üzerine Güney Florida Üniversitesinde çalışma başlatan Prof. Dr. Nurettin Şahiner’in buluşu Sars-Cov-2 virüsleri üzerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde test edilerek etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Şahiner, “Amerika’da geliştirdiğimiz bir proje. Özellikle koronavirüsü engelleme açısından maskelerin uzun süreli antiviral ve antibakteriyel yönünden korunması adına bir sprey geliştirdik. Bunu piyasaya çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle bazı malzemelerin üzerini kaplayıp onlara süper hidrofilik veya süper hidrofobik ya da ışık ile etkileşerek aktif hale gelme ve kayganlaştırma gibi özellikler kazandırılarak bunların biyomedikal alanında kullanması için Siemens gibi büyük firmalar ile Amerika’daki üniversite aracılığıyla görüşmeler yapıldı. Şu anda geliştirdiğimiz ve patentine sahip olduğumuz spreyle ilgili üretime geçmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Onlar hala değerlendiriyorlar” şeklinde konuştu.

TIP ALANINDA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Nurettin Şahiner, geliştirdikleri birçok malzeme olduğunu belirterek, “Gene burada geliştirdiğimiz birçok malzeme var. Özellikle akıllı ilaç salım sistemleri alanında çeşitli hastalıkların tedavisinde ve kontrolünde ilaç salım sistemleri yapıyoruz. Yani çalışmalarımızı hem Türkiye’de hem de Amerika esaslı olduğu için çok yorucu oluyor ama bundan zevk alıyoruz.

Esas amacımızı Türkiye’de bilimsel alanda özellikle dünya çapında kaliteli bilim insanları yetiştirmek, geliştirmek hem de Türkiye esaslı bazı ürünler çıkarıp bunları piyasaya çıkarmak. Antioksidant, antibakteriyel, antifungal, antiviral özelliklere sahip yapıları, özellikle yeni ve üstün teknoloji ile geliştirerek enerji, sağlık, çevre ve yeni alanlarında özellikle insan sağlığı ve çeşitli hastalıkların tedavi ve teşhisinde kullanılmak üzere uygulamalar alanlarında çalışıyorum.

En son üzerinde çalıştığımız bir proje var. Bunu şu anda Sağlık Bakanlığına proje olarak verdik. Dişle yani ağız sağlığı ile ilgili, amacımız özellikle diş tedavisinde takma dişlerde temizlenebilme sorunlarından kaynaklanan enfeksiyonu önleyebilecek sistemler geliştirmektir. Umarım inşallah bu alanda insan sağlığıyla ilgili malzemeler geliştirerek yeni malzemeleri piyasaya çıkaracağız. Yani çalışmalarımız çok yoğun ama esas amaç kaliteli düzgün işinin hakkını veren bilim insanları yetiştirerek tüm insanlığa sürekli katkılar sağlamak ve ülkenin geleceğine katkıda bulunmak” ifadelerini kullandı.

NÖHÜ’YÜ UZAKTAN TAKİP EDİYORUM

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ni uzaktan takip ettiğini belirten Prof. Dr. Nurettin Şahiner, “Niğde Üniversitesini uzaktan takip ediyorum bir Niğdeli olarak. Bazı arkadaşların çalışmaları dikkate değer. Son 5 yıldır yılda yaklaşık 6-8 ay Amerika’da 4-6 aya yakın burada geçirdiğim için genelde buradaki projelere ve oradaki projelere odaklı bu durum. Ama bazen TÜBİTAK’tan Niğdeli hocaların da projeleri bana geliyor. Ben Niğdeliyim diye değerlendirmek istemiyorum. Çünkü etik olarak doğru bulmuyorum. Benim anlayışımda etik çok önemli, herkes hak ettiği yerlere gelmeli ve bunu da hak ederek yapmalı. Yani bir başkasına elbette yardımlar yapılmalı, ortam sağlamalı, kapı açmalı ama bütün bunları yapabilmesi için birisinin yol göstermesi çok önemli. Kapıyı açarsınız, insanı ittirmeyeceksiniz, insanın kendi adım atacak. Ama Niğde’deki bazı arkadaşlar kesinlikle çalışmak isterim. Çünkü benim çalışmalarımla örtüşen çok konular var. Bir şekilde bilimsel anlamda elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Editör: Selim GÖKEL