Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bal ormanı kurulumu kapsamında bin fidan toprakla buluşturuldu.

Vali Yardımcısı Ahmet Arık, Bor ilçesindeki merkezde, üniversite ve Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde "Bal Ormanı Kurulumu-Ormanlardan Bal Akacak" etkinliğinde, bal ormanının hayırlı olmasını diledi.

Eskiden orman denilince akla sadece çam ağacı geldiğini belirten Arık, "Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer kurumları, hayvanlar ve insanlar için faydalı olabilecek değişik orman türleri kuruyor. Bu değişim ve dönüşüm ülkemizin farklı bölgelerinde, toprak yapısı ve iklim şartlarına göre çok değişik ağaçları, bitkileri toprakla buluşturmayı ve ormanın sadece çam ağacından ibaret olmadığını daha iyi anlatıyor." ifadelerini kullandı.

NÖHÜ THE Disiplinler Arası Bilim Sıralamasında Dünyada İlk 500’de NÖHÜ THE Disiplinler Arası Bilim Sıralamasında Dünyada İlk 500’de

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ise proje kapsamında 180 dekarlık alanda bal ormanı kuracakları anlattı.

NÖHÜ 208 Üniversite arasında ilk sırada

Rektör Uslu; “Üniversitemiz, TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Raporu’na göre şu anda Türkiye’deki 208 üniversite arasında birinci sırada yer alma başarısı elde etti. Üniversitemizin tarım alanındaki çalışmalarını çevreyle bütünleşik olarak algılamasının ve yürütmesinin bu başarımızdaki en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla tarım uygulamalarına bilimsel çerçevede yaklaşan Üniversitemiz, doğaya bağlı tarımı etkileyen iklim değişikliklerini de göz önünde bulundurarak bu çalışmalarını yürütüyor. Bu kapsamda Merkezimizdeki Hayvansal Tarım faaliyetleri arasında yer alan arıcılık çalışmalarımız için doğa dostu arı-orman ilişkisini maksimize etmemiz gerekiyor. Bu amaçla burada bal ormanı kurulumu oldukça önemlidir” dedi,

NİĞDE BAĞLARI EFSANESİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRELECEK

İğde, mahlep, ceviz, alıç, badem, ahlat, yalancı akasya ile lavanta gibi ağaç ve bitkilerin olacağını ormanın 2027 yılına kadar tamamlanmasının planlandığını dile getiren Uslu, "Ayrıca 30 dekarlık alanda da özellikle Niğde'ye özgü üzümlerin bulunduğu bağ kuracağız. Niğde'de yetişen üzümlerin koleksiyonunu kuracağız. Ayrıca çiftçi eğitim koordinatörlüğünü kurduk. Çiftçilerimiz burada ücretsiz bir şekilde eğitim alacak." dedi.

 Orman İşletme Müdürü Harun Akdoğan ise son yıllarda arıcılığın ormancılık için öneminin anlaşılmasıyla bal ormanı sayısının arttığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından bin fidan toprakla buluştu.

ADO_2784 (1)

Editör: Selim GÖKEL