Türk Eğitim-Sen, okullarda yapılan kılık-kıyafet serbestliği ile ilgili geniş kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirdi. Ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Ama çok daha ilginç olanı Adanalı ilköğretim öğrencilerinin Bakan Dinçer’in “Okullardaki yeni kılık kıyafet uygulaması sizce iyi oldu mu?” sorusuna hep bir ağızdan hayır demeleriydi...
Niye karşılar?
- Ankete katılanlar, “Ülkemizde gelir dağılımı adaletsizliği olduğu için kıyafet serbestliği ile birlikte, maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının ezileceğini, ayrımcılığın ortaya çıkacağını, öğrencilerin psikolojisinin bozulacağını düşünüyor musunuz?” sorusunu, yüzde 65.1’i evet, yüzde 10.2’si kısmen, yüzde 24.7’si de hayır cevabı verdi.
- Yüzde 66.3’ü, kıyafet serbestliği nedeniyle, okulların podyuma döneceğini düşünürken, yüzde 11.2’si okulların kısmen podyuma döneceğini, yüzde 22.5’i de okulların podyuma dönmeyeceğini ifade etti.
- Yüzde 58.7’si kıyafet serbestliği nedeniyle, öğrencilerin bir gün önceden ne giyeceğinin telaşına düşeceği için derslerinde odaklanmada sorun yaşayacağını, yüzde 15.3’ü kısmen sorun yaşayacağını, yüzde 26’sı da sorun yaşamayacağını söyledi.
Marka yarışı başlar
- Okullarda marka yarışı başlar mı? Sorusuna; katılımcıların yüzde 67.2’si evet, yüzde 12.7’si kısmen, yüzde 20.1’i hayır cevabını verdi.
- Maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin, maddi durumu iyi olan arkadaşları gibi giyinmeyi istemesi durumunda, aileleri ile ilişkileri bozulur mu, çocuklar ailelerinin ekonomik durumlarını sorgulamaya başlar mı? Sorusuna ankete katılan eğitimcilerin yüzde 68.4’ü evet, yüzde 12.4’ü kısmen cevabını verirken; yüzde 19.2’si hayır dedi.
- Yüzde 64.5’i gelir düzeyi düşük olan ailelerin çocuklarının, daha iyi giyinebilmek için, illegal yöntemlere başvurabileceği konusunda endişe yaşadığını söylerken; yüzde 35.5’i bu yönde bir endişesi olmadığını ifade etti.
- Yüzde 73.6’sı kıyafet serbestliği ile birlikte, okul ve çevresinde öğrenci ile öğrenci olmayanlar ayırt edilemeyeceği için okullarda güvenlik açığının daha da artacağını ve zararlı maddelerin (sigara, uyuşturucu, uyarıcı madde, alkol v.b.) okullara girişinin kolaylaşacağını söyledi. Bu soruya kısmen cevabı verenlerin oranı yüzde 11, hayır cevabı verenlerin oranı ise yüzde 15.4.
Tek tip insan?
- Tek tip giyinen insan modeli, tek tip düşünmeyi beraberinde getirmektedir ifadesine katılmayanların oranı yüzde 70.4; bu ifadeye kısmen katılanların oranı yüzde 9, katılanların oranı ise yüzde 20.6’dır.
- Okul formalarının veliye ek mali yük getirdiğini düşünüyor musunuz? Sorusunda, yüzde 62.8’i hayır, yüzde 12.1’i kısmen, yüzde 25.1 de hayır seçeneğini işaretlemiştir.
- Yüzde 68.5’i, serbest kıyafet uygulamasıyla birlikte oluşacak yeni durumun, veliye daha fazla mali yük getirebileceğini, yüzde 7.4’ü kısmen daha fazla mali yük getirebileceğini düşünürken; yüzde 24.1’i mali yük getirmeyeceğini ifade etti.
Motivasyonu bozar mı?
- 74.3’ü kıyafet serbestliği ile birlikte öğrencilerin eğitime ilişkin motivasyonunun artmayacağını, yüzde 8.2’si kısmen artacağını, yüzde 17.5’i ise artacağını söyledi.
- Tek tip kıyafetin kaldırılmasının sivilleşme ve demokratikleşme açısından gerekli olduğunu düşünüyor musunuz? Sorusuna katılımcıların yüzde 64.7’si hayır, yüzde 9.4’ü kısmen, yüzde 25.9’u ise evet dedi.
- Yüzde 87.5 ise İmam Hatiplerde ve Kur’an-ı Kerim dersinde başörtüsü kararını doğru bulurken, yüzde 12.5’i doğru bulmuyor.
Sizce niye getirildi?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın kılık-kıyafet serbestliği getirmekteki amacı size göre en çok aşağıdakilerden hangisidir?
Sorusuna yüzde 28.1’i popülizm ve seçmene mesaj, yüzde 25.6’sı eğitimde yaşanan sorunların üzerini örtmek, yüzde 13.6’sı okullarda demokratikleşmeyi sağlamak, yüzde 13.1’i ülke gündemini değiştirmek, yüzde 3.5’i öğrencilerin motivasyonunu artırmak, yüzde 1.9’u velileri ek mali yükten kurtarmak derken; yüzde 14.2’si ise diğer seçeneği işaretledi.
Koncuk ne diyor!
Anket sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kıyafet serbestliğinin önümüzdeki yıllarda büyük sorunlara gebe olacağını kaydetti. Koncuk, “Milli Eğitim Bakanlığı eğitimcilerin, pedagogların, sosyologların, paydaşlarının görüşlerine başvurmadan alelacele bu uygulamayı getirdi. İlk bakışta güzel gibi görünen, ancak derinlemesine ve tüm yönleriyle incelendiğinde birçok kusuru bulunan bu uygulama, yeni eğitim-öğretim yılında öğretmenlerin de, öğrencilerin de, velilerin de başına bela olacaktır” dedi.
Hepsi dedikodu!
Ve Bakan Dinçer’in Osmaniye’de dün söyledikleri:
“Her gün sabahleyin kalktığınızda, standart bir şeyi giyip, otoriter olarak bizim ‘şunu giyeceksiniz’ diye söylediğimiz bir işi yapmaktansa, kendi başınıza hangi gün hangi elbiseyi giyeceğinize karar verirseniz, karar verme kabiliyetleriniz daha çok gelişir. Kendi başınıza ayakta kalma gücünüz artar. Söylenenlerin çoğu dedikodu hiç kafanızı yormayın.”
Özetin özeti: MEB serbest kıyafet kararını bir kez daha gözden geçirmelidir...