Tespit 1 ; Allah, Güneşi,  Bor İlçesine  diğer illerden daha farklı bakar kılmış. Bunu fark eden bir grup idealist kişiler ve İl Özel İdaresi  güneşin Bor İlçesine farklı bakışını değerlendirip Bor İlçesi, Emen ve Seslikaya köylerinin bulunduğu bölgeye Enerji İhtisas Endüstri  Bölgesi  yapılması çalışmasında bulundu.

Türkiye’nin enerji ihtiyacı – dışardan temini konuları biliniyor.  Yenilenebilir Enerji ön plana çıkıyor ve 19 Kasım 2015  tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak Bor İlçesinde 25 milyon 390 bin metre karelik alanda yaklaşık 1300 MW kapasiteye sahip güneş enerji santrali kurulması hedeflendi. Bunun üzerine hemen yatırımcıların dikkatini bu bölge çekti.  Eko Yenilenebilir Enerjiler A.Ş. (EkoRE), wafer ve hücre üretim süreçleri ile birlikte Türkiye’nin ilk güneş paneli üretim tesisinin temeli 08 Mayıs 2016 tarihinde törenle atılmıştı. Bugün Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi tamamlanmadığından dolayı bu yatırım bekletiliyor ama vazgeçilmiş değil.

Tespit  2. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu kararıyla 3 yıl önce ilan edilmesine rağmen herhangi bir yatırım yapılmayan Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin durumunu, geçtiğimiz ay soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. 

Önergeye yanıt veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bölgedeki mera alanının vasıf değişikliği için 5 milyon 565 bin TL ot bedeli belirlendiğini, 21 Aralık 2015 tarihinden bu yana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın konuyla ilgili kararının beklendiğini açıkladı. 

Yani 2015’de  Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin Resmi Gazetede yayımlanmasından bu yana mera ot bedeli yatırılmadığı için 3 yıldır bekliyor. Oysa bir bakanlıktan ot parası çıkacak, diğer bakanlığın cebine girecek bütün mesele bu.

AHal! döneminde haberleri daha çok CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den alıyoruz. Ömer Fethi Gürer’in soru önergesi “Kral Çıplak” dedirtti.

Tespit 3 : Ot parasının yatırılma işi bu güne kadar neden takip edilmedi. Niğde’den Belediye Başkanı Rifat Özkan, Ak Parti İl Başkanı Mahmut Peşin, Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Erdoğan Özegen geçtiğimiz haftalarda bir çok bakanla görüştüler.  Basına yansıyan şekliyle bakanlarla görüşmelerinde “Ot” konusu hariç, atıksu tesisi, taşeronlar, gölet, dere ıslahı,  patates gibi  konular görüşülmüş.  Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin “Ot” tan konusu neden görüşülmedi.
 
Tespit 4 : Dün haberini yaptık. Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinde asıl amacın sadece santral inşaa etmek olmadığını, yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir bir kaynak olarak kullanılmasının yanı sıra yerli teknoloji üretimi açısından da önem taşıdığını söyledi. 

Kutay Kaleli; “Özellikle, YEKA projelerinde asıl amaç sadece santral inşaa etmek değil, oluşturulacak Ar-Ge merkezi ile hücre teknolojilerinin üretimini de Türkiye'ye kazandırmak. Bu çerçevede bakıldığında, güneşte ikinci YEKA projesi ile ilgili detayları bu yılın ilk yarısında göreceğiz. Niğde-Bor veya Karaman bölgelerinden biri 600 megavatlık ikinci YEKA alanı olabilir. Karapınar'ın devamı gelebilir. Güneş enerjisinde ikinci veya üçüncü YEKA projesinin hangisi olacağı şu anda belli değil, ancak Niğde-Bor biraz daha öne çıkıyor." dedi.

Tespit 5 : Karaman ili Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi uygulamasına Niğde’den sonra başladı. Hızla sonuç alarak Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi konusu sonuçlandı. Üstüne üstlük Karaman’da Serbest Bölge de oluşturuldu.

Tespit 6 : Yeni, Yerli ve Milli yatırımlar (Niğde hariç)  illere paylaştırılıyor. 

Tespit 7: Niğde’de planlanan yatırımlar neden ilerlemiyor. Ne eksik?... 

 
Editör: TE Bilişim