ÖZEL CASUSLUK PROGRAMLARI, CASUSLUK VE İSTİHBARAT NEDEN TARTIŞILMIYOR?
Türkiye’nin gündeminde türban, kız-erkek ortak ev tartışmaları var. Oysa Dünya’da başka konular gündemde.
Wikileaks belgelerinden sonra ABD ajanı Snowden’in açıklamaları, casusluk konusuna yeniden dünya gündemine getirdi. Nedense Türkiye’de konu, gündem dışındadır.
Oysa Casusluk insanlık tarihi ile yaşıttır.
Devletler arası ilişkilerde, kurumlar arası ilişkilerde, ticari şirketler arasında casusluk faaliyeti önemini korumaktadır. (İşte İstihbarat, Nurullah Aydın, Kumsaati yayınları)
Yüksek teknoloji ile birlikte casusluk sanayi alanına kaymış, sanayi ve teknoloji casusluğu için eleman yetiştirme özellik kazanmıştır. (İstihbarat ve İstihbaratçı, Nurullah Aydın, Paraf yayınları)
Haberdar olmak, bilgi sahibi olmak, tedbir almak, caydırmak, etkisiz kılmak için casusluk mesleği en önemli meslekler arasında yer almaya devam ediyor.
Firari Amerikalı ajan Edward Snowden; İngiliz The Guardian gazetesine ABD istihbaratının “Xkeyscore” programıyla bireylerin internet hareketlerini nasıl izlediğini deşifre etti.
Eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden, İngiltere’de Guardian gazetesiyle tekrar temasa geçerek ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) kullandığı “XKeyscore” casus yazılım programının sırlarını ifşa etti. (http://www.hurriyet.com.tr/planet/24434246.asp)
Bireyleri takip ediyor
İngiliz Guardian gazetesinin Haziran ayında ellerine ulaşan ancak düne kadar saklı tuttuğu belgelere göre, XKeyscore NSA’in en gizli programlarından biri ve internet sitelerinden izin almadan milyonlarca kişinin yazışmalarını, konuşmalarını ve kişisel bilgilerini içeren geniş bir veri tabanını takip etme olanağı sağlıyor. NSA’in internetten istihbarat toplamak için geliştirdiği en geniş çaplı program olarak da tanıtılan XKeyscoreile e-posta adresi bilinmese de izlenmek istenen kullanıcının internette yaptığı her hareket, özel kimlik bilgileri dahil her şey toplanabiliyor.
Belgelere göre; 2008’e kadar 300 kadar terörist XKeyscore programından gelen istihbaratla yakalandı. ABD'li ajanlar, bu yazılım sayesinde, kişinin canlı internet trafiğini de takip edebiliyor.
Son belgelerle Snowden; Rusya’dan sığınma talebine olumlu yanıt alabilmek için Devlet Başkanı Putin’in “Bundan böyle ABD’ye zarar verecek faaliyete bulunma” uyarısına “Tamam” sözünü sadece iki hafta tutabildi. ‘Başkan’ı bile izleyebilirim’ demişti
Son dökümanlar; Snowden’ın 10 Haziran’da Guardian gazetesinin yayınladığı ilk video röportajındaki tartışmalı sözlerini de açıklamış oldu.Snowden, “Eğer bana bir kişisel e-posta adresi verirsen, oturduğum yerden seni, muhasebecini, bir federal yargıcı hatta Başkan'ı bile izleyebilirim” diyordu.
XKeyscore'la ilgili 2008 tarihli bir sunumun XKeyscore nerededir? başlıklı sayfasında yer alan haritada programın özellikle Avrupa ve Ortadoğu'da yoğunlaştığı görülüyor. Kırmızı noktaların en çok olduğu yerlerden biri de Türkiye.
Snowden’in sızdırdığı 32 sayfalık yeni sunuma göre NSA, dünyadaki bütün e-posta yazışmalarını, Google, Yahoo gibi siteler üzerinden yapılan tüm aramaları XKeyscore adlı bir programla inceleyebiliyor.
XKeyscore, size hedeflenen kişinin internetteki neredeyse bütün aktivitelerinin dökümünü veriyor. Sisteme sadece bir e-posta adresi girerek,o postayla ilgili bütün yazışmalara, o e-postayla bağlantılı tüm aramalara ulaşabiliyorsunuz. Ve belirlenen sitelere giren herkesin IP adresini elde edebiliyorsunuz.
Ayrıca programın farklı dillerdeki yazışmaları çevirme kabiliyeti de var.
Sistem dünya üzerine yayılan ve özellikle Avrupa ve Ortadoğu’da yoğun olarak yerleştirilen yaklaşık 500 servis sağlayıcı tarafından destekleniyor.Geçen yıl sadece 30 günlük bir dönemde sistemin 41 milyar kayıt tuttuğu belirtiliyor.
Casusluk programları; nasıl, ne şekilde, kimler tarafından, kimlerin aleyhine kullanılır?
Herkesin dinlendiğinden, takip edildiğinden kuşku duyduğu Türkiye’de insanlar artık ne halt ederlerse etsinler deme noktasına gelmiş durumdadır.