53’ncü Bölge Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, kentte son günlerde birçok vatandaşın dile getirdiği insülin ilacı temini sıkıntısı hakkında bilgi verdi. Öztürk, ayrıca SGK ile yapılan sözleşmelerden eczacıların son derece mutsuz olduğu, gelecekte bir bazı ilaçların daha da bulunmaz olması mümkün. Eczaneleri kapatma eylemine, eczacı olarak geçebiliriz” dedi.

Öztürk; “ 31 Ekim’de katıldıkları Başkanlar Danışma Kurulu toplantısında, eczacıların yaşadıkları sıkıntı sebebiyle eczane kapatarak tepki göstereceklerine ilişkin alınan kararı açıkladı.

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Öztürk insülin ve diğer ilaçların bulunamaması hakkında, "İlaçta son zamanlarda sadece insülinde değil birçok ilaçta sorunumuz var. Kamu kurumu iskontosu dediğimiz bir iskonto var. Kurumla SGK anlaşıyor. Kendi aralarında bir iskonto yapıyorlar. Bu iskontoyu önce ilaç sanayi eczaneye yapıyor eczaneden düşük fiyata da Sosyal Güvenlik Kurumu alıyor. Fakat bazı ilaç firmaları, bazı ilaçlarda bu iskontoyu eczaneye ödemiyor. Bu düşüşü yapmıyor. Yapmayınca eczacı zararına ilaç satmak durumunda kalıyor. Ayrıca çok kısa vadede parasını istediği için eczacı ayrıca finans olarak da zarar ediyor. Onun için insülinler her sene bu dönemde bu şekilde ortadan kayboluyor her ne hikmetse. Sonradan ortaya çıkıyor. Kamu iskontosu vermeyen ilaçları eczanede temin etmek zor oluyor. Hasta'ya bunun böyle olduğunu anlatmamız mümkün olmuyor. Yani kısaca hastadan bu parayı eczacı istese bir problem istemese başka bir problem. İstese protokol göre uygun değil. Mahkemeye göre uygun ama, şöyle ki ; bazı insanların buna itiraz edip parasını vermemek için şikayet ettiği, karşılığında eczacını mahkemeye vererek haklı olduğunu ispat ettiği davalar var. Yani adli yönden eczacı haksız vatandaş da haklı." Dedi.

Bor Devlet Hastanesi'ndeki tadilat çalışmaları tamamlandı Bor Devlet Hastanesi'ndeki tadilat çalışmaları tamamlandı

Oda Başkanı Öztürk açıklamasının devamında , "Bir diğer problem kamu kurum iskontosunu yapmayıp da sonradan göndermek isteyen firma var. Bunun için hastanın reçetesini istiyor. Bu hiç doğru bir davranış değil. Artı parasını peşin alıyor. Dağıtım kanallarına biz parayı peşin ödüyoruz. O firma uygun olursa 2-3 ay sonra bu parayı geri eczaneye ödüyor. Bu da eczanenin finans yönünden sıkıntıya girmesine ve zarar etmesine sebep oluyor. 31 Ekim'de biz acil olarak başkanlar toplantısı yaptık. O toplantıda, daha önce Konya'daki toplantıda bu işler böyle giderse eczanelerimizi kapatarak tepkimizi göster diye bir karar almıştık. Bu kararı yeniden görüştük. Yeri ve zamanı gelince eczaneleri kapatabileceğimizi deklare ettik. Kamuoyuna ve ilgililere. Toplantıda bizim Niğde olarak biz bu ilaçları alıp satmamanın daha uygun olacağını efendim hem 31 Ekim’de başkanlar toplantısında görüşümü bu yönde belirttim. Hem de İzmir'de yaptığımız bölgeler arası toplantı 7 -8 ve 9 Kasım'da ifade ettim. Oradaki görüşlerimi belirtirken de bunun artık diğer bütün eczaneleri bu şekilde uygulaması yönünde bir tavsiyemiz oldu. Vatandaşın farkında olması için. Çünkü vatandaş eczacının çektiği bu sıkıntıyı bilmiyor. Bilmediği için de sanki eczacı ilacı bulmuyor veya eczacı ilacı vermiyormuş gibi bir algı oluşuyor. Halbuki eczacılar şu anda SGK'daki sözleşmelerden son derece mutsuz, yeni protokol aşamasındayız. Bunda da ciddi bir ilerleme şu ana kadar görmedik işin doğrusu. Onun için gelecekte bir bazı ilaçların daha da bulunmaz olması mümkün. Eczaneleri kapatma eylemine, eczacı olarak geçebiliriz. Yalnız şunu özellikle belirtelim. Olmayan ilaçlardan dolayı eczacının herhangi bir yok. Dağıtım kanallarından istiyoruz. Fakat çok cüzi miktarda yani ihtiyacın yüzde biri ikisi kadar sembolik olarak bize ilaç gönderiyorlar. Reçetelerin adedine göre veremiyoruz ve reçeteleri boş gönderiyoruz. Gelsin geliyor SGK'ya. Onun için bir an önce ilgili bunu tedbir alması gerekiyor. Ya da işte eczacıların artık sabrı tükenmek üzere. Sağlıklı günler diliyorum” İfadelerine yer verdi.

Editör: Selim GÖKEL