CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, patates üreticilerinin maliyetine depoladıkları patatesi satamadıklarını ve piyasa yapıcı şirketlerin küçük çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi.

Palandöken, “esnafın yapılandırmaya ihtiyacı var” Palandöken, “esnafın yapılandırmaya ihtiyacı var”

CHP Milletvekili Gürer, Niğde ili Çiftlik ilçesine bağlı Bozköy kasabasında patates üreticisi Hasan Doğruer ile görüştü. Niğde Merkez Hasaköy ve Çiftlik ilçesinde köylerde patates depoda kaldığını belirten Ömer Fethi Gürer, sözleşmeli tarım yapan şirketlerin küçük çiftçinin ürünün değer bulmasını engellediğini ifade etti. Patates üreticisi Hasan Doğruer ise patates üretiminin şirketleştirildiğini ve devlet kurumlarının patatesi büyük şirketlerden alması ile sıkıntıya düştüklerini belirtti. 

NÜFUS 30 MİLYON ARTTI, PATATES ÜRETİMİ 1 MİLYON TON AZALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 1999 yılında 6,5 milyon ton patates yetişiyordu. Nüfusumuz 30 milyon arttı, yıllık patates üretimimiz 5,5 milyon tona kadar geriledi. Buna rağmen patates düzenli fiyat istikrarı olmadığı için üreticiyi mutlu etmiyor.” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİDE PARA ETMİYOR, MARKETTE 20 LİRA

Patates ürününün üreticideyken para etmediğini ama büyükşehirlerde ve marketlerde 20 liranın altında patates olmadığını belirten Ö.Fethi Gürer, “Büyük kentlerde patatesin fiyatı arttığı zaman doğal olarak fakir, fukara, garip, gureba patatese erişemiyor. Üretici de patatese yaptığı masrafı alamaz durumda tüccar baskısı ile eziliyor. Niğde'de patates bu aralar 4 liraya kadar kilosu düşmüş durumda. Gidiyorsunuz İstanbul'da markete, pazara 20 liranın aşağısında patates bulamıyorsunuz. Ama üretici bu işten kazanmıyor.” dedi.

ÜRETİCİ ZARARDA

Patateste son durumu soran Gürer’e üretici Hasan Doğruer, “Sayın vekilim, şu an tam zarardayız. Patates ekimini şirketleştirdiler, devlet şirketlerden aldı ama bizim patateslerimizi almadı. Bizim patatesler de ondan dolayı şu anda 2000 liraya/ton alıcı bulamıyoruz.” dedi.

BÜYÜK ŞİRKETLER KAZANIRKEN ÇİFTÇİ MAĞDUR EDİLDİ

Patates üretiminde büyük şirketler nedeniyle küçük üreticinin zor durumda olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Birkaç tane büyük şirket patates üretimine girdi, sözleşmeli tarım yapıyor. Onların ürünleri değer buluyor ama gelip çiftçiden almayınca küçük üretici zor duruma düşüyor. Bu geçtiğimiz yılki patates şu anda depoda. Tüccar da gelmediği ve çiftçi patates satamadığı için mağdur oluyor. Patatesi büyük kentlerdeki vatandaşlarda pahalıya yiyor. Bu planlamanın olmamasının yanında küçük çiftçi desteklenmemesi ile oluşuyor.” diyerek konuştu.

“MECBUR EKİYORUZ, BAŞKA YAPACAK İŞİMİZ YOK”

CHP Niğde Milletvekili Ö.Fethi Gürer, küçük üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ve üreticinin üretimden kopmasının gelecek açısında büyük sorunlara neden olacağını her fırsata dile getirdiğini söyledi . Patates üreticisinin yaşadığı sorunu anlatan üretici Doğruer "Mecbur ekiyoruz vekilim. Başka yapacak işimiz yok. Şu anda patatesi iki buçuk liradan veriyoruz vekilim. Birkaç güne kadar tüccar da bulamayacağız, hepsi çöp. Çiftçi battı.” dedi.

GÜRER, “ARACILAR KAZANIYOR, OLAN ÜRETİCİYE OLUYOR”

CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Gittiğim yerlerde uğradığım bazı köylerde bu sene patates depoda kaldı diyorlar. Normalde patates bir zincir oluşturur, bu sayede her ay belli oranda satış sağlanarak halka kopmaz. Turfanda patates çıktığı için şu an patatesin fiyatında düşme var, ama turfanda da pahalı. Çukurova'nın patatesi çıktı, o bölgenin patatesinden sonra Ödemiş başlayacak, sonra Niğde bölgesinin patatesi olacak. işte elinde patatesi kalmış vatandaşımız dert yanıyor, tüketicimiz pahalıya ürün alıyor. Buradaki plansızlık, istikrarsızlık ve işi bilmemezlik hem üreticiyi hem tüketiciyi mahvediyor. Bölgede büyük 6 şirket geçen yıl ürününü toplayıp kamuya veriyor. Talebin önünü kesmesi küçük çiftçinin ürününü elinde bırakıyor. Üretici beklediği sürede ürünün fiyat artmayınca sıkıntısı artıyor. Bazı köylerde stoktaki patateslere bayrama kadar alıcı gelmezse artık dayanım sürecini tamamlayacağı için çöp olacağı söyleniyor. Arada aracılar kazanıyor, olan üreticiye oluyor." dedi.

Editör: Selim GÖKEL