Bor nasıl kurtulur ?… TSO Başkanı Emrah Çalapkulu ile Bor Ticareti ve sorunları üzerine sohbet ettik. Yine Borhaber.net ve Nigdehasret.com siteleri olarak. Kamera arkasında Fatma Tan vardı.
Bor Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emrah Çalapkulu ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Niğde ve Bor’un sorunlarını, eksik ve yapılması gereken konuların konuşulduğu söyleşide Emrah Çalapkulu Niğde’nin gündemi oluşturacak açıklamalarda bulundu.
Bor Organize Sanayi’nden, Bor Şeker Fabrikasına, Muhasebecilerden Bor Esnaflarının durumuna kadar geniş bir yelpazeyi kaplayan söyleşiyi kayıt altına alarak ta siz okuyucularımıza ulaştırıyoruz.
Aşağıda bazı önemli başlıklara yer verdik. Sayfanın altındaki videodan tamamını izleyebilirsiniz.
Niğde ve Bor’da girişimci ruh eksikliğimi var?
Emrah ÇALAPKULU : Biz girişimcilik kursu açtık. Enteresan olan bu kurslara komşu illerden daha çok talep oldu ve Aksaray’dan katılan kursiyerlerimiz oldu. Yatırımcılar belgelerini henüz almadılar. Girişimcilik kursuna katılanların projeleri var ama bunların hayata geçmesi biraz zaman alacak.
BİR BAŞARISIZLIK VARSA BUNDA HERKESİN KATKISI VAR
Çevre illerden KOSGEP ve AHİLER ve SODEF’den proje yapıp destek alan çok girişimci var ama Niğde ve Bor’da bu daha az Niğde’nin neyi eksik?
Emrah ÇALAPKULU : Eğer bir problem varsa şehrin ileri gelenlerinin hepsini katmak lazım. Bir başarısızlık varsa siyasilerinde var, sivil toplum örgütlerinin de var, daire amirlerinin de var bu genel bir problemdir. Bunun ana sebebi iletişimsizliktir. Bahsettiğiniz kuruluşlarda bir destek varsa gideceksin başvuracaksın ve onu oradan alacaksın. Maalesef insanlara ulaşamıyoruz.
Altunhisar İlçe Tarım sürekli projelerle çiftçileri destekliyor. Bu neden Niğde ve çevre ilçelerde yapılamıyor?
Emrah ÇALAPKULU : Bir koordinasyon eksikliği var. Mutlaka ilçemizin ileri gelenleri bir araya gelmeli. Ortada bir sorun varsa bir masanın etrafında toplanamıyorsanız herkes birbirinin arkasından atmaya başlar. Masanın etrafında toplanamazsanız sorunu çözemezsiniz. Bor’daki mevcut durum bir araya gelinmesinde bir sorun teşkil etmiyor. İktidar partisi vekilleri, muhalefet vekilleri bir arada belediyelerle bir arada… Bu ortamda toplanamıyorsa hiçbir zaman toplanamaz. Aslında bu durumda sorun olabilir muhalefet daha çalıştırıcı olmalıdır.
BOR’UN KURTULUŞU BOR ORGAZİNE SANAYİ OLACAK
Bor’un kurtuluşu Organize Sanayiden geçmektedir. OSB’miz canlanırsa Bor’un ticareti de gelişecektir. Biz esnaflığı mevcuttaki yerli işletmelerin yapmasını isteriz. Zamanında Niğde’de Niğdeliler pastaneciliği yapamadı Antep’ten Maraş’tan insanlar geldi. Tekstili, mobilyayı yapamadı Bor’dan insanlar geldi. Niğdeli başaramayınca başka illerden destek geldi. Organize Sanayiye hali hazırda görüştüğümüz firmalar var bunlar yatırım yaptığı zaman Bor’un ticareti gelişecektir.
İnsanlar yenilikleri görüyor ve geziyor. İnsanlar yeniliğe açık ve yeniliği istiyor. İşyerinde inovasyona açık değilsen vitrindeki tozuna bakmıyor arabayı değiştirmeyi düşünüyorsan senin dükkânın kapanacak başka çaren yok çünkü kendini yenilemiyorsun.
OSB’ye yatırımcılar geliyor ve görüşmelerimiz devam ediyor. Tahmini 5 Bin kişiye yakın bir istihdam söz konusu, Bor’un 5. Bölgede olması müthiş avantajlı eğer bundan faydalanamazsak treni kaçırmış oluruz.
Dabakhane esnafı öncülük istiyor, Bakanlıktan ve Ticaret Odasından destek alamıyoruz önümüz açılmıyor biz ihracat yapabiliriz diyorlar ne dersiniz?
Emrah ÇALAPKULU : Dericilikte ihracatla ilgili bir destek var. Bu destekte; yurtdışına çıkıyorsunuz, misafirler getiriyorsunuz, ihracat ofisi açıyorsunuz bunun %70-%80 hibesi var. Biz bunun için toplantı yaptık 10 firma gerekiyordu 5 kişi geldi. Bunun ne kadar önemli olduğunu anlattık ve danışmanda getirdik ama katılım olmadı. Tarım Bakanlığının dericilikle ilgili bir yatırımı vardı %50 hibe idi 50 dericiden 2 derici bu destekten yararlandı.
Bor OSB’nin kalkınması için neler yapılmalı?
Emrah ÇALAPKULU : Bir sektör listesi yapılacak çalışmalarımız başladı. Türkiye’deki bütün 5. Bölgede destek alan teşvikteki sektörlerin envanterini yapacağız ve bu firmalara Bor OSB’yi onlara anlatacağız ve firmaları buraya davet edeceğiz.
Bir yandan uluslararası yatırım düşünülüyor ama tanıtım eksikliği var. İletişim konusu ayrı bir sorun, esnafın elektronik iletişimi kullanması da çok zayıf?
Emrah ÇALAPKULU: İletişim noktasında facebook önemli. Belki e-ticaret konusunda bir eğitim çalışması yapabiliriz.
Muhasebecilerle defterler konusunda polemik oluşmuştu son durum nedir?
Emrah ÇALAPKULU : Biz muhasebecilere dedik ki, haksız kazancın peşinden gitmeyin. Çünkü Muhasebeciler Odası’nın belirlediği bir raiç bedel var. Örnek olarak; şirketler için defter tasdik ücreti 700 TL, peki notere ne kadar ödeniyor işletmenin biri 350 TL, diğeri 250 TL veriyor.
Muhasebeciler odası benim şirketimle ilgili nerden öğrendiler biliyorum ‘Emrah Çalapkulu kendi defterinin tastik ücretini biliyor mu?’ demişler. Daha yaptırmamıştım ertesi gün yaptırdım Bin 300 sayfa defter 456 TL tuttu . Ben 450 TL tuttu 700 TL ödedim, 200 TL tutanda aynı fiyatı ödedi. Bu hak değil biz bunu işaret ettik. Amacımız burada muhasebecileri yermek değildi. Sadece bu haksızlık tüm Türkiye’de var. Yılbaşında anlaştığınız muhasebe ücretleri buna göre konuşup defter tasdikinizde ne kadar tutuyorsa onu ödemektir hak olan budur. Muhasebecilerin yaptığı açıklamayı son derece yersiz buluyorum.
NİĞDE-BOR AYRIMCILIĞI ARTIK BİTMELİ
Bor’un gelişimi konularının konuşulabileceği bir panel düzenlenemez mi? Şeker Fabrikası neden bir Konya Şeker gibi olmasın bu konuda neler söylemek istersiniz?
Emrah ÇALAPKULU : Bu konuda şunu söylemeliyim; Şeker stratejik bir üründür ama Devletin işi şeker yapmak değildir. Benzer modellerle Şeker Fabrikası özelleşmelidir. Eğer ki bu özelleştirme modelini özelleşecek firmaya katı koymak gerekir. Yani arazi ya da fabrikanın hurda parasına buranın gitmemesi gerekir. Eğer kapanacaksa buna karşıyız. Ama modernleşip özel sektör elinde daha güçlü bir hale gelecekse bu daha iyi olur. Bor Şeker Fabrikası efektif bir fabrika ve Türkiye’de Ilgın’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Bu fabrikanın kapanıp kapanmaması daha çok siyasilerle ilgili bir durumdur.
Panel ve konferans konusunda çok kişinin katılımından çok, ilçede çekirdek bir yapı oluşturulup o kişilerin görüşü alınıp ona göre siyasiler yönlendirilmelidir. Ticaret Odası bu konularda tek başına etkili olamaya bilir diye düşünüyorum.
Yapılması gereken aslında iş adamları ile birlikte 15 günde bir toplanıp hem iş adamlarının ufkunu geliştirmek hem de ilçenin problemlerinin doğru yönlere ulaşmasını sağlaması açısından bir proje hayata geçirelim bunda siz basınında katkısı olsun.
Bu gün Bor’un büyümesi Niğde’nin büyümesi demektir. Bor bir büyürse Niğde iki büyür. İnsanlar bunu görmelidir ve bu ayrımcılığı artık son verilmelidir. Bir tane Niğde’yi konuşabilmek lazım daha güçlü olunur. Bor Niğde’ye göre daha kolay organize olabiliyor ama Niğde de organize olmayı başarmalı.
Bor Ticaret Odası olarak eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?
Emrah ÇALAPKULU : Genel olarak bakıldığında Niğde ve Bor ekonomisinde üretim yarı mamul şeklinde kalıyor. Türkiye’nin deri ham üretiminin %10’unu, Lahana üretiminin %25’i Sazlıca ve Kaynarca’dan yani Bor’dan karşılanıyor. Elma ve patateste üçte bir, kalsit üretimi %20-%30 Niğde’den karşılanmakta. Elimizdeki bazı mamulleri tam mamul haline getiremiyoruz. Yatırımcıların önünü açıp yatırımcıları buraya çekmemiz lazım. Bunu sadece Ticaret Odası olarak değil, bütün mülkü amirlerle, belediye başkanlarıyla, üniversite ve milletvekillerimizle hep birlikte yapmamız gerekir. Niğde ve Bor için bu birliktelik şart.
Söyleşi : Selim GÖKEL - Turan UÇAN - Fatma TAN
Söyleşi : Selim GÖKEL - Turan UÇAN - Fatma TAN