KKKA hastalığının insanlara kenelerden bulaştığını belirten Dr. Okur şunları kaydetti: 'Virüsü taşıyan özellikle Hyalomma türüne ait kenelerin insan vücuduna tutunması, virüsü taşıyan kenelerin çıplak el ile ezilmesi, KKKA virüsünü taşıyan hayvanların kan, doku ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi, KKKA hastalarının kan ve diğer vücut sıvıları ile temas edilmesi ile bulaşmaktadır. Kenelerle teması minimuma indirmek için hayvanların kesimi sırasında çıplak elle temas etmemek ve mutlaka önlük giymek gerekiyor. Kene açısından risk grubu çiftçiler, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları ve sağlık çalışanlarıdır. Bir de outdoor aktivite için dağ taş gezen, tırmanış yapan insanlar keneler açısından daha riskli. Önlem için de mutlaka kırsala giderken kapalı kıyafetler giyilmesi lazım. Kuluçka süresi; mikrobun vücuda girmesinden sonra hastalık belirtilerinin başlamasına kadar geçen süredir. Bu süre KKKA hastalığında kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gündür; en fazla 9 gün olabilmektedir.' dedi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü belirtileri
Yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan hastalık belirtileri olduğunu ifade eden Dr. Okur açıklamasının devamında şunları söyledi; ' Tedavisi;KKKA hastalığının aşısı yoktur. Ancak aşı geliştirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. KKKA tedavisinin temelini destek tedavisi oluşturur. İhtiyaca göre kan ve kan ürünlerinin verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hastanın sıvı ve elektrolitlerinin takibi, semptomatik tedavi ve varsa organ yetmezliklerine yönelik tedavi yapılır. Kene tutunmaları sıklıkla ağrısız olduğu için, genellikle kişiler keneyi tutunduktan çok daha sonra (günlerce), hatta kene kan emerek şiştikten sonra fark ederler. Vücuda tutunmuş kene görüldüğünde; Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Eldiven, naylon poşet, bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. Vücuda tutunmuş olan kenenin patlatılmaması, ezilmemesi, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökülmemesi ve üzerine sigara bastırılmaması gerekir. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde; ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal şikayetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.' diye konuştu.
Sağlık İl Müdürlüğünden Kene Uyarısı
Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Koray Okur, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü taşıyan kenelere karşı, bayramda memleketlerine veya kırsal bölgelere gidecek olanların yanı sıra, kurban kesmek için hayvanlara temas edenleri keneler konusunda uyardı.
Yorumlar
Niğde'de İçme Suyu İhtiyacınızı Nasıl Gideriyorsunuz?
Ankete Katıl
Trend Haberler
Niğde bir kez daha Ulusalda Gündemde
Niğde'nin havaalanı yok ama havaalanına gidecek düzenli servisi var.
Niğde’nin ürünleri dünyaya açıldı
Niğde Milli Eğitim Müdürü Değişti.