İlkbaharın yaklaşması ve yağışların artması nedeniyle tarımsal faaliyetlerin yoğunlaşması ve dolayısıyla gübre sektörünün hareketlenmesiyle, son zamanlarda piyasada tanınmış gübre üretici veya ithalatçı firmaların torbalarını taklit ve tağşiş etmek suretiyle piyasada sahte gübre satışları çoğalmıştır. Bu nedenle gübre firmaları ile bu ürünleri alarak kullanan çiftçiler mağdur olmaktadır. İl Müdürlüğümüz gübre denetçileri tarafından denetimler ve gübre numune alımları yoğun bir şekilde devam etmektedir.
Tarımın en önemli girdilerinden biri gübredir. Gübre bitkisel verimliliğin artmasını sağlamakla beraber ürünün kalitesine de etki etmektedir Bunun için çiftçimiz uyanık olmalıdır. “Sahte gübreyle hem paranız boşa gider hem de tarlanız ve ürününüz zarar görür. Sahte gübrenin içindeki tuz oranının yüksekliğinden dolayı topraktaki olumsuz etkisi 10 yıl sürmektedir..
ÇİFTÇİLER GÜBRE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
1-Gübreyi İl/İlçe Müdürlüklerinin bilgisi dahilinde faaliyet gösteren Gubre Dagiticilik Belgesine sahip gerçek bayiden alın. Gübre bayisi olmayan ve gübre satışı yapan iş yerlerinden gübre almayın.
2-Bayiden, sattığı ürünle ilgili Bakanlık tarafından verilen gübrenin “Tescil Belgesi” üretici firmanın lisans belgesi olup olmadığın sorun.
3-Gübreleri mutlaka kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan güvendiğiniz tanıdığınız gübre bayilerinden faturalı bir şeklide alın.
4-Gezginci olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın!
5-Piyasadaki muadillerine oranla dikkati çekecek ölçüde ucuz gübrelere kanmayın.
6-GTS Barkod/Bandrol ve etiket bilgileri Türkçe olmayan ve ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri satın almayın.
7-Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementlerinin oranlarının açık bir şekilde ifade edilmesi gerekmektedir. Bu bilgilerin net olarak ifade edilmediği gübreleri almayın.
8-Piyasada satılan gübrelerle ilgili herhangi bir olumsuzluk gördüğünüzde mutlaka Tarım ve Orman il ve ilçe Müdürlüklerimize bilgi verin.