Kamu idarelerinin denetimini Sayıştay bulguları ardından oluşan rapor doğrultusunda bir ihale sürecini okuyacaksınız.
Sayıştay’ın 2024 yılı denetim raporlarında Niğde Belediyesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde İl Özel İdare gibi kamu kurum denetim raporlarını düzenli takip ederim. Sayıştay raporları bağlayıcı nitelikte olmasa da kamu kurumları için rehber niteliğinde olup, hesap konularında ise bağlayıcı hatta yargılayıcı da olabiliyor.
Sayıştay Başkanlığının Niğde Belediyesi raporunda 25 ayrı bulgudan bahsediliyor. Niğde Şehirlerarası Terminali İşletmesinden de Bulgu 12 de bahsediliyor. Terminal İşletmeciliğinin Belediye Meclis Kararı ile süre uzatımı değil ihale ile işletmeciliğinin yapılması gerektiği kanun maddeleri açıklanarak rapor edilmiş.
Sayıştay denetim raporları sonrasında yapılan ihale ile Terminal İşletmesinin nasıl önceki yıllara göre yüksek değerlerde ihale edildiğini görüyoruz!.
Bu denetim raporu yönergesine göre de Niğde Belediyesi 19 Mart 2025 günü canlı yayınlayarak 10 yıllığına ihale ediyor.
Canlı yayın video burada tıklayın
İhaleye iki firma katılıyor.
Firmanın birisi : Niğde Terminal İşletmeciliği Taşımacılık Turizm İnşaat Petrol Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. Ticaret Sicil Gazetesi verilerine göre şirket 24.11.2008’de kurulmuş.
Diğer katılımcı firma: Nahita Şehirlerarası Terminal İşletmeciliği İnşaat Turizm Taşımacılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi. Daha yeni 05.02.2025 tarihinde kurulmuş.
Her iki ihaleye katılan şirketin de yöneticilerinin bazıları aynı isimlerden oluşuyor.
Açık kaynak Ticaret Sicil Gazetesi ilgili sayıları aşağıda.
Canlı yayında videoda gördüğünüz gibi ihale 8 milyon muhammen bedel ile açılır açılmaz 1. Firma ihaleden çekiliyor ve Nahita Şehirlerarası Ter. İşlt. İnş. Tur. Taş. San. Tic. Ltd. Şti’de kalıyor.
İhale sürecini yürüten Belediye görevlisi Nahita firmasının tek başına kalmasına rağmen artırma istiyor. “8 milyon 100 bin, bir artırım daha, 8 milyon 300 bin, bir artırım daha yapalım, ve 8 milyon 500 bin lira” ile ihaleyi Nahita isimli şirket alıyor.
İhale İlanı ve Şartname ise aşağıda. Sayıştay raporundan önce iki yıllığına yaklaşık 2 milyon 500 bin olan Terminal İşletmeciliği 10 yıllığına 8 milyon 500 bin liraye yeni! işletmecesine verildi.
İhale şartnamesinde bir çok belgenin yanında, " İhaleye katılacak olan isteklilerin; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınmış en az 10(on) yıl ve üzeri T1-T2 belgesine sahip olmak ya da T1-T2 belgesinesahip olanlarla en az %51 oranında ortak olmak.
2886 Devlet İhale Kanunu’nun isteklilerde aranacak nitelikler ve istenecek belgeler başlığı altında olan 16. Maddesine göre” D1 ve F1 belgelerinin olması,ortaklık olması halinde ise; en az 2 ortağın D1, F1 belgesi olması gerekmektedir.” şeklinde belgelerde istendi.