Başkent Niğde Vakfının ev sahipliğinde Sedat Çağlar’ın 6. eseri olan “NİĞDE PORTRELERİ” isimli kitabın imza günü tertiplendi. İmza programına Başkent Niğde Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan BULUŞ Bey, Vakfının yönetim organları ve üyeleri başta olmak üzere Niğde Dernekler Federasyonu, Ulukışlalılar Derneği, Kızılcalılar Derneği başta olmak üzere Ankara’da yaşayan birçok hemşerimiz katılım sağladı. İmza programı 01 Ağustos 2024 Perşembe günü Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan vakıf binasında gerçekleştirildi.
Sedat ÇAĞLAR organizasyondan dolayı Başkent Niğde Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan BULUŞ Bey başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Ayrıca Vakfın kuruluşundan bu güne kadar emek vermiş ve ahirete intikal etmiş kişilere de Allah’tan rahmet diledi.
“NİĞDE PORTRELERİ” isimli eser tarihin süzgecinden geçmiş ve tarih önünde rüştünü ispatlamış Niğdeli yirmi önemli şahsiyetin biyografisinden oluşmaktadır. Yazar Sedat ÇAĞLAR imza gününde yapmış olduğu konuşmada şu ifadelere değindi: “Eserimizde bulunan bu önemli şahsiyetlerin her biri Niğde için bir marka değer niteliğindedir. Niğde’mizin yetiştirdiği bu önemli şahsiyetleri ilk önce Niğde kamuoyuna etkili bir şekilde anlatmamız gerekir. Sonrasında bu şahsiyetlerin Niğde’nin bir marka değeri olarak ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması gerekir. Tarihin yazmış olduğu ve yazacağı Niğdeli büyüklerimiz gelecek nesiller içinde rol model olacaktır. Söz konusu olan büyüklerimiz sadece Niğde için değil aynı zamanda ülkemiz içinde önem arz eden şahsiyetlerdir. Tabi ki Niğde’nin sadece 20 büyüğü bulunmamaktadır. Diğer önemli şahsiyetlerimize de “NİĞDE PORTRELERİ - 2” devam eserimizde yer vereceğiz.”
Sedat ÇAĞLAR “NİĞDE PORTRELERİ” isimli eserinde: Akın Gönen’in bakanlığı döneminde Niğde’ye üniversite kazandırılması başta olmak üzere birçok esere imza atmasını. Ali Çavuş’un Seyit Onbaşı’ya yardım etmesiyle Seyit Onbaşı’nın 257 kiloluk top mermisini kucaklayarak İngilizlere ait "Ocean" adlı savaş gemisini batırdıklarını. Ebu Bekir Hazım Tepeyran’ın 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı için önerge veren milletvekilleri arasında olduğunu. Ethem Onbaşı’nın Balkan Savaşlarında kahramanca şehit düştüğünü ve Kırklareli’nde adına anıt yapılarak yaşatıldığını, Halil Nuri Yurdakul’un Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruma subayı olduğunu ve Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanımı Bor’da misafir ettiğini. Hüseyin Avni Göktürk’ün bir dönem MİT Müsteşarlığı ve Bakanlık yaptığını, Mehmet Emin Erişirgil ’in yeni Türk Harflerinin düzenlenmesi ile görevlendirilen beş kişiden biri olduğunu. Muallim Hasan Ethem’in annesine yazdığı mektuptan sonra Çanakkale Savaşında şehit düştüğünü. Mustafa Soylu’nun Sivas Kongresi Delegesi, Temsil Heyeti Delegesi, Anadolu ve Rumeli Müdâfaa–i Hukuk Cemiyeti Delegesi olarak Niğde’yi temsil ettiğini ve TBMM’de Niğde’nin 1. Dönem Milletvekili olduğunu. Albay Nuri Pamir’in Kore Savaşında NATO’nun şehit olan en üst rütbeli askeri olduğunu ve dönemin ABD Başkanının ailesine taziye mektubu gönderdiğini, Ömer Halisdemir’in 15 Temmuz 2016’da hain darbe girişiminin seyrini değiştiren ve başarısız olmasında etkisi olan kahraman bir şehit olduğunu. Süleyman Fethi Bey’in Yunanlılar tarafından İzmir işgal edildiğinde kahramanca dik duruşunun bedeli olarak 20 süngüyle şehit olduğunu ve İzmir’in simge isimlerinden biri haline geldiğini. Doç. Dr. Şahnur Yaprak’ın genç yaşında dünyada saygınlık kazanmış ünlü bir matematikçi olduğunu ve elim bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini. Mütefekkir (düşünür), yazar Yaşar Kaplan’ın hapishanede ve yurt dışında çileyle geçen hayatından sonra Tacettin Dergâhında ebedi istirahatgahına defnedildiğini. Zeynel Abidin Özmen’in Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Millî Eğitim Bakanlığı yaptığını ve dönemin önemli bir devlet adamı olduğunu anlattı.