KÜLTÜR

Sedat Çağlar’ın yeni kitabı “NİĞDE PORTRELERİ” yayımlandı

Sedat Çağlar’ın 6. Kitabı olan “NİĞDE PORTRELERİ” Ekin Yayınevinde basıldı. Kitap Ekin Yayınevinin internet sitesinde satışa sunuldu.

Abone Ol

Sedat Çağlar’ın 6. Kitabı olan “NİĞDE PORTRELERİ” Ekin Yayınevinde basıldı. Kitap Ekin Yayınevinin internet sitesinde satışa sunuldu. Çağlar daha önce 2021 yılı Ekim ayında “Manifesto” isimli kitabını yayımladı. Ardından 2022 yılı Ocak ayında “Yürekten Kaleme” isimli şiir kitabını, 2022 yılı Haziran ayında “Niğde Deklarasyonu Niğde’nin Kalkınması ve Gelecek Vizyonu” isimli kitabını, 2023 Eylül ayında “İçindeki Gücü Keşfet” isimli kitabını, son olarak da 2024 Şubat ayında “Selanik’ten Niğde’ye Uzanan Hayatlar” isimli kitabını yayımlamıştı.

“NİĞDE PORTRELERİ” isimli Kitap, Niğde’nin önemli şahsiyetlerinin biyografilerinden oluşmaktadır.

Sedat ÇAĞLAR kitabı ile ilgili şu bilgilere değindi: Akın Gönen’in bakanlığı döneminde Niğde’ye üniversite kazandırılması başta olmak üzere birçok esere imza atmasını. Ali Çavuş’un Seyit Onbaşı’ya yardım etmesiyle Seyit Onbaşı’nın 257 kiloluk top mermisini kucaklayarak İngilizlere ait "Ocean" adlı savaş gemisini batırdıklarını. Ebu Bekir Hazım Tepeyran’ın 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı için önerge veren milletvekilleri arasında olduğunu. Ethem Onbaşı’nın Balkan Savaşlarında kahramanca şehit düştüğünü ve Kırklareli’nde adına anıt yapılarak yaşatıldığını. Halil Nuri Yurdakul’un Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın koruma subayı olduğunu ve Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanımı Bor’da misafir ettiğini. Hüseyin Avni Göktürk’ün bir dönem MİT Müsteşarlığı ve Bakanlık yaptığını, Mehmet Emin Erişirgil ’in yeni Türk Harflerinin düzenlenmesi ile görevlendirilen beş kişiden biri olduğunu. Muallim Hasan Ethem’in annesine yazdığı mektuptan sonra Çanakkale Savaşında şehit düştüğünü, Mustafa Soylu’nun Sivas Kongresi Delegesi, Temsil Heyeti Delegesi, Anadolu ve Rumeli Müdâfaa–i Hukuk Cemiyeti Delegesi olarak Niğde’yi temsil ettiğini ve TBMM’de Niğde’nin 1. Dönem Milletvekili olduğunu.  Albay Nuri Pamir’in Kore Savaşında NATO’nun şehit olan en üst rütbeli askeri olduğunu ve dönemin ABD Başkanının ailesine taziye mektubu gönderdiğini. Ömer Halisdemir’in 15 Temmuz 2016’da hain darbe girişiminin seyrini değiştiren ve başarısız olmasında etkisi olan kahraman bir şehit olduğunu. Süleyman Fethi Bey’in Yunanlılar tarafından İzmir işgal edildiğinde kahramanca dik duruşunun bedeli olarak 20 süngüyle şehit olduğunu ve İzmir’in simge isimlerinden biri haline geldiğini. Doç. Dr. Şahnur Yaprak’ın genç yaşında dünyada saygınlık kazanmış ünlü bir matematikçi olduğunu ve elim bir trafik kazasında hayatını kaybettiğini. Mütefekkir (düşünür), yazar Yaşar Kaplan’ın hapishanede ve yurt dışında çileyle geçen hayatından sonra Tacettin Dergâhında ebedi istirahatgahına defnedildiğini. Zeynel Abidin Özmen’in Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde Millî Eğitim Bakanlığı yaptığını ve dönemin önemli bir devlet adamı olduğunu ve daha fazlasını bu kitapta okuyacaksınız.

Çağlar sözlerine şu şekilde devam etti: Niğde tarihe damga vurmuş birçok şahsiyet yetiştirmiştir. Bu şahsiyetler arasında kahraman şehitler, devlet ve siyaset adamları, sanatçılar, işadamları, şairler ve yazarlar bulunmaktadır.

Bu denli etkili adamların bir yerde toplanması çok az memlekete nasip olmuştur. Şehit olduklarında yapmış oldukları kahramanlıklar, devlet görevi yürüttüklerinde vermiş oldukları üstün hizmetler, sanatçıların yüreklerde taht kurmuş besteleri, şairlerin ve yazarların edebiyat dünyasında saygınlık kazanmış eserleri Niğde’nin hak ettiği değere ulaşması için önem arz etmektedir. Niğde’nin marka şehir olma yolunda başarısı da bu şahsiyetlerin kamuoyuna tanıtılmasından geçmektedir. Maalesef bu güne kadar Niğde’nin bu önemli şahsiyetleri ne Niğde kamuoyuna ne de ülke geneline tanıtılamamıştır. Her ne kadar bazı şahsiyetlerin isimleri caddelere ve okullara verilse de neden önemli oldukları kamuoyuna anlatılamamıştır. İşte bizimde bu kitabı hazırlama amacımız Niğde’nin önemli şahsiyetlerini halka anlatmak olmuştur. Niğde’nin bu önemli şahsiyetleri Niğde’nin kültürüne ve turizmine stratejik katkılar sunacaktır. Ülke tarihine damga vurmuş bu şahsiyetlerin Niğde’den çıktığının anlatılması Niğde’ye marka değer katacaktır.

Niğde Portreleri isimli bu eserimiz hazırlanırken yirmi biyografiyi kapsayacak şekilde planlanmıştır. Bu planlamanın amacı okuyucuların kitabı okurken ilgilerinin dağılmaması ve sıkılmaması olmuştur. Bu kitapta yer almayan ancak bu kitapta yer alanlar kadar başka önemli şahsiyetlerimizde vardır. Bunlardan bazıları; İsmail Özmel, İbrahim Hakkı Eroğlu, Kemal-i Ümmi, Fikret Dikmen, Galip Bey, Emin Ali Tanık, Niğdeli Sofu Beyazid Çelebi, Sadrazam Mahir Hamza Paşa, Sadık Ahmed Efendi Niğdeli, Mehmet Bahaeddin Efendi, Etem Ruhi Üngör, Halit Ongan ve Halit Hami (Mengi) gibi şahsiyetlerdir. Ümit ederiz ki Niğde Portreli -2 isimli seri kitabını da çıkarabiliriz.

Niğde Portreleri isimli kitabımızda sıralama alfabetik sıraya göre yapılmıştır. Hepsi birbirinden değerli şahsiyetlerimize en uygun sıralamanın alfabetik sıra olduğu kanaatine vardık. Umarım bu kitabımız Niğde’nin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerin tanıtılmasında farkındalık oluşturur ve katkı sağlar.