Âşıklar Diyarı Altunhisar

Abone Ol

Âşık Tahiri,  Kemali, Mevlüdi, Muhtaci, Şifai gibi güçlü âşıkların memleketidir.
 
Niğde yöresinde en fazla âşık çıkaran ilçelerin başında Altunhisar gelmektedir. Bu âşıklar içinde en fazla tanınan ise Âşık Tahiri’dir. Herkesin bildiği şu meşhur türkünün sözleri Aşık Tahiri’ye aittir.
 
“Ereğli'den çıktı sökün eyledi
Arayatı çifte hanı boyladı
Kahpe felek ne etti de eyledi
Adana'ya bir kız geçti gördün mü
 
Tekire vardım hava bulandı
Göçün önü Fındıklıyı dolandı
Kavaklıdan çok güzeller sulandı
Buralardan Hüsnem geçti gördün mü
 
Yanar m'ola Adana'nın feneri
Avcıları dolanıyor kenarı
Sana diyom Kocahanın çınarı
Adana'ya bir kız geçti gördün mü
 
Ay doğmadan Akköprüyü geçtin mi
Gün çavmadan mah yüzünü açtın mı
Şekerpınarından bir su içtin mi
Adana'ya bir kız geçti gördün mü”
 
Altunhisar ilçesi Niğde’nin Güney Batısında Hasandağı’nın eteklerinde kurulmuştur. Hasandağı bu yöreyi bir baba şefkati ile kuşatarak koruyucu bir melek gibi başucunda durmaktadır. Niğde’ye olan uzaklığı 35 km'dir. Kuzeyinde Aksaray, batısında Konya’nın Ereğli ilçesi, güneyinde Bor, kuzeydoğusunda Çiftlik ve güneydoğusunda da Niğde Merkez ile çevrilidir.6 köy 2 kasabanın bağlı olduğu ilçenin Rakımı 1050, yüzölçümü 581 km karedir.
 
Tarihi tam olarak tespit edilememekle birlikte bölgede yapılan Höyük kazıları, Yeşilyurt Köyünde bulunan Romalılara ait bir kilise, ilçenin doğusunda yaşam merkezi olarak kullanılan mağaralar ve Niğde tarihi göz önüne alındığında ilçe tarihinin neolitik döneme uzandığı ve eski bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır.
 
Altunhisar 1471 yılında Fatih Sultan Mehmet Döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır.
1928 yılında Nahiye olan ilçenin Ortaköy olan ismi 1956 yılında güneyindeki Altıntaş ovasından esinlenerek Altunhisar olarak değiştirilmiş, 1991 yılında Altunhisar adı ile ilçe konumuna getirilmiştir.
 
Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Altunhisar’dan şöyle bahsetmektedir. " Bir vasi ve mahsuda ova olup; bağ, bahçe, cami, mescit ile areste mamur bir kazadır. Bu karyeye bağlı 36 pare nahiye ve köyleri vardır" .
 
İlçede Karamanoğulları döneminden kalan Karamanoğlu Yakup Bey'e ait bir cami birde çeşme bulunmaktadır.
 
İlçenin güneyi yer yer meyilli ovalarla kaplıdır. İlçe toprakları Melendiz Dağlarından kaynaklanan küçük akarsularla sulanmaktadır.
 
Altunhisar’da halkın geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen önemli ürünler Patates, Çilek, Elma, Buğday, Yonca ve slajlık mısırdır.
 
Altunhisar ilçesi köy ve kasabaları ile çok göç veren bir ilçemizdir. Bu göç edenlerin büyük bir kısmı Bursa ve İzmir gibi büyük şehirlerde geri dönüşüm işinde çalışmaktadırlar. Şu an için bu alanda çok büyük başarılara imza atmış iş adamları vardır. Bu insanlar eğer memleketlerine yatırım yaparlarsa ilerde Altunhisar’ın ufku daha çok açılacaktır.
 
Altunhisar ilçesi Niğde’nin şirin ve bereketli bir ilçesi olarak misafirperver ve çalışkan insanları ile kapısını herkese açık tutmaktadır. Zindan vadisi ve diğer vadileri ile tarihi yapılarıyla Altunhisar keşfedilmeyi beklemektedir. Yolu buraya düşenler Âşık Tahiri ve diğer âşıklar için birer Fatiha okuyup gönderseler ne güzel olur.
 
Mehmet Baş