Haberde Bor ilçesinde protokol üyelerinin ve vatandaşların kuraklık sebebiyle yağmur duasına çıktıkları fotoğraflarla verilmiş. Üstelik sadece Bor’da değil o hafta bir çok köy ve kasaba da yağmur duasına çıkılmış.
Yine bir başka haber, Başkent Niğde Vakfı yayın organı olan ve geçen hafta yayınlanan Bahar 2014-90 sayılı Niğdemiz Dergisinin 17. sayfasında “Ecemiş suyuna yeni ortak Aksaray da nerden çıktı? ‘’ başlıklı, Muharrem Özmen beyin yazısını okuyunca geçmiş bir kez daha gözlerimizin önünden film şeridi gibi geçti.
Siyaseti devlet adamlığı ile birleştirerek projeleri ile siyaset sahnesinde bir kuyruklu yıldız gibi parlayıp Niğdemize üniversite gibi birçok büyük yatırımın ve hizmetin gelmesinde bizzat imzası olan veya büyük katkısı olan usta siyasetçi Akın Gönen yine haklı çıktı diye hayıflandım ve bu satırları yazmayı kendime görev bildim.
Dergideki yazıda; yıl 1992 Akın Gönen, 20 Mart tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bakan olarak resmi bir yazı yazıyor. Boşa akan Ecemiş suyunun önce Çamardı toprakları olmak üzere Niğde, Bor ve Altunhisar ovalarını sulamasını istiyor. Daha sonra Niğde’ye gelen zamanın Başbakanı Mesut Yılmaz’dan yine Ecemiş suyunun o günkü teknik imkanlar ile Niğde ovalarına akıtılıp akıtılamayacağını ve bu yatırımın ekonomik olarak faydalı olup olmadığının resmi olarak tespitini talep ediyor. Bu talep üzerine 17 mart 1998 gün ve 23289 sayılı TC Resmi Gazetesinde yayınlanan ilanla proje, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce ihaleye çıkarılıyor. Yaklaşık 2 yıl süren alan çalışmaları, ölçüm ve hesaplamalar sonucu Ecemiş Projesi DSİ Genel Müdürlüğünce resmen teknik olarak yapılabilinir ve yararlı bulunuyor.
Büyük düşünen iline her şeyin iyisini projeye dayalı olarak layık gören Akın Gönen bu projeyi devlet arşivine koydurmayı başarmıştı.
Ancak, 1999 seçimlerinde Akın Gönen Niğde’de seçimi ne yazık ki kaybetmiştir ve dolayısıyla yakın zaman kadar proje DSİ’nin tozlu raflarında unutulmuştur.
Aslında seçimi kaybeden Akın Gönen değil günümüzde petrolden daha kıymetli olan suyu da kaybeden Niğde çiftçisi, köylüsü ve halkı olmuştur. Çünkü aynı tarihlerde Konya ve Kayseri yetkilileri ve siyasetçileri de tıpkı Akın Gönen gibi kendi sulama projelerini gündeme getirmişlerdi. Bugün onların projelerinin büyük kısmı bitmiş ve geçtiğimiz aylarda Sayın Başbakan tarafından büyük törenlerle sulu tarımda kullanılmak üzere hizmete sunulmuştur.
Peki, Ecemiş suyu projesine sahip çıkılsaydı Borhaber.net sitesinin haberindeki fotoğraflarda görülen tablolar yaşanmaz yağmur duasına da ihtiyacı olmazdı diye düşünüyorum.
Kısacası, demek ki doğru siyaset proje üzerinden çalışarak büyük hizmetleri takip ve getirmekle oluyormuş.
Burada aklıma “Geçti Bor’un pazarı…” diye başlayan söz dizesi geliyor. Geç kalınmış olsa da, zararın neresinden dönülürse kardır diyerek biran önce bu büyük projeyi tozlu raflardan indirip, günün şartlarına göre revize ettirip yani düzeltirip yatırım programına koydurmak için Ziraat Odaları, siyasiler ve tüm ilgili ve yetkililer resmi ve siyasi kanallar yoluyla bu işi ısrarla takip etmelidir.
Çünkü; Niğde seçmeni ve halkı böyle bir projeyi hak edecek desteği her seçimde Sayın Başbakanımıza ve partisine göstermiştir. Şimdi vefa gösterme sırası komşu illerde büyük sulama yatırımları yapan ve törenle açan Sayın Başbakan ve ekibindedir.
Saygılarımla…