Tarım ve Orman Bakanlığı bugün açıkladı ;
İlk aşamadı Bor'da 128 Besi İşletmesi, Hayvancılık Eğitim Merkezi, Ar-Ge Merkezi, Hayvan Hastanesi...
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklada; " Elma ağacı sayısı bakımından ülke sıralamasında ilk sırada olan ve ülke genelindeki patates üretiminin %25'ini gerçekleştiren Niğde İli'nde, ülkemizin üçüncü büyük Besi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kuruluyor.
Kuruluş Protokolü onaylanarak tüzel kişilik kazanan ve kurucu kurum ve kuruluşları arasında Niğde Valiliği İl Özel İdaresi, Bor Belediye Başkanlığı, Bor Ticaret ve Sanayi Odası ile Bor Ziraat Odasının yer aldığı Besi TDİOSB, Bor ilçesinde 4.000 dekar alanda kurulmaktadır.
Üretim bölümünde 50, 100, 250 ve 500 baş kapasiteli olmak üzere toplam 128 adet besi işletmesinin yer alacağı Bor Besi TDİOSB'nin sanayi bölümünde ise et ve et ürünleri işleme tesisleri ile yem fabrikası kurulması planlanmaktadır.
Bor Besi TDİOSB'de ayrıca Hayvancılık Eğitim Merkezi ve AR-GE ve İnovasyon Merkezi ile Hayvan Hastanesi kurulması da planlanmaktadır." denildi
Biyogaz, Elekrik Enerjisi, Organik Gübre Üretimi
Yine Bakanlık yaptığı açıklama da ; "Bor TDİOSB'de ortaya çıkacak hayvan gübresinin ve diğer hayvansal atıkların, kurulacak biyogaz tesisinde işlenerek elektrik enerjisi ve organik gübre üretimi gerçekleştirilerek ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir.
Yürütülmekte olan projelerin verimliliği ve devamlılığının sağlanmasına yönelik olarak uygulamalarının yerinde kontrolü ve takibinin yapılması misyonu çerçevesinde Genel Müdürlük Makamınca, Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz ORUÇ Başkanlığında, Çalışma Grup Sorumlusu Recep DURUKAN ve Jeoloji Mühendisi Murat BİLGİR'den oluşan teknik ekip, 22-24 Temmuz 2022 tarihlerinde Niğde iline görevlendirildi.
Görevlendirilen teknik ekip tarafından TDİOSB yetkilileri ile yapılan toplantıda, TDİOSB uygulamalarının tabi olduğu mevzuat, yürürlükteki mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülmesi gereken iş ve işlemler, TDİOSB tüzel kişiliğinin sorumluluk ve yükümlülükleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konusunda bilgi alışverişinde bulunuldu.
Görevli teknik ekip tarafından TDİOSB alanında yapılan çalışmalarda ise TDİOSB tüzel kişiliği tarafından hazırlanarak onay için Bakanlığa gönderilen genel yerleşim planının sahaya aplikasyonu yapılarak, görülen uyumsuzluklar ve yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirme yapıldı.
18 Bin Ton Kargas Et Üretimi, 4 bin Kişiye İstihdam
Açıklamanın devamında: "Toplam kapasitesi 40.000 baş olarak planlanan Bor Besi TDİOSB tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde bir besi döneminde yaklaşık 18.000 ton karkas et üretimi ve 4.000 kişilik istihdam ile GSMH'ye önemli bir katkı sağlayacaktır.
Ülkemizin yatırım, üretim, istihdam, ihracat hedefleri doğrultusunda alın teri ile akıl terini birleştirerek TDİOSB'de kümelenen besicileri ve sanayicileri desteklemeye devam ediyoruz" denildi.