Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, havaların ısınması ve nemin artmasıyla birlikte domateslerde meydana gelebilecek olan Tuta Absoluta'nın (Domates Güvesi) hastalığına karşı ilaçlama yapmaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

Niğde Tarım ve Orman İl müdürlüğünden yapılan açıklamalarda; “ Türkiye'de ilk kez 2009 yılında görülen ve domates yetiştiriciliğinde ekonomik düzeyde ürün ve kalite kaybına neden olan Tuta Absoluta'nın (Domates Güvesi) sıcaklık ve nemin artmasıyla üreticiler için tehlike oluşturmaya başladığı bildirildi.  Niğde Tarım Müdürlüğü, domates üreticilerini, ürünlerine zarar veren Tuta Absoluta'ya karşı uyardı. Tuta Absoluta'nın, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz iklimine sahip ülkelerde hızla çoğaldığını vurgulayan il müdürlüğü yetkilileri, sebze üretim ve ihracatında büyük öneme sahip domates üretim alanlarında varlığı bilinen Tuta Absoluta zararlısının popülasyon artışının ve yayılmasının engellenmesi açısından üretim alanlarında entegre mücadeleye aralıksız devam edilmesi gerektiğini kaydediyor.

Üreten Üniversiteden Sofralara: 200 Tonluk Elma Hasadı Üreten Üniversiteden Sofralara: 200 Tonluk Elma Hasadı

Yapılan açıklamada; İlimiz merkez ve ilçelerinde domates üretim alanlarında Domates güvesi (Tuta absoluta) zararlısı için tuzaklar kurulmuş ve zararlı tuzaklarda görülmeye başlanmıştır. Çiftçilerimizin üretim alanlarını kontrol edip en az 100 bitkiden 3 ünde yumurta ve larva ile bulaşık olduğu görülmesi halinde mücadele edilmeye başlanmalıdır. İlaçlamadan 5-6 gün sonra bitkiler tekrar kontrol edilir. Gerekirse ilaçlama tekrarlanabilir. Zamanında mücadele edilmez ise çiftçilerimiz verim kaybı yaşayabilirler. Kullanılacak Bitki Koruma Ürünleri, Bacillus thuringiensis, Chlorantraniliprole, İndoxacarb etken maddelerini içeren insektisitlerle uygun dozlarda bitkinin her tarafı ilaçla kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Üreticilerimize önemle duyurulur” denildi.

Editör: Selim GÖKEL