Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Niğde'de Valiliği, Belediye Başkanlığını, AK Parti ve MHP il başkanlıklarını ziyaret etti.

Çeşitli programlar için kente gelen Kirişçi, ilk olarak Niğde Valiliğini ziyaret ederek, şeref defterini imzaladı. Kirişçi, ziyarette Vali Yılmaz Şimşek ile bir süre görüştü.

Kirişçi daha sonra Belediye Başkanı Emrah Özdemir'i makamında ziyaret ederek, kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Ardından AK Parti İl Başkanlığında partililerle bir araya gelen Kirişçi'ye İl Başkanı Ömer Kılıç çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bakan Kirişçi, daha sonra MHP İl Başkanı Cumali İnce'ye ziyarette bulundu.

Meyve suyu fabrikasını ziyaret etti. Sektör temsilcileri ile buluştu. İftara katıldı, Milletvekili Selim Gültekin'in yaş günü pastasını kesti ve ilimizden gece ayrıldı. 

DETAYLAR…

Bakan Vahit Kirişci, Niğde'de çiftçilere kuru fasulye tohumu dağıttı.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen tohum dağıtım töreninde konuşan Kirişçi, Türkiye'nin yaklaşık 23,5 milyon hektarlık üretim alanı bulunduğunu söyledi.

Bu üretim alanının bir bölümünde farklı gerekçelerle üretim yapılmadığını, yapılamadığını veya üretim yapılma konusunda bir isteksizlik olduğunu ifade eden Kirişçi, "Bakanlık olarak başlattığımız projeyle Türkiye genelinde bu yıl 100 bin hektar civarında bir alanın yeniden üretimle buluşması, tohuma kavuşması ve bunun ürüne dönüşmesi projemiz gerçekleşecek. Bu tür çalışmaların sembolik de görülse üretmek adına önemli bir motivasyon sağladığını belirtmek isterim. Bu yıl da yaklaşık 130 milyon Türk lirasına tekabül eden meblağ projenin finansmanı için kullanıldı, kullanılıyor. Kuru fasulye üretiminde Türkiye genelinde ilimizi bir numara yapan bir ürün ve bunun üretimine bir miktar daha katkıda bulunmuş olacak. Allah izin verirse yarın Sayın Cumhurbaşkanımız muhtemelen bunu açıklıyor olacak ki Türkiye'nin 2 milyon hektarlık ekilmeyen alanıyla ilgili de bu proje kapsamına alınmış olacak ve bu çerçevede tohum desteği yüzde 75 nisbetinde sübvanse edilerek üreticilerimize dağıtılıyor olacak. Bu yönü itibarıyla hayırlı bir iştir dedik. Çünkü bizim öncelikle üretmemiz gerekiyor"

Özellikle fasulye gibi stratejik ürünlerin yeni bir takım üretim alanlarının devreye girmesiyle üretim miktarının artacağını belirten Kirişçi, üreticilerin aslında ürettiğini ancak ülke nüfusunun da her yıl yaklaşık bir milyon arttığına söyledi.

Son 20 yılda 65 milyon olan nüfusun 85 milyona çıktığını hatırlatan Kirişçi, "Bu belki bazen görülmüyor, fark edilmiyor gibi olabilir ama bizim gibi meslek mensuplarının mutlaka bunu hatırlatması ve bu ülkede üretenlerinin bu artan nüfusu da doyurma çabası içinde olduğunu görmemiz gerekiyor. Türkiye bir taraftan üretiyor bir taraftan da ürettiğini de yurt dışına ihraç ediyor. Bu ihracatımız da 30 milyarlara doğru dayanmış durumda. İnşallah bugün ki bu sembolik etkinlikle üreticilerimizin daha fazla fasulye üretmesini destekliyor, teşvik ediyor olduğumuzu bir kez daha göstermiş olacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Kirişçi, üreticilere kuru fasulye tohumluğu dağıttı. Program kapsamında 25 ton kuru fasulye tohumluğu çiftçiye dağıtıldı.

Çiftçinin Üretim Sermayesi Marketlere Aktarılıyor! Çiftçinin Üretim Sermayesi Marketlere Aktarılıyor!

Kirişci, Niğde’de faaliyet gösteren Göknur isimli  meyve suyu fabrikasını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Fabrika yetkilileri tarafından yapılan ürünlerin detayları anlatılan Kirişci'ye, işletmenin üretimiyle ilgili sunum yapıldı.

MHP İL BAŞKANLIĞI ZİYARET EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, MHP Niğde İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. İl Başkanı Cumali İnce, artan girdi maliyetlerini anımsatarak "Bu konuda çiftçilerimize nasıl bir destek verebilirsiniz? Müjdeniz var mı" diye sordu. Kirişci, "Tabii girdi maliyetleri konusu önemli ama maalesef şurada kime sorsam, 'Rusya- Ukrayna savaşı ne zaman biter' diye sorsam herhalde cevabımız yok, cevabını bilmiyoruz… Maalesef tarımsal ilaçlar konusunda arzuladığımız düzeyde değiliz. Bu konulardaki temel girdilerde, dışa bağımlılığı nedeniyle kurun da etkisiyle bizim üretim maliyetlerimizde ciddi artışlar var, tabii biz desteklemeye çalışıyoruz" dedi.

Vahit Kirişci, bir dizi programa katılmak üzere bugün Niğde'ye geldi. Kirişci, MHP Niğde İl Başkanlığı'nı da ziyaret etti. İl Başkanı Cumali İnce, artan girdi maliyetlerini anımsatarak, "Bu konuda çiftçilerimize nasıl bir destek verebilirsiniz? Müjdeniz var mı" diye sordu.

Bakan Kirişci, "20 yıldan beri, sadece AKP hükümetleri döneminde mesela 3,4 milyar TL düzeyine çıkmış bizim Niğde üzerinde tarıma vermiş olduğumuz destekler. Bu gerçekten sevindirici bir rakam olarak dursa da netice itibariyle bu destekleri bizim biraz sadeleştirmemiz, bürokrasiyi azaltmamız, doğru adreslere destekleri yönlendirmemiz gerekiyor. Bu noktalarda bir iyileştirme çalışmasına çok büyük ihtiyaç olduğunu görüyoruz" dedi.

IPARD’DAN NİĞDEMİZİN YARARLANMASINI ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci şunları söyledi:

"Niğde'nin bizim tarım sektöründe ayrı bir yeri var, onu söyleyeyim. Çünkü olduğundan fazla üretim yapan bir şehir, yani kendini zorlayan bir şehir. Burası pek çok konuda ya birinci ya ikinci ya üçüncü sırada; bu yönü ile iftihar edilecek, örnek gösterilecek bir kent. Ama bu kentin daha fazla teşvik edilmesi, daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bilhassa IPARD konusunda imkanlardan Niğde'miz yararlanamıyordu. Şimdi Niğde'mizin de yararlanması için çalışmanın içerisine gireceğiz inşallah ve Niğde'mizin buna ihtiyaç duyan ilçeleri öncelikli olarak bu desteklerden yararlanıyor olacak. Çünkü Nevşehir bundan istifade ediyor, Konya istifade ediyor, Aksaray istifade ediyor ama Niğde'miz istifade edemiyordu. Diğer yönleri itibariyle tabii Niğde su zengini de bir ülke değil; 350-360 milimetre, bir kurak denilecek yağış alıyor yıllık olarak. Bu yağış bizim bitkisel üretim desenimize uygun bir yağış değil. Yer altı sularımız ile ilgili biz tabii bunlara 'ruhsatsız kuyular' diyoruz, bu kuyuların ruhsatlandırılması konusunda da nasıl bir adım atarız bunu da tartışıyoruz. Yani vatandaşı da illegal veya kanun dışı bir konumdan meşru bir zemine taşımak adına bir çalışmamız da var. Bu da doğal olarak birtakım desteklerden de yararlanmalarının önünü açıyor olacak. Bunların başında da güneş enerji santralleri gibi kendi elektriğini yenilenebilir enerjiden sağlama imkanı da bu manada olmuş olacak.

"MAALESEF TARIM İLAÇLARI KONUSUNDA ARZULADIĞIMIZ DÜZEYDE DEĞİLİZ"

Diğer taraftan 33 milyar liralık, Ziraat Bankamızın verdiği ve sıfır faizli krediler var. Bu kredilerin hem miktarı hem de kredilerden yararlanabilecek çalışmaların açılımı, bunlar da mesela çeşitlendirilecek. Böylelikle bizim üreticilerimizin hem finansman ihtiyaçları hem de birtakım konudaki destekleri de artırılmış olacak. Tabii girdi maliyetleri konusu önemli ama maalesef şurada kime sorsam, 'Rusya-Ukrayna savaşı ne zaman biter' diye sorsam herhalde cevabımız yok, cevabını bilmiyoruz. Şimdi bizde olmayan ürünler, bunlar petrolün kendisi, doğal gaz ve doğal gazdan elde edilen gübre ve ilaç sektörü, maalesef tarımsal ilaçlar konusunda arzuladığımız düzeyde değiliz. Bu konulardaki temel girdilerde, dışa bağımlılığı nedeniyle kurun da etkisiyle bizim üretim maliyetlerimizde ciddi artışlar var, tabii biz desteklemeye çalışıyoruz. İki gün önce 1,7 milyar liralık desteği bayram arifesinde üreticilerimize verelim istedik ve bunu gerçekleştirdik. Bu tür desteklerimiz olacak ama biz hem desteklerde sadeleştirmeyi hem de üretimde bir anormal ürün arzına neden olacak gelişmelerin önüne geçmeyi, bu yeni sistemde kararlılıkla gireceğiz, inşallah bunu sağlayacağız. Öbür türlü çünkü Türkiye'nin ne suyu ne de toprakları açıkçası bizim sadece stratejik ihtiyaçlarımızı ancak karşılayabilecek durumda. Buna da dikkat etmemiz gerekecek."

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Çeşitli ziyaretler kapsamında Niğde'ye gelen Kirişci, Patates Araştırma Enstitüsünde düzenlenen "Tarım Sektör Temsilcileri Toplantısı"na katıldı.

Kirişci, burada yaptığı konuşmada, amacı üretim olan üreticilerle Niğde'de olmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Niğde'nin tarım, hayvancılık, ulaşım ve sanayi konusunda önemli bir kent olduğunu belirten Kirişci, coğrafik üstünlüğünün de bu durumda etkili olduğunu ifade etti.

Bakanlığın sadece gıda ile ilgili olmadığını orman, doğa ve milli parklar, su yönetimi gibi birçok alanla ilgilendiklerini anlatan Kirişci, 145 bin çalışana sahip kurum olduklarını dile getirdi.

Kirişci, sulama yatırımlarının artırılması, arazi tapulaştırması gibi konulara önem verdiklerinin altını çizdi.

ÜLKEMİZDE KİMSE ŞU YOK, BU YOK DİYEMEZ

Yeni tip koronavirüs salgınıyla gıda konusunun önemli bir yere geldiğine dikkati çeken Kirişci, şunları kaydetti:

"Göreve geldikten sonra gıda güvenliği milli güvenlik meselesidir diyerek bunun manşet yapılmasını, vatandaşlarımızın buna dikkat kesilmesini sağlamaya çalıştık. Hakikaten gıdanın stratejik olduğunu bizim gibi meslek insanlarının dışındakilere de yeterince hissettirdiği kanaatindeyiz. Bugün Bakan Yardımcımız Ebubekir Bey gelirken, İngiltere'de ayçiçek yağına 5 litreyle bir kısıtlama getirildiği bilgisini paylaştı. Ülkenin adı İngiltere, savaş yok, çatışma yok, herhangi bir şey yok ama ayçiçek yağına 5 litreyle bir kısıtlama getirme ihtiyacı hissediyor. Türkiye'nin 85, İngiltere'nin ise 55 milyona yakın nüfusu var"

Kirişci, Rusya ve Ukrayna'nın ayçicek yağı konusunda önemli tedarikçi ülkeler olduğunu, yaşanan savaşla dünyayı bir telaşa soktuklarını ifade etti.

Savaş ve salgın nedeniyle yaşanan sıkıntılara karşı önlem alındığını vurgulayan Kirişci, "Almış olduğumuz daha önceki önlemler ve tedbirler sayesinde, tedarik merkezlerini çeşitlendirmedeki çalışmalarımız neticesinde şu anda kimse kalkıp da bu ülkede 'şu yok bu yok' diyemez. Spekülatörler yok mu? Var ama bu ürünlerin hepsi var. Hepsi bulunuyor." diye konuştu.

Bakan Kirişci, mazot, gübre, ilaç, tohum ve tohumluk gibi girdilerin önemli bir bölümünün ithal edildiğini ve dövize bağlı olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak buna göre çözüm üretmek durumunda kaldıklarını dile getirdi.

Bu çözümde şu ana kadar üreticileri mağdur etmemek için büyük gayret gösterdiklerini, bundan sonra da bu gayreti en üst düzeyde devam ettireceklerini vurgulayan Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

"Niğde programımız çerçevesinde, üreticilerimize ekilmeyen alanlarımızın tohumla buluşması adına, mesela yüzde 75 bizim desteklediğimiz fasulye tohumluklarını dağıttık. Eminim bir numara olan Niğde, fasulye üretimi konusunda bu koltuğunu daha da perçinleyecek, pekiştirecektir. Mevcut tarımla ilgili desteklemelerimize ilişkin bu konularda samimi olarak bunu kritik eden, pek çok bu işi bilen insanlarımız var, vatandaşlarımız var, üreticilerimiz var. Buradaki temel eksikliğin örneğin bu destekler sayıca çok ve bölük pörçük, bizim de çok fark edemediğimiz bir boyutta gibi değerlendirmeler var. veya bu desteklemeleri alırken bürokratik birtakım şeylerle karşılaşıyoruz, araziler parçalı, miras yoluyla bende olan, olmayan, kardeşlerimle anlaşabildiğim, uzlaşabildiğim yerler var gibi değerlendirmeler var, bu tür bürokratik zorlukların olduğunu ifade ederler."

NİĞDE’NİN MR’INI ÇEKİP YOL HARİTAMIZI ÇİZECEĞİZ

Bunların hepsinin farkında olduklarını dile getiren Kirişci, "Bugün Niğde'de bulunma gerekçemiz, sahada tarımın bir röntgenini, MR'nı çekmek ve buradan aldığımız bilgiler, değerlendirmeler ışığında, yol haritamıza bir netlik ve bir çerçeve kazandırmak." dedi.

Tarım sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

MAHALLE İFTARINA KATILDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Niğde'de mahalle iftarında vatandaşlarla bir araya geldi.

Kirişci, Niğde Belediyesi tarafından kent merkezindeki Feridun Zeren Caddesi'nde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, millet olarak huzur ve barış içerisinde Ramazan Bayramı'nı kutlama temennisinde bulundu.

İftar programını düzenleyen Belediye Başkanı Emrah Özdemir'e teşekkür eden Kirişci, ramazanın bereket ayı olduğunu, bunun sokakta kurulan iftar sofrasına yansıdığını dile getirdi.

Kirişci, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak, "Rabbim birliğimizi daim kılsın, aramıza nifak sokmaya çalışanlara fırsat vermesin. Bu ülkenin, aziz milletin sadece kendisi için değil aynı zamanda dünyadaki mazlum milletler için de yaşatılması ve yaşaması gerektiği bilinciyle bu birliğimizin devam etmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez de burada ifade etmek isterim." ifadesini kulandı.

IRAK, LİBYA, RUSYA, UKRAYNA ÖRNEĞİ VERDİ

Dünyada yaşanan sıkıntılara değinen Kirişci, şunları kaydetti:

"Etrafımızdaki coğrafyalara bakarsak, Irak'ın durumu ortada, Suriye 11 yıl geride kaldı hala iki yakası bir araya gelmedi. İstikrarlı bilinen Libya'nın durumu ortada. En son Avrupa'nın değil, dünyanın süper gücü olarak bilinen Rusya'nın Ukrayna karşısında düştüğü durum ortada. Etrafımızdaki ülkelerde bunlar yaşanırken, bizim bu sofralarda huzur ve barış içerisinde bir araya geliyor olmamızı, Rabbimizin bir lütfu, bir nimeti olarak görmek mecburiyetimiz var. Bunu asla kaybetmemeliyiz. Kendi içimizdeki eksik ve noksanlarımızı kendi içimizde tartışmalıyız ama dosta güven, düşmana da korku veren bir kardeşlik duruşumuzun her vesileyle gösterilmesi gerekli."

Kirişci, konuşmasının ardından iftara katılanlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

SELİM GÜLTEKİN KAÇ YAŞINA GİRDİ?

Daha sonra Yeşilay Derneği'ni ziyaret eden Kirişci, AK Parti Niğde Milletvekili Selim Gültekin'in doğum günü pastasını keserek yeni yaşını kutladı.

Editör: TE Bilişim