CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle bazı ürün fiyatlarının geçen yıla göre en az 3 kat artarken, müşteri sayısının ise 3 kat azalmasının, ekonomik krizi daha da derinleştirdiğini söyledi.
Niğde Merkez ve Bor ilçesinde esnaf ziyaretlerinde bulunan Gürer hazır konfeksiyon ürünleri mağazasını ziyaretinde esnaf piyasadaki ekonomik döngüde yaşanan sorunu anlattı.
Gürer’e işletme sahibi, yaşadıkları sorunları tek tek sıraladı. Geçen yıl 75 liraya sattıkları ürünün 200 liraya çıkması nedeniyle müşteri kaybettiklerini belirten esnaf, müşteri yokken mağazanın ışıklarını yakmadıklarını belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnaf ziyaretlerini sürdürüyor. Niğde Merkez esnaf ziyaretlerinden sonra Bor’da İstasyon caddesinde tüm esnafları tek tek ziyaret etti.
Bir hazır konfeksiyon mağazasını ziyaret eden Ömer Fethi Gürer, işletme sahibi Ali Çiftçi’den yaşadığı sorunları dinledi.
İlçede uzun yıllardır esnaflık yaptığını söyleyen işletme sahibi, fiyatların yaklaşık 3 kat artması nedeniyle müşteri sayısında da 3’te 2 oranında azalma olduğunu söyledi. Geçen yıl 75 liraya sattıkları bir çocuk giysisinin bu yıl 200 liraya, 250 liraya sattıkları ürünün ise 550 liraya çıktığını anlatan esnaf, bu nedenle müşteri sayısının sürekli azaldığını belirtti.
550 LİRAYA ÇOCUK GİYSİSİ OLUR MU?
Özellikle çocuk giysilerindeki fiyat artışlarının ürünlerin satılamamasına neden olduğuna değinen esnaf, “Bir çocuk giysisi 550 lira, çocuk çabuk büyüdüğü için vatandaş 3 ay sonra çocuğunun kullanamayacağı
MAĞAZANIN IŞIKLARINI AÇMIYORUZ
Dükkanın aydınlatmasından bile tasarruf yapmayı çalıştıklarını belirten esnaf Ali çiftçi müşteri yokken mağazamın ışıklarını yakmadıklarını, aksi halde en az 3 bin ila 5 bin lira arasında elektrik faturası geldiğini ifade etti. Kazancımızdan vazgeçtik sermayeyi korumaya çalışıyoruz” dedi.
NAKLİYE ÜCRETİ 2 BİN 500 LİRADAN 15 BİN LİRAYA ÇIKTI
Ürünler Bursa ve İstanbul’daki toptancıdan aldıklarını söyleyen esnaf Ali Çiftçi geçen yıl 2 bin 500 ila 3 bin lira arasında olan nakliye ücretinin bu yıl 15 bin liraya kadar yükseldiğini belirterek, “Kamyonun içindeki ürün zaten 15 bin lira etmiyor. Nasıl bu parayı verebiliriz?” diyerek nakliye ücretlerindeki artışın neden olduğu mağduriyete dikkat çekti.
TOPTANCI ARTIK PEŞİN PARA İSTİYOR
Sattıkları bir ürünün yerine aynısını koyamadıklarını dile getiren esnaf, eskiden çekle alışveriş yapabildiklerini ancak ekonomik kriz nedeniyle toptancıların artık peşin para istediğini, bu durumun da mağazacıları ciddi manada sıkıntıya soktuğunu anlattı.
GÜRER’İN ESNAF ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bor CHP İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi ve Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ile ziyaretlerinde esnafın ciddi biçimde iş daralması yaşadığını gördüklerini ifade etti.Gürer“ sanayi esnafını ziyaret etmiştik. Onlar kira, yedek parça artan girdi maliyetlerinden yakınmıştı. Şimdi ise hazır konfeksiyonsatılan bir mağazada, uzun yıllar esnaflık yapan bir hemşehrimizin sorunlarını dinledik. Kendisi artan girdi maliyetlerinden, nakliYE
ESNAF BORCU BORÇLA ÖDÜYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, esnafın artık borcu borçla ödemek için krediye yöneldiğini, o döngünün devam ettiği sürece işyerlerinin açık kalacağını, döngünün durması halinde işyerlerinin ayakta kalma şansının olmadığını belirtti.
DEVLET GİRDİ MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMELİ
Yaşanan sorunların çözümüne yönelik önerilerini de sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Devlet girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik düzenlemeleri derhal hayata geçirmeli. Akaryakıt, enerji,doğalgaz gibi girdilere zam yapmadan, müteşebbisleri destekleyecek uygulamalara gitmeli” dedi.
ASGARİ ÜCRET ARTMALI
Asgari ücretin artması gerektiğine de vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, asgari ücretle ilgili işyerlerine sağlanan desteklerin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Asgari ücret artarsa bu vatandaş gelip buradan ürün alabilir, artmazsa alamaz. Esnaf satış yapamaz ise dükkânı kapatır, dükkan kapanırsa kriz daha da derinleşir.işçi,çiftçi,emekli yaşayacağı,geçineceği kadar bir ücret almazsa boğazından kısmak durumunda kalıyor. Kıyafeti ise en uzun sürece erdirecek biçimde kullanıyor. Sabit ve dar gelirli geliri artmazsa çarşı pazar kıyafete bakacak hali yok.” ifadelerini kullandı.