Niğde ilinde turizm işi ile ilgili Özcan Ecemiş ve Cevdet Eroğlu ile ne yapılması gerektiğini konuştuk. İki turizmcide Niğde tarihi dokusunun zenginliğine karşın gereken ilgi çekememesinin farklı faktörlerinden kaynaklandığını ama tanıtımın başlıca şart olduğunu söylüyorlar. Özcan Ecemiş bağlantı yollarının kısalması, Niğde ili ilgili Turizm ve Tanıtma Bakanlığınca ülke genelinde tanıtım yapılması, konaklama olanaklarının çeşitliliğinin artırılması, Niğde ve çevresinde eski konakların mutlak surette onarılmasını öneriyor. Kapadokya Vadisi ve Ihlara için turlar düzenlediklerini söyleyen Özcan Ecemiş “Niğde dış turizm kadar iç turizmi de yönelmelidir. Ankara, Kastamonu, Mardin, Safranbolu, Beypazarı konumuna Niğde tarihi yapıları ile taşımak olasıdır. Cazibe merkezi kılınacak Niğde turizmde atılım yapar. Kıta Kıta dolaşıyoruz. Turizmde ileri giden bölgelerin başlıca özellikleri kolay ulaşım,değişik yerel özellikler,ekonomik konaklama ve gezi, tarihi doğal özelliklerin düzenli doğru sunumu yuristin ilgisini yoğunlaştırıyor.Niğde tarih ve doğa zengini ama sunum yanında konaklamayı çekici kılacak farklı düzenlemeler yok. Başta tarihi konakların onarılması,Niğde Sungurbey, Kale çevresi, Yukarı Kayabşaı, Fertek, Yeşilburç,Bor Orta Mahalle gibi yerler hızla onarılıp kurtarılmalıdır.kültürel zenginliğinde çekiciliğinin sağlanması ilgiyi yaratacaktır”dedi.
Özcan Ecemiş Suriye’de yaşanan olaylar nedeni ile Kapadokya bölgesine gelen Suriyelilerin gelmemesi ile bölgeden bölgemize turlarında kesildiğini belirtti.
Cevdet Eroğlu’da bu konuda şöyle konuştu.” Neden Niğde'ye turist gelmez? Ve ya gelir neden konaklamaz? Aslında bu işi yapan sejour turizm firmaları var onlar Antalya ve ya İstanbul çıkışlı turlar düzenler. 2 veya 3 gün Kapadokya'da kalırlar. Zaten turistleri de neredeyse bedava getiriler. Hiç bir turizm acentesi Niğde'de konaklamak istemez çünkü burada halı mağazaları, deri magazaları, balon turları vs. yok. Çünkü buralarda yapılan her satışta kendilerine %25 gibi komisyon kalır. Kapadokya’da geçirecekleri her bir gece komisyon demek. Bu ucuza getirdikleri turları da bir şekliyle finanse etmek zorundadırlar. Niğde de şehir otelciliği dışında başka bir şey olmaz.
Turizm bakanlığı Kemer hisarı hayata geçirmediği sürece Niğde'de konaklama olmaz. Şimdi soruyorum? Niğde'ye gelen bu tarihi yerleri toplam 3 saat içerisinde gezer ve öğlen bu gezi biter. Öğleden sonra akşama kadar uzun bir zaman diliminde bu turisler nasıl vakit geçirir? Geçiremez çünkü turisti burada tutacak hiçbir aktivite yok halen Niğde'de 1980 turizm mantığı hakim. Yerel yönetimler bu işleri hiç ama hiç anlamıyor. O vizyon halen oluşmamış adamına göre muamele var. Ne kadarda bizim fikirlerimizi önemsemeseler de biz dünya’nın en büyük turizm firması olan TUİ ile çalışıyoruz.. Geçen yıl Paris'te aldığımız Uluslararası sürdürülebilir turizm sertifikasını aldık.Yerel yönetim ne zaman bizim vizyonumuza erişirse o zaman bu memlekete turist gelir.” Dedi.