GÜNCEL

Üniversitede Türk-Japon İlişkisi Paneli Düzenlendi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile iş birliğinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümüne ithafen “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneli düzenlendi.

Abone Ol

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile iş birliğinde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümüne ithafen “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneli düzenlendi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; panel için şehrimize ve Üniversiteye teşrif buyuran Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, Üniversite Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nafiz Tok, Prof. Dr. Ersin Aydın ve Prof. Dr. Recep Çiçek, Genel Sekreteri Abdulgani Özkan, il protokolü, akademik ve idari birim yöneticileri ile öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Her iki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başlayan program, akabinde Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ve Büyükelçi Takahiko Katsumata’nın açış konuşmaları ve “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneliyle devam etti.

“İki Ülke Arasındaki Bağın Geleceğe Taşınması İçin Karşılıklı Etkinlikler Düzenliyoruz”

Büyükelçi Takahiko Katsumata programda yaptığı açış konuşmasında Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 1890’da Ertuğrul Fırkateyni kazasıyla başladığını, 1924’te ise Lozan Antlaşması ile iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin resmiyet kazandığını belirtti. 2024 yılında her iki ülke arasında ilişkilerin kuruluşunun 100’üncü yılının kutlandığını hatırlatan Büyükelçi Katsumata, Türkiye ile Japonya’nın tarihsel süreç içerisinde kültürel değerlerine bağlı kalarak modernleşme yolunda ilerlediğini ifade etti. İki ülke arasında köklü ve güçlü bir bağın olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Katsumata, ayrıca konuşmasında “Bu bağın geleceğe taşınması için karşılıklı etkinlikler düzenliyoruz. Bugün burada, bu dostluk ilişkisi hakkında daha fazla bilgi edinecek olmanız beni sevindiriyor.” dedi.

“Her İki Ülke Arasındaki İlişkiler Her Alanda Dostane Bir Biçimde Vuku Bulmuştur”

Panelde açış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, 2024 yılının iki dost ve kardeş ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü olduğunu hatırlatarak bu münasebetle Üniversitemiz ev sahipliğinde Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile iş birliğinde böylesine önemli bir panelin tertip edildiğini belirtti.

Bir asırdır iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda dostane bir şekilde vuku bulduğuna vurgu yapan Rektör Uslu, bu ilişkilerin kurulmasında her iki ülkede emeği geçen devlet büyüklerine ise minnettar olunması gerektiğini ifade etti.

“Kardeş Ülke Japonya’daki Üniversitelerle Her Türlü İş Birliğine Hazırız”

Konuşmasında Üniversitenin ulusal marka değerini son yıllarda uluslararası düzeyde de kanıtladığını ifade eden Rektör Uslu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin dünya sıralamalarında elde ettiği başarılar hakkında bilgi verdi.

Üniversitemizin Orta Doğu’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Türk Dünyası ve Uzak Asya’ya kadar ikili iş birliği ve ilişkilerini genişletme çabası içerisinde olduğunu aktaran Rektör Uslu, bu anlamda kardeş ülke Japonya’daki üniversitelerle öğrenci ve öğretim üyesi değişimi başta olmak üzere her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu da dile getirdi.

Rektör Uslu konuşmasında Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde Japon Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılabileceği sinyallerini de verdi.

Rektör Uslu, son olarak başta Büyükelçi Katsumata nezdinde Japonya’nın Türkiye Büyükelçiliği ile programda emeği geçen tüm Üniversitemiz personeline teşekkür etti.

Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi Paneli

Program açış konuşmalarının ardından “Bir Asırlık Dostluk: Türk-Japon İlişkisi” paneliyle devam etti. Üniversite Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yalap’ın moderatörü olduğu panelde Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Avrupa Barış ve Kalkınma Merkezi Barış Üniversitesinden (ECPD) çevrim içi olarak katılan Prof. Dr. Ljiljana Markovic, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Merthan Dündar, Erciyes Üniversitesinden ise Prof. Dr. Ali Volkan Erdemir ile Dr. Öğr. Üyesi Nihan Kara Sencer, Türkiye Cumhuriyet ile Japonya Devleti arasındaki diplomatik ilişkilerin tarihi, günümüzdeki durumu ve geleceği hakkında bilgiler verdiler.

Program hediye ve belge takdimi ile günün anısına hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

İki Ödüllü “Ruhların Kaçışı” Anime Filmi Gösterimi

Panelin ardından ünlü Japon yönetmen ve senarist Hayao Miyazaki’nin “Ruhların Kaçışı” adlı anime filmi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde gösterildi. Ücretsiz olarak yapılan gösterime Üniversite öğrencileri tarafından yoğun bir katılım gerçekleşti.

Türk-Japon Dostluk ve Hatıra Ormanı

Program kapsamında ayrıca Üniversite Merkez Yerleşkesine Türk-Japon Dostluk ve Hatıra Ormanı kuruldu.