Türkiye genelinde olduğu gibi Niğde’de hizmet veren YEDAM uyuşturucu ve alkol bağımlılarına, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına hizmet veriliyor. Niğde’de 3 yıl önce faaliyete geçen YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) danışma hattı ile uzmanlar, bağımlılar ve ailelerine profesyonel destek veriliyor.

Alkol ve madde bağımlılarına, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına yönelik ücretsiz danışma hizmeti veren YEDAM'da tamamı bağımlılık alanında uzman klinik psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar yer alıyor. Yüz yüze, ayaktan görüşmenin yanı sıra 115 Danışma Hattı ile de arayan kişilere yönlendirme, tavsiye ve danışmanlık hizmetleri sunuluyor. YEDAM, bireyin sağlık güvencesi olsun ya da olmasın, tüm hizmetlerini ücretsiz olarak veriyor. Ayrıca YEDAM'da tüm bilgiler, başvurular, raporlar gizli tutuluyor.

Niğde Yeşilay Şube Başkanı Hayri Yıldız, YEDAM’ın faaliyetlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Kapımız; alkol, madde ve kullanım bozukluğu olan internet, kumar, tütün kullanımıyla ilgili sorun yaşayan tüm bağımlılara ve ailelerine sonuna kadar açık” dedi.

Yıldız; “ 21. Yüzyılın en büyük tehlikelerinden biri maalesef bağımlılıktır. Bağımlık sadece tedavi etmek anlatmak zor. YEDAM psiko tedavi, ayakta tedavi veren bir yer. YEDAM olarak 5 bağımlılık alanında çalışmalar yapılmaktadır. Merkezlerimizde klinik psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve halkla ilişkiler sorumlularımız yer almakta. Alkol, madde, tütün, internet, kumar bağımlılığı alanlarında hem psikolojik destek hem sosyal destek hizmeti vermekteyiz. Hizmetlerimizi öne çıkaran noktalardan en önemlileri; ücretsiz olması ve tam bir gizlilik içerisinde yürütülmesi.” diye ifade etti.

Niğde İl Sağlık Müdürü İnan oldu. Niğde İl Sağlık Müdürü İnan oldu.

Yıldız; “Danışanlarımızın bilgileri tamamen gizli tutulmaktadır. Danışanlarımızla yaptığımız görüşmelerimiz tamamen gizlilik içerisinde gerçekleşiyor ve hiçbir kurum ve kişilerle paylaşılmıyor. Bireyler 115 danışma hattı üzerinden bizlere ulaşabiliyorlar. Bizleri arayarak bizlerden bağımlılıktan kurtulmak için gerekli bilgileri alabiliyor, gerekirse de randevu olarak yüz yüze bizlerle görüşebiliyorlar. Bağımlıların yanı sıra ailelere de destek vermekteyiz. Bağımlık oldukça zorlayıcı bir alan. Bağımlılık beyin hastalığı olarak tanımlanıyor. Kişinin beynindeki bazı bölgelerde hasar ve bozulmalar meydana gelebiliyor. Bu yüzden tedavide 3 aşama çok önemlidir. Öncelikle pisko terapi. Yani kişinin psikoloğu ile yaptığı görüşmeler. bir yandan sosyal hizmet görüşmeleri, bir yandan da tıbbi tedavi gerekiyorsa bu 3 aşama kesinlikle çok önemli. Ayrıca YEDAM binamızda atölyelerimizde çeşitli etkinlikle düzenliyoruz. Kişiyi aslında hayata kazandırmak için her alanında desteklemek üzere çaba gösteriyoruz. Kapımız; alkol, madde, kullanım bozukluğu olan internet, kumar, tütün kullanımıyla ilgili sorun yaşayan tüm bağımlılara ve ailelerine sonuna kadar açık.” ifadelerini kullandı.

Editör: Selim GÖKEL