CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Yüksek Hızlı Tren Projesi’yle ilgili güzergâhlarda Niğde il merkezinin yer almamasının yaratacağı sorunların belirlenip çözüm yollarının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde, Niğde’nin
Yüksek Hızlı Tren Projesinin Niğde
Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın 2018 yılında yaptığı açıklamayı hatırlatan Gürer, “Bakan Arslan hızlı tren hattıyla ilgili Ulukışla-Niğde arası bağlantı yapılacağını, belirterek, ‘Karaman’dan Ulukışla hattında yüzde 32 km ilerlemiş durumdayız. Elektrikli hale getirmek için bu ay içerisinde ihalesini yapacağız. Ulukışla-Yenice arasında ise çalışmalar devam ediyor. Tünel projelerinde de sona yaklaştık. Ulukışla Niğde arası bağlantı yapıp, insanlarımızın hızlı treni kullanabilmesi gerekiyor’ demişti. Ancak Niğde’nin ihtiyacı yüksek hızlı trendir. Ankara-Kayseri-Niğde-Adana tren yolu güzergâhı belirlendi. Bu güzergâhta yüksek hızlı tren güzergâhı için de yalnızca Niğde merkez devre dışı bırakılıyor. Ankara-Kayseri-Sivas’a gidiyor, öbür taraftan Ankara-Aksaray Ulukışla ilçesi üzerinden Adana’ya gidiyor. Yüksek hızlı tren de Niğde merkeze gelmiyor” ifadelerini kullandı.
Gürer, “Niğde ilinin ulaşım anlamında, havalimanı dışında bir diğer eksiği yüksek hızlı trendir. Geçmiş dönemde söz verildiği üzere Niğde’ye yüksek hızlı tren hattı yapılması gerekmektedir. Niğde Yüksek Hızlı Tren Hattı ile ilgili durum bir meclis araştırmasıyla ele
YÜKSEK HIZLI TREN İLE HIZLI TREN FARKLI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer; demiryolunun 1932 yılında, CHP iktidarı döneminde Niğde merkeze geldiğini ve Kayseri-Ulukışla hattının yapıldığını anımsattı. Gürer, “Demiryolları yıllarca ihmal edildi. Son yıllarda projeler açıklandı. Bu bağlamda beş yıla yakındır yapılacak diye konuşulan projeler başlamadı. Niğde çevresinden iki yüksek hızlı tren geçişi olacak ancak bu projelerde Niğde merkez dikkate alınmadı. Yüksek hızlı tren ile hızlı tren farklıdır. Hızlı tren ile yüksek hızlı tren arasında yaklaşık 60 km bir hız farkı vardır. Demiryollarının % 90’ı halen tek hatlıdır. Bu alanda yapılması gereken çok iş var ancak Yüksek hızlı tren projelerinde dahi Niğde merkezin düşünülmemesi Niğde için büyük kayıptır” dedi.