Anadolu Eğitim Sendikası Niğde İl Temsilcisi Hüseyin AKGÜMÜŞ, cuma günü KAMUSEN ve MEMURSEN’in girişimleri ile Vergi Usul Kanunun da yapılacak değişiklik maddesine gece saat üçte  %1 barajı olarak bilinen bölümün eklenerek komisyondan geçirilmesine tepki gösterdi.

Anadolu Eğitim Sendikası Niğde İl Temsilcisi Hüseyin AKGÜMÜŞ, geçtiğimiz toplu sözleşmede getirilen  sendika sayısı %1’in altındaki sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinin verilmemesi hükmünün Danıştay tarafından iptal edildiğini, bunun üzerine iki sendikanın ısrarı ile Meclis’ten Kanun çıkartıldığını ancak bu Kanunun da  Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini söyledi. Hüseyin AKGÜMÜŞ, açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

AYM VE DANIŞTAY KARARI YOK SAYILAMAZ

AYM, % 2 barajı gerekçeli kararında maddi sebeplerden dolayı sendika üyeleri arasında ayrım yapmanın meşru olmadığını, ayrım yapmanın ikramiye alan sendikalara üye olmaya zorlayıcı sebep olacağından örgütlenme özgürlüğü ortadan kaldıracağını söylemiştir. Danıştay’da aynı şekilde sendikal  özgürlüğe müdahale olarak belirtmiştir. Bu kararlar ortadayken ve Meclis’ten  geçirilmek istenen Kanun ile tekrar baraj getirmenin izahı yoktur. 

Eğitim Sen Üyeleri Niğde’de İş Bıraktı Eğitim Sen Üyeleri Niğde’de İş Bıraktı

İKRAMİYE BİR KAZANIM DEĞİLDİR

Kaldı ki sendikaların kuruluş amaçları çalışanların ekonomik ve özlük haklarını devletin aidat ödemesi ile ikramiye ile geliştirmek değil, toplu sözleşme masasında veya  meydanlarda yasadan ve örgütlü gücünden hareketle almaktır. İkramiye bir kazanım değildir. Sendikaların ikramiyeyi  kazanımmış gibi sunmaları işverenden alamadıkları çalışanın haklarına karşı “sus payı” der gibi bir durum ortaya çıkarmaktadır.   

SAYIN İNCE’YE, SAYIN UZKURT'A VE SAYIN GÜRER'E SESLENİYORUZ

Niğde Milletvekillerimiz  Sayın Cumali İNCE'ye, Sayın Cevahir UZKURT'a ve Sayın Ömer Fethi GÜRER’e  seslenmek istiyoruz. Salı günü TBMM’de görüşüleceğini tahmin ettiğimiz bu madde eğer iktidar ortaklarının oyları ile Kanunlaşırsa bu madde aynen %2 barajında olduğu gibi AYM’ ye gidecek ve iptal edilecektir. Bu durumda sadece %1 barajı altındaki sendika üyeleri değil, KAMUSEN ve MEMURSEN üyeleri  ve diğer barajı geçen sendika üyeleri de  toplu sözleşme ikramiyesini ikinci kez alamayacak. TBMM,  kamu çalışanlarını ayrıştırıcı, hukuksuz ve Anayasaya’ya aykırı  işlerle meşgul edilmemelidir. Sizlerden  TBMM Genel Kuruluna gelecek olan Kanun teklifinde barajı kaldırıp bütün sendika üyesi kamu çalışanlarının toplu sözleşme ikramiyesini  almalarını sağlamanızı bekliyoruz. Anayasaya  ve hukuka olan güveni  pekiştireceğinize, kamu çalışanları arasındaki ayrımı ortadan kaldıracağınıza inanıyoruz. Sendikalar, Meclis koridorlarında üye kazanmak, üye kaybını önlemek  için gece yarıları yangından mal kaçırır gibi iş çevirerek değil sahada  emek harcamalı. Böyle olursa ancak demokratik mücadele ve kültür yerleşir.

Editör: Selim GÖKEL