Niğde merkezde 27 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Ramazan Aktaş, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte havalarında soğumasıyla insanların kışlık ayakkabılarını tamir için getirdiğini belirterek, insanların alım gücü düştüğü için eski ayakkabılarının bakımlarını yaparak tekrar giydiklerini dile getirdi.

İnsanlar, kış aylarında kullandıkları bot ve çizmelerin tamir ve bakımı için ayakkabı tamircilerinin yolunu tutuyor.

Günümüzde birçok meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, alım gücünün düşmesi ve vatandaşların ekonomik anlamda zorlanmaları, bazı mesleklere olan ilgiyi daha da artırmaya başladı. Ekonomideki dalgalanma ve alım gücünün düşmesi sonrası en büyük ilgiyi şu sıralar ayakkabı tamircileri görüyor.

Kış aylarında, tamir gibi sektörlerde yoğunluğun oluşmaya başladığını ve işlerinin açıldığını söyleyen Niğde Kunduracılar Odası Başkanı Ramazan Aktaş; “ Eskiden insanlar ayakkabıları yırtılınca hemen yenisini alıyordu şu anda öyle bir durum neredeyse söz konusu değil. Önceden 300 ve 500 TL arasında seyreden bot fiyatları şuanda en ucuzu Bin 500 TL’den başlıyor. Bot ve kışlık ayakkabılarda da durum maalesef aynı şekilde ilerliyor. Kış günü işlerde artışın olması bizim sektöre göre aslında normal ancak insanların ayakkabı tamirine daha fazla yönelmeye başladığı ise bir gerçek. İlk defa bu kadar ayakkabı tamirine yüksek talep var” dedi.

Kışlık ayakkabı ihtiyacı duyan özellikle dar gelirli vatandaşlar, yeni ayakkabı almak yerine eski ayakkabılarını tamir etmek için ayakkabı tamircilerinde yoğunluk oluşturuyor. Ayakkabı tamiratı mesleğini 27 yıldır devam ettiren Aktaş, son günlerde ayakkabı tamirinde iş yoğunluğunun arttığını söyleyerek, vatandaşların artan ayakkabı fiyatlarına alternatif olarak tamir ettirme yoluna gittiğini belirtti.

Aktaş; “ Ayakkabı tamirciliği mesleği yok olmaya yüz tutan meslekler arasına girmeye başladı. Ayakkabı tamirat işini öğretecek eleman veya çırak bulamıyoruz. Gençlerimiz bu mesleği öğrenmek istemiyorlar. Günümüz teknoloji çağı olmasından dolayı gençlerimiz teknolojiye yönelirken bu mesleğe yönelen kimse yok. İleriki dönemlerde bu meslek yok olacak gibi” dedi.

Vali Çelik'in Makamında Yatırım Görüşmesi Gerçekleştirildi Vali Çelik'in Makamında Yatırım Görüşmesi Gerçekleştirildi

Ayakkabı tamirinin daha tasarruflu olduğunu belirten Aktaş, 'Genelde kışlık botları tamir etmeye çalışıyoruz. Örneğin bir ayakkabının tabanı yırtılıyor ve yeni alamayan insanlar var. Bize getiriyorlar ve tabanını onarıyoruz. Bir ayakkabının A'dan Z'ye onarım masrafı 100 ile 200 TL oluyor. Yani ayakkabının işçiliğine göre fiyatı da değişiyor' dedi.

Editör: Selim GÖKEL