Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bazı programlar için geldiği Niğde’de, Vali Cahit Çelik, Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve diğer ilgililerle 100 Yılın Projesi olarak adlandırılan Kale Bölgesi Yenileme ve Koruma Projesi kapsamında proje alanını gezdi.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’den çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Özhaseki, “Niğde’de güzel işler yapılıyor. Niğde turizmine büyük katkı sağlayacak olan proje için ihalelerle birlikte şu ana kadar 1 milyar lira harcandı” dedi.

Kale bölgesindeki çalışmaları başından itibaren takip ettiğini anlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, proje tamamlandığında, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserlerin bulunduğu bu bölgenin turizm açısından da bir cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.

ŞİMDİYE KADAR 1 MİLYAR LİRA HARCANDI

Kale Bölgesi Yenileme ve Koruma Projesi’nde gelinen noktayı ‘sevindirici’ olarak nitelendiren Bakan Özhaseki, 125 dönümü kapsayan alanda birinci etabın uygulama projesinin önümüzdeki günlerde bitecek şekilde hazırlandığını ve TOKİ tarafından da ihaleye çıkıldığını ifade etti.

Alanda büyük bir ihalenin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, istimlak ve ilk ihale bedelleriyle birlikte yaklaşık 1 milyar liranın harcandığına işaret etti.

Projenin tamamının ne kadar tutacağının tam olarak öngörülemediğine vurgu yapan Bakan Özhaseki, bu noktada işe başlamış olmanın önemli olduğunu ve şimdilik 38 dönümlük bir alanda işe başlandığını kaydetti.

İĞNEYLE KUYU KAZMAK GİBİ…

Tarihi yapıların korunması amacıyla tarihi dokuya sahip olan bu tür alanlarda yapılan işleri iğneyle kuyu kazmaya benzeten Bakan Özhaseki, “Yani siz rastgele gelip beton döküp, kalıpları atıp, 'ikinci kata, üçüncü kata geldik, hızla fayansçılar da buradan girsin, duvarcılar da şuradan girsin' diyemezsiniz. Her bir aşamasında Kurul'a gidersiniz, proje götürürsünüz, onları ikna edersiniz, ondan sonra işleme başlayabilirsiniz. Bu bazen aylar alır. Biraz sabır isteyen bir iş. Ama işe başlamak tabii ki bitirmenin en önemli adımı. Burada da işe başlandı. Şu ana kadar çok da büyük bir para harcandı. İlk yaptığımız ihalelerle birlikte toplamda 1 milyar lirayı geçiyor elimizdeki proje. Biz bunu takip edeceğiz ve yapacağız” diye konuştu.

BASİT İŞLERLE VAKİT GEÇİRENLER ŞEHRE YAZIK EDER

Türkiye’de şehirlerin kıyasıya bir rekabet içinde olduğuna da değinen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, “Şayet zamanın ruhu okunarak işe devam edilirse, şehir öne çıkar. Aksi taktirde günübirlik ve basit işlerle vakit geçirilirse şehre yazık edilir” şeklinde konuştu.

BAŞKANIMIZ GÜZEL İŞLER YAPIYOR

Kanalizasyon atıklarından arıtma tesislerine kadar Niğde’de altyapı itibariyle çok büyük bedeller ödediklerini söyleyen Bakan Özhaseki, “Üst yapıda da güzel işleri değerli başkanım yapıyor, zaten her işi beraber yapıyoruz. Şimdi de Niğde'yi geleceğe taşıyacak, turizmden istifade etmesini sağlayacak en önemli projenin başındayız” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin, besicinin psikolojisi bozuk Çiftçinin, besicinin psikolojisi bozuk

Niğde’nin çok önemli tarihi birikiminin olduğunu söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bölgeyi görmek için gelen insanların yiyip, içip, çarşıda alışveriş yaparak Niğde’nin turizmden istifade etmesini sağladıklarını belirtti.

NİĞDE’NİN GURURU OLACAK

Bu tür projelerin sabır istediğine de işaret eden Bakan Özhaseki, “Bu konuda sabırla işe devam edeceğiz, rastgele yapmayacağız, çünkü bir kez yapılıyor. O bir kez yapılan da inşallah onlarca, yüzlerce sene Niğde'nin gururu olarak yaşayacak. Herkes bu bölgeye gelip, burayı görmek isteyecek” şeklinde konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, basın açıklamasında, projeyle ilgili görselleri de basın mensuplarına gösterdi.

GASTRONOMİ EVİ VE SANAT GALERİSİNE ZİYARET

Bakan Özhaseki, Niğde programı kapsamında, Niğde Belediyesi tarafından İç Anadolu Bölgesi’nin ilk gastronomi evi olarak dizayn edilen tarihi yapıdaki Tabal Gastronomi Evini ve yine Niğde Belediyesi’nin sanat galerisine dönüştürdüğü tarihi Ermeni Kilisesini de ziyaret etti.

Editör: Selim GÖKEL