Bor’da Sabah Gazetesinden alıntıdır)
Hararetli seçim çalışmalarının yapıldığı, hiç de alışmadığımız olayların yaşandığı şu son günlerde; Bor tarihine renkli siyaset yaşantısıyla damgasını vuran Haydar ÖZALP’ı hem analım, hem de o günleri Haydar ÖZALP’la birlikte yaşayan, Borlu büyüklerimize soralım istedik. Ulaşabildiğimiz kadarıyla bu bilgileri sizin için derledik. Ve bugünkü siyasilere de örnek olsun, hatta ibret olsun diye yayınlamaya karar verdik.
İŞTE BİLİNEN VE BİLİNMEYEN YÖNLERİYLE HAYDAR AĞA;
-Haydar ÖZALP, 1924 yılında Bor’da doğmuştur.
- İlkokulu Bor’da bitirmiş ve döneminde Bor’da ortaokul, lise olmadığı için Konya’da teyzesinin yanında okumuştur.
- Ziraat fakültesinden mezun olduğu yıllarda 50 yaşındaki babasını kaybeder, kardeşlerinin hem babası hem ağabeyi olur, özverili ilgisi sonucu kardeşlerinin tahsil yapmasını sağlar. Türk bilim dünyasına 2 Profesör hediye etmiştir.
- Bu yıllarda Niğde Fidanlık Müdürlüğünde göreve başlar. Bu görevi anında Niğde ve Bor’da meyveciliğin geliştirilmesinde çok önemli rol oynamış, yol göstermiştir.
- Bor meyveciliğinin zengin çeşitler kazanmasına sebep olmuştur.
- Bu dönemde Niğde Parti İl Kurulu üyeliği, Çocuk Esirgeme, Kızılay Kurum Başkanlıkları, o yıllarda oluşturulan okul, cami, hastane yaptırma dernek üyeliği ve başkanlıklarında bulunmuştur.
- Fedakâr, yardımsever, vatansever Borlularla birlikte; yoğun bir çalışma sergileyerek Bor Lisesi, Atatürk İlkokulu, 29 Ekim İlkokulu, Kale İlkokulu, Kız Meslek Lisesi, Devlet Hastanesi'nin yapımı gibi büyük eserleri gerçekleştirmiştir.
- Esas dikkat çeken çalışması ise Eğitim-Öğretim alanında olmuştur. Can atıp baş tutarak açılma müsaadesi aldığı, Borlularla binasını yaptığı bu okulların her zaman en iyi öğretmenlerle donatılmasını sağlamak olmuştur..
- Enes Efendi, Sarı Camii, Alâeddin Camii, onarılması ve yakınlarındaki dükkânların oluşturulmasını sağlamıştır.
- Eski ve yeni hamamların onarılmasını sağlayarak, çalışır vaziyette halkın hizmetine sunmuştur.
- Belediye Başkanlığı döneminde dozer, kepçe, greyder, kamyon, çöp arabası olmadığı ve bilinmeyen yıllarda Bor-Niğde Yolu güzergâhı kazma-kürek ve insan gücü ile düzenlenmiş, yapılmış ve yaptırılmıştır.
- Dönemin Başbakan Yardımcısı Medeni BERK ile iyi ilişkiler kurup, ısrarlı istekleri ile DSİ makineleri ile gece gündüz çalışıp Dipsiz, Acıgöl, Pınarbaşı, Sinandı su kaynakları gözenekleri temizlenip açılmış, su kanalları yapılarak toplanan sular Bor çiftçisinin hizmetine sunulmuştur.
- Mevcut su kaynaklarına ek su kaynakları bulunurken, suyun nakli için sıhhatli kanallar oluşturulmuş, bakımları yapılmış, üzerine açılan sondajlarla su eklenmiş; hem meyvecilik hem de sebzecilik yapan Bor’lunun artan su ihtiyacı karşılanmış, üretimin artırılması sağlanmıştır.
- Bor’un çeşitli yerlerinde olumsuz şartlarda çalışan demirci, çancı, sobacı, tamirci esnafı ile birlikte çalışarak küçük sanayi sitesi kurulmuştur.
- Rutin belediye hizmetleri çarşı-pazar gelirleri ile nüfus başına iller bankasından gelen para ile yürütülmüş.
Çarşı-Pazar gelirlerini artırmak Bor ekonomisini canlandırmak için, “Hayvan Pazarı, Zahire Pazarı, Halı Pazarı, Bor’un Sebze Pazarını “ takip ederek destekleyerek en parlak dönemin yaşanmasını sağlamıştır.
- 1960 ihtilalinin olmasının ardından; yürüttüğü Belediye Başkanlığı görevi hesaplarının yanı sıra, kurum ve altı derneğin hesabını vererek alnının akı ile çıkmıştır.
- Konya- Ereğli’ye evini naklederek, zirai mücadele ilaçları dükkânını açmıştır.
- Niğde-Bor’dan gelen heyetin ısrarı ile yeni kurulan Adalet Partisi'nde ara verdiği siyasete yeniden başlamıştır. Bor’da 1. sırada olan adaylığı, Ankara’ya varıncaya kadar 3. sıraya düşmüş, Niğde tarihinin ve demokratik hayatımızın nadir olaylarından biri yaşanmış ve tercihli oyla Niğdeli onu Adalet Partisi'nin ve Niğde’nin tek milletvekili olarak seçip Ankara’ya göndermiştir.
- 1961-1977 yılları arasında 4 dönem AP Niğde Milletvekili olarak görev yapmıştır.
-1961-1977 arası siyasi hayatının son üç yılında Gümrük Tekel Bakanı olmuş, üç yıl bu görevi yürütmüştür.
- Bu yıllarda Türkiye’nin çeşitli yerlerine fabrika yapmayı düşünen müteşebbis Koyunlu’lu iş adamlarının Niğde’ye yatırım yapmalarını rica etmiş, salık vermiş onların bu kuracakları fabrikaların yurt dışından oluşan problemlerini halletmiş, binlerce vatandaşımızın ekmek kapısı, Niğde’mizin gururu Birko iplik ve halı fabrikasının kurulmasına önder ve önayak olmuştur.
- 25 Bin İğlik bu fabrikanın Bor-Niğde-Koyunlu üçgeninin tam ortasına kurulmasını sağlamıştır.
- Niğde Meyve Suyu fabrikası NİMSA’nın kurulmasını sağlamıştır.
- Niğde Belediye Başkanı Feridun Zeren ile birlikte Niğde Beton direk Fabrikasının kurulmasını sağlamıştır.
- Bakanlığı döneminde o zamanın Başbakanını Niğde’ye getirerek Niğde Çimento Fabrikası üretiminin iki katına çıkarılmasını sağlamıştır.
- Niğde’mizde gerileyen üzümcülüğün ve meyveciliğin canlanmasını sağlamak, üzüm ve meyvelerimizi değerlendirmek amacıyla Bor Şarap ve Meyve suyu Fabrikasının açılmasını sağlamıştır.
- Rahmetli Asım EREN’in önderliğinde Kahraman Ağa, Mehmet BIYIK, Kitapçı Mahmut ÜNLENEN, Eczacı Sabri CIĞIZOĞLU ile oluşturdukları dayanışma heyeti ile Bor’luların arsa, maddi ve manevi desteklerini toplayıp, organize edip, Bor’a Askeri Levazım Ana Tamir fabrikasını gerçekleştirmişler, yüzlerce aileye ekmek kapısını açmışlardır.
- İlerleyen yıllarda Bor Askeri Levazım Ana Tamir Fabrikasının kapanması için uğraşan güçlerle savaşarak üç kere kapanma ve kaldırılması gündeme gelen askeri Fabrikayı Haydar ÖZALP günümüze kadar “çalışır ve sağlam” vaziyette tutmuştur.
-Çinkur Fabrikasının açılış törenleri anında koalisyon dönemi Başbakanı Sayın Süleyman DEMİREL’den kurulması düşünülen 14 şeker fabrikasından birisini “Bor için” sözünü aldı, fabrikanın yeri konusunda 4 yer gündeme gelince işini gücünü bu konuya yoğunlaştırıp bugünkü yerine yapılmasını sağlamıştır. Binlerce aileye iş kapısını açmıştır bu ekmek kapısının halen açık kalmasını sağlamıştır, planlamıştır.
-Gölcük, Misli, Tepeköy, Balcı, Karanlıkdere, Bayat yer altı su tesisleri yaptırılmıştır.
- 1983 yılında Büyük Türkiye Partisine kaydoldu, bu parti kapatılınca Niğde’ye gelen Mehmet ALTINSOY ve Halim ARAS’ın ısrarı ile ANAP’a kaydolmuştur ve siyasete yeniden başlamıştır.
- Askeri idare bütün eski AP’lileri ve BTP’lileri veto etmesine rağmen Haydar ÖZALP vetoya uğramamıştır.
- 1983-1991 yılları ANAP MKYK’na ve grup başkan vekilliğine seçilmiştir.
- ANAP döneminde yapılan iyi işleri destekledi, yanlışları hiçbir şeyden çekinmeden dillendirdiği için TBMM’de “Haydar Ağa” namı ile anılmaya başlamıştır.
- 1987 yılındaki siyasi kargaşada seçim boykotlarını Turgut ÖZAL, Erdal İNÖNÜ görüşmelerini sağlayarak kaos yaşanmasını önlemiştir.
- ANAP döneminde Niğde-Bor-Kasaba ve köyler olarak bu yatırımlardan en büyük pay almalarını sağlamıştır.
- Niğde’de haberleşme yapamayan tek bir köy bile bırakmamıştır.
- Bu yıllarda Niğde ve Bor çevre yolları gerçekleştirilmiştir.
- Niğde Bor’un kanalizasyonları yapılmasında önder olmuş, yapılmasını sağlamıştır.
- Niğde’deki bütün Belediyelerin makine parkı ve iş makineleri zenginleştirilmiştir.
- 30 köye içme suyu ulaştırılmıştır.
- Sayısız yer altı suyu sondajı yaptırıp, pompa konmuştur.
- Niğde ilinde asfalt yol ulaşmayan yerleşim kalmamıştır.
- Niğde eğitim ve sağlıkta son iki yılda altın devrini yaşamıştır.
- Niğde Üniversitesinin açılması planlanmış Bor Dericilik Yüksek Okulu Bor’a açılmıştır.
- Ulukışla Devlet Hastanesi, Niğde- Bor Sağlık Meslek Liseleri, Sağlık Evleri, Sağlık ocakları, okullar, Öğretmenevleri, Niğde, Bor çıraklık okulları, talebe yurtları, Niğde ve bor Halk Eğitim Merkez binaları bu dönemde yapılan ve Haydar ÖZALP takip edilerek yaptırılan binlerce yatırımdan bir kısmı olmuştur.
- SSK hastanesi kurulması ve binasının yapımını gerçekleştirmiştir.
- Niğde Organize sanayinin Niğde-Bor arasına yapılmasını sağlamıştır.
- Büyük eserlere imza atan ANAP iktidarının ÖZAL ailesinin hataları ile erimeye başlayınca ANAP’ı eleştirerek bir anlamda yollarını ayırmıştır.
- Yurt dışından yabancı sigara, et, yumurta ithal edip, hayvancılık ve tarımda üretimin gitgide erimesine üzülerek sık sık bu konuyu gündeme taşımıştır.
- ANAP dönemindeki ihalelerdeki kayırma ve yolsuzluklara savaş açarak çekinmeden eleştirmiş ve siyasetten çekilmiştir.
- Siyasi hayatı tam 36 yıl sürmüştür.
- 36 yıl boyunca Ankara’daki evinde iş takipçilerini, atanan memurları, sınava girecekleri, hastaları ve hasta sahiplerini, atama bekleyenleri, iş arayanları, işe girecekleri eşi ile ağırlayıp dertlerine derman olmaya çalışmıştır.
- Binlerce kişiyi iş sahibi yapmıştır.
- Bütün bu 36 yıl boyunca partiler üstü çalışma yapmış, hiçbir vatandaşını bir diğerinden ayırmamıştır.
- En önemlisi de memleket çocuklarının branşlarında yükselmeleri desteklenmiş siyasi gelecekte rakip olur endişesi güdülmemiş, Niğdeli’leri memleketin dört bir köşesinde amir olarak yerleşmelerini, atanmalarını sağlamıştır.
- Yurtdışı eğitimlerinin en büyük destekçisi olmuştur.
- En önemlisi şahsi menfaatlerinin peşine düşmemiş, siyaset uğruna genç yaşta ölen babasından kalan mal-mülk-tarla-tapan-arsa ve evleri satmış, eşinin baba mülklerini satarak aldığı Didim’de bir ev, kooperatif marifetiyle Ankara’da Dostlar Sitesinde bir ev, Bacısı ile ortak Bor’da bir bahçeden oluşan mal varlığıyla ve “ Haydar AĞA” namıyla arkasında birçok eser ve anı, gözü yaşlı bir eş ve 4 alçak gönüllü çocuk bırakarak 1996 yılında hakkın Rahmetine kavuşmuştur, Allah rahmet eylesin, Mekânı cennet olsun.