2016 yılı Niğde İl Koordinasyon Toplantısında DSİ Bölge Müdürü konuştuktan sonra Niğde Valisi Necmeddin Kılıç,  DSİ hakkında soru ve sorunları olan Kaymakam veya Belediye Başkanlarına söz verdi. Kaymakam dan toplantı boyunca hiç ses çıkmadı.

Haber-Yorum: Selim GÖKEL
 
Bor Belediye Başkanı Sıtkı  Erat bu toplantıda; Akkaya Barajı temizleme konusunda Bor Belediyemize 800 bin liracezamı dersiniz, , temizleme ücreti mi,  ne derseniz deyin bu ücretin indirilmesini istiyoruz” dedi.
 
Sıtkı Başkan aslında bunun ceza olmadığını biliyor ama sanırım cezalandırıldığını düşündüğünden ceza olarak niteledi.
 
Bu 800 bin Türk lirası, eski parayla 800 milyar lira Akkaya Barajının 2012 yılında DSİ 4. Konya Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan temizleme ve bazı tahliye borularının değişmesi ücreti olarak Bor Belediyesine fatura edildi. (ilgili haber burada tıklayın)
 
Akkaya Barajını kirleten kim? Niğde Belediyesi…  Kirliliğe Bor Belediyesinin hiçbir etkisi yok.
 
Faturanın Niğde Belediyesi’ne çıkması gerekmiyor mu?
 
Peki neden Bor Belediyesine çıkartılıyor?
 
Okurlarımız zekidir. Burada cevabı şu hikaye veriyor.
 
 “Kurt ile kuzu dere kenarında karşılaşmışlar. Kurt derenin yukarısında, kuzu ise aşağıda. Kurt kuzuyu yemeyi bir kere aklına koymuş. Kurt kuzuya; “Kuzu kardeş, niye suyu bulandırıp duruyorsun” diye çıkışmış.
 
Bu 800 milyar fatura ile yıllardır Bor ilçesine reva görülen ard niyetli absürd durumlardan birisi daha yaşanıyor, yaşatılıyor. 
 
Şimdi asıl noktaya gelmeden önce bir konuyu daha hatırlatmak lazım. 
 
Bu ceza, veya kirli Akkaya Barajının temizleme faturası  neden Bor Belediyesine kesildi.
Çünkü; Akkaya Bor Belediyesine ait… Yani Bor İlçesinin… Bor sınır tabelasının Toki mahallesi bitimine katakülle ile tesis edilmesine bakmayın… Bizzat, 60'lı yıllarda Bor  Belediye Başkanlığı yapan Abdulkadir Sakarya’dan dinledim. Bor sınırları içindeki Akkaya Barajını DSİ yaparken sadece sel ve taşkınları önleme amaçlı olarak yapılıyordu.  Ancak sulama amaçlı yapılması için çaba gösterilmiş bu sefer DSİ  % 65 daha fazla para gerekli baraj sizin ödeyin yapalım demiş. Bunun üzerine Bor Belediyesi sulama amaçlı yapılması için % 65’lik bölümü taksitlerle DSİ’ye ödemiş. Bu konuda Belediyenin arşivinde ödeme evraklarının bulunduğunu da biliyoruz. Akkaya Barajı Borluların, Bor Belediyesinin paraları ile yapılmıştır.  Bu arada, Akkaya’nın etrafında bulunan Niğde Belediyesi Kent Ormanındaki şuan ki çam ağaçlarını da Borlular dikti. Ortaokul da iken okulca giderek bizzat bende diktim. Akkaya’nın bu  durumunu 2010 yılında yazmışım (burada tıklayın).
 
Bu bir trilyona yakın Borluya kesilen fatura, Borlu’yu tam bir enayi yerine koymaktır. Hem pis koku ve sağlıksız kirli su içinde yaşa. Sulama suyun kirletilsin.  Akkaya kaynaklı her türlü olumsuzlukları Bor’da yaşayanlar çeksin ve üstüne üstlük de ceza öde…

Hani Borlu çevre kirliliği, koku, lağım haline gelmiş sulama suyundan kurtulsa da bu temizlik, boru değişimi vs. ilgili parayı ödese... Ama öyle bir şey de yok. 
 
Bu durum bu ülkede sadece;  sahipsiz, ilgisiz, yalnız, siyasetçisiz, korkak… bırakılan    Bor’a, Borlu’ya   yapılır.
 
En önemli noktaya geliyoruz.
 
Akkaya Barajının temizlenmesi   için Borlu’ya  800 milyar liralık fatura kesildi. Akkaya Bor’un değil ise bu fatura neden Bor’a ödettiriliyor?
 
Akkaya Barajı Bor’un ise Niğde Belediyesi, Niğde Üniversitesi, Niğde OSB neden bütün atıklarını deşarj ediyor?
 
Bor Belediyesi ve en önemlisi Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Bor Belediyesinin sınır ve kullanım hakkı olduğu Akkaya Barajına atıklarını boşaltan, deşarj eden  Niğde Belediyesine neden ceza kesmiyor? Neden yaptırım uygulamıyor? 
 
Bor Belediyesinin ve Çevre Şehircilik Müdürlüğünün buna yetkisi, kanunu var, yönetmeliği var. Başkasının alınana atık deşarj ediliyor ve bunun cezai yaptırımları var. Neden uygulanmıyor?
 
Daha önce de yazmıştım… (burada tıklayın) Aksaray Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü  sorumlu olduğu  Niğde ve Bor ile hiç ilgilenmiyor! Onlardan sorumlu Aksaray Milletvekilleri de hiç ilgilenmiyor. 
Borlu şamar oğlanı vurun!...