CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dericilik sektöründe yaşanan sorunları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yönelttiği soru ile Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in sorusunu yanıtlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2018-2023 döneminde Niğde’de dericilik faaliyetleri ile ilgili düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısının 14 adet olarak gerçekleştiğini ve bu belgelerle 141 milyon TL yatırım tutarı öngörüldüğünü açıkladı. 

DERİCİLİK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda kan kaybeden Niğde’nin Bor ilçesindeki dericilik sektöründe yaşanan sorunları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır’a soru olarak yöneltti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularına, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’dan yanıt geldi.

Bakan Kacır, sanayi alanında önemli bir altyapıya sahip olan Niğde’de, tekstil ve deri sanayilerinin, bölgedeki geleneksel sektörlerden olup il sanayisi ve ihracatında önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.

DERİCİLİK SEKTÖRÜNE YÖNELİK TEŞVİKLER 

Niğde’de bu önemli sektörün büyümesi ve desteklenmesi için destekleme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bakan Kacır, “Deri sektörüne yönelik yatırımlar, Bakanlığımızca Yatırım Teşvik sistemi kapsamında desteklenmektedir. Nitekim hâlihazırda, derinin tabaklanması ve işlenmesine yönelik yatırımlar bölgesel desteklerden faydalanmakta olup bu çerçevede Niğde’de yapılacak ve asgari yatırım tutarı 1 milyon 500 bin TL ve üzerindeki yatırımlar 5. bölge desteklerinden faydalanabilmektedir. Söz konusu destekler; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, 10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz veya kar payı desteğinden oluşmaktadır” dedi.

5 YILDA 14 YATIRIM BELGESİNE

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, 2018-2023 döneminde Niğde’de dericilik faaliyetleri ile ilgili düzenlenen yatırım teşvik belgesi sayısının 14 adet olarak gerçekleştiğini ve bu belgelerle 141 milyon TL yatırım tutarı öngörüldüğünü açıkladı. 

DERİCİLİĞİN DESTEKLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK

Kadın Kooperatiflerine e-ticaret eğitimi Kadın Kooperatiflerine e-ticaret eğitimi

Sektör için orta ve uzun dönemde kalifiye istihdam ve işgücü arzının oluşturulması çalışmaları kapsamında, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Deri Teknolojisi Programı yeniden aktif hale getirilerek, 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlaması için gerekli girişimler tamamlandığını anlatan Bakan Kacır, “Bakanlığımızca Niğde ilimizde dericilik sektörünün desteklenmesine ve olası sektörel sorunların zamanında çözümüne yönelik çalışmalara; ilgili diğer Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki paydaşlarımız ve STK’lar ile koordinasyon ve iş birliği çerçevesinde devam edilecektir” ifadelerini kullandı. 

GÜRER, “SORUN VAR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, deri sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, bu kapsamda önemli bir deri işleme merkezi olan Bor ilçesinde atölye sayısının ve üretim etkisinin 50 yıl öncesine göre giderek azaldığını belirtti. Gürer, “Bor Dericiliğinin tarihsel gelişimi 1550 yıllarına kadar dayanmaktadır. 1924 yılına kadar ilkel yöntemlerle faaliyet gösterirken, 1948 yılında Acıgöl mevkiine atölyelerde ve 1993 yılında Deri Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasıyla modern makinelerle üretime devam etmiştir. Türkiye'de deri üretiminde 3. sırada yer alan bölgede, geçmiş yıllarda 600 bin ton ham deri işlenen bölgede sektörün sorunları giderek artmaktadır. Genellikle ithal deri işlenerek üretim sağlanmaktadır. Büyükbaş hayvan derisinden farklı renk ve desenlerde üretim yapılmaktadır. Sektör, ekonomik krizin etkisi altında. Deri sektöründe geçmişe göre gerileme ve alternatif ürünler dışında ürünlerin işlenip giyim ve ayakkabı olarak pazara sunulması, dericiliği sıkıntıya sokmuştur. Bölgedeki dericiliğin yaşaması ve gelişmesi için gerekli destek sağlanmalıdır. Üniversite dericilik bölümünün kapanması ve üniversite için kurulan tesisin bir dönem işlevsiz kalması önemli eksikliklerdir. Bu bağlamda gençleri bu alana yönlendirecek farklılıklar yaratılmalı ve mesleklerin gelişmesi ve desteklenmesi sağlanmalıdır.” dedi.

Editör: Selim GÖKEL