Okullar açılınca sorunlar da sorular da çoğaldı…
Daha önce “ Eğitimin güler misin ağlar mısın hali” 1 ve 2’nci haberlerini yapmıştım. Niğde ve Bor Eğitiminde yaşanan ilginç gelişmelerden gündeme getirdiğimiz “Sağlık ocağında eğitim” yorum-haberimiz ulusal basında da yer aldı.
Önceki haber ve yorumlarım için aşağıdaki linklere lütfen tıklayın.
Niğde’de Cemil Meriç Görme Engelliler İlk ve Ortaokulu var. Bu okul Hüdavent Hatun İşitme Engelliler Okulunun binasında tahsis edilen bir bölümde eğitim ve öğretime devam ediyor.
Edindiğim bilgiye göre, Cemil Meriç Görme Engelli okulunda tam 5 tane görme engelli öğrenci var. Bunun 3 tanesi ortaokul da, 2 tanesi de ilkokul da öğrenim görmekte.
2008 yılında bu okul kapanmış ve tepkiler ve ısrarlar üzerine 2010 yılında tekrar eğitim ve öğretime açılmıştı. Bu yıl hiç kayıt olmamış.
Buraya kadar bir sorun yok.
Az sayıda olsalar da görme engellilerinde eğitim ve öğretim hakkı var.
Asıl sorun, bu güne kadar tek idareci ile yürütülen Cemil Meriç Görme Engelli Okuluna bu yıl tam 4 tane daha idareci atanması.
Bugüne kadar, müdür olarak da görevlendirilen 1 idareci ile yürütülen okula bu yıl 1 müdür, 3 tane müdür yardımcısı kadrosu açılmış ve atanmış. Okul da şuan toplam 5 idareci mevcut.
5 öğrenciye, 5 tane idareci düşüyor.
Öğrenci sayısı mı arttı? Hayır.
Soru şu…
Bu güne kadar 1 idareci tarafından yürütülen okula ne oldu da? 4 ayrı idareci kadrosu açıldı ve atandı.
Önceki, müdür olarak da görevlendirilen idarecinin tek başına bu işi yürüttüğü ve sorunu olmadığı da bilinmesine rağmen, buraya yeni 4 idareci atamak da ki amaç nedir?
Devlete - bize maliyeti ne kadardır?
Hadi bir ilköğretim, bir de ortaokul olmak üzere iki idareci olması, yani bir tane daha idareci ataması normal olabilir ama, neden boş oturacak 4 idareci daha atanmıştır?
Cemil Meriç Görme Engelli ilk-orta okulunda 1 müdür, 1’i baş müdür yardımcısı, 3 tane de müdür yardımcısı olmak üzere 5 idareci, 4 öğretmen ve 1 hizmetli ile birlikte toplam 10 kişi görev yapmaktadır.
Aynı binada bulunan Hüdavent Hatun İşitme Engelliler Okulu da eğitim veriyor ve öğrencisi de fazla olmasına rağmen ilginçtir idareci sayısı daha az. Her iki okulun lojmanı, yurdu, hizmet binası hep bir arada. Cemil Meriç Görme Engelli Okulu tekrar açıldığında bu binada 2 idareci odası verilmiş, 2 de sınıf verilmiş. Okulda görme engelli toplam 5 öğrenci birleştirilmiş sınıflarda eğitim görüyor. Yeni atanan idarecilere bir boş oda tahsis edilmiş yeni masa, koltuk ve malzemeler getirilmiş 5 öğrenciye çalışacaklarmış!
Yeni atanan idarecilerin ne iş yapacağı ve birkaç ay sonraki konumları da ayrı bir soru olarak duruyor…
Bu konuda bir not, Hüdavend Hatun İşitme Engelli Okulu idarecileri, tabelası bile olmayan! Cemil Meriç Görme Engelli okulunu aynı binada olmalarına rağmen mevzuat gereği yürütemiyor… Bu konu da ayrıca bakanlığa bir soru…
Sorularımıza cevap gelirse yayınlarız…
*******
Daha önceki eğitim ile ilgili yazım da Bor’daki traji komik eğitim sorunlarına dikkat çekmiş, Bor Milli Eğitim Müdürlüğü, 1 idareci ile yürütülmeye çalışıldığını bunun da sorun oluşturduğunu belirtmiştim. Edindiğimiz bilgiye göre Bor Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yeni bir şube müdürü ataması gerçekleştirilmiş.
********
Eğitim ile ilgili iki haber-yorum yazınca bir çok eğitimci ve öğrenci velisi yaşanan bir çok konuyu şahsen yada ileti yoluyla ulaştırdı.
Bu konulardan birisi de, Bor İlçesi’nde yatılı olarak hizmet veren okullara Niğde’den öğrenci tahsisi idi.
Niğde’de eğitim gören bir kısım öğrenci Bor İlçesi’nde yatılı bazı okullarda yatıyor. Kendi imkanları ile üç öğün yemek yiyor ve sabahları Niğde’deki okullarına gidiyor ve akşama tekrar dönüyor.
Niğde’den bu yurtlara gönderilen öğrenciler yüzünden, başka köy ve kasabalardan Bor İlçesinde eğitim görmeye gelenler ise kaderlerine terk edilmiş halde. Kimisi imkansızlar içinde ev arıyor-tutuyor, kimisi isteksizliklerine rağmen çeşitli grupların eğitimine! maruz kalıyor.
Hala taşıma ihalesinin yapılmaması gibi… Yine burada dile getirilmeyecek daha bir çok soru ve sorun ortada duruyor.
Daha önceki yazım da eğitim sorunlarını dile getirirken, Ankara'ya, parti, sendika ve eğitim yöneticilerine “Vebal”den bahsetmiştim…
Sanırım anlaşılmadı…
“Vebal” kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde karşılığı “ Günah” – “Bu işin vebali vardır” şeklinde geçiyor.
Türk İşaret Dili
Parmak alfabesiyle gösterilişi de şöyle
Parmak alfabesiyle gösterilişi de şöyle
v
|
e
|
b
|
a
|
l
|
İÇ ANADOLU DA NEREDESİNİZ? BİLİYORMUSUNUZ?
PEKİ NİĞDE'DE NEREDESİNİZ? BUNU DA BİLİYORMUSUNUZ?